*

Odder

En kulturel igangsætter har slået rod

Catarina Bosæus har et cv så langt, at det nærmest tager pusten fra en. Fra Samsø til Bjerager har hun rejst Danmark rundt med passionen for musik som ledestjerne. Efter 16 år i Bjerager ved Odder har hun slået rod. Herfra har hun, som hun har haft hele livet, gang i mange forskellige musikalske projekter. Fra hjertebarnet Boreas Korteater til det lokale kor Odder Voices.

For Catarina Bosæus handler korsang om noget kollektivt og om at have hjertet med. »Jeg kan mærke, at når jeg står som korleder, så gør jeg noget af det, jeg er sat i verden for, siger hun. Foto: Mari-Louise Pedersen

På bordet i Bjerager står en skål med minikanelsnegle og en stempelkande, der snart er klar.

»Hvilken mumitrold er du i dag?« spørger Catarina Bosæus reflekterende. Hun sætter koppen, med hvad hun selv beskriver som ”skaber-mumi”, på bordet.

»Du skal jo skabe noget i dag,« siger hun og sætter sig. En fortælling går i gang, og netop det at skabe noget har Catarina Bosæus i den grad gjort.

Musikken har altid fyldt meget for Catarina Bosæus. Interessen stammer tilbage fra hendes opvækst i Uppsala, Sveriges kormekka, som hun selv kalder det. I en alder af 21 år kom hun til Danmark for at tage på højskole. Her oplevede hun for første gang et rum, der gjorde det muligt at stable noget på benene.

Et musikalsk slaraffenland

»Det var et slaraffenland for mig på højskolen, og efterfølgende kan jeg også se, at det virkelig var her, at jeg foldede mig ud.«

Lige siden har denne begejstring fulgt hende. Det betyder blandt andet, at hun i dag driver det lokale kor Odder Voices og hendes hjertebarn Boreas Korteater.

I hendes færden rundt i landet har hun altid grebet mulighederne, hvor de bød sig. Gradvist har hun opbygget en selvtillid, som gør, at hun i dag kan spejle sig selv i titlen som kulturel igangsætter.

»Det har taget mig lang tid at finde ud af, at det ligesom var det, jeg var. Jeg har måske syntes, at det lød lidt storslået, for det har bare været noget, jeg har gjort.«

Stikket i noget kollektivt

For Catarina Bosæus handler korsang om noget kollektivt og om at have hjertet med. Det gælder både for hende selv og de mennesker, som hun arbejder med, da det er i energien imellem dem, at magien opstår.

»Jeg kan mærke, at når jeg står som korleder, så gør jeg noget af det, jeg er sat i verden for. Der opstår noget. Det er ikke på grund af mig, men fordi jeg sætter stikket i noget kollektivt og i en udveksling, hvor jeg også næres af deres energi.«

Selvangivelse og fransk rap

I mange år har Catarina Bosæus drevet kor, og hun har altid været glad for at være den, der styrer, frem for den, der er i fokus. Solistlivet har aldrig været hende, men lysten til at viderebringe noget og sætte ting og mennesker sammen har været det, der har bragt hende frem i verden.

Catarina Bosæus startede Boreas Korteater i 2005.

Inspireret fra tiden som højskolelærer, hvor eleverne lavede forestillinger med alt fra franske raptekster til selvangivelser, opstod koret ud fra en tanke om, at kor kan mere end sang. Bruger man kroppen og lader sang møde litterære tekster, åbnes et univers, der med tilhørende rekvisitter og kostumer udgør det, som hun kalder korteater.

»Det åbnede mine øjne for, at alt kan lade sig gøre. Der er ikke noget, man ikke kan tage ind og få til at give mening.«

At alt kan lade sig gøre med den rette indstilling, ses tydeligt i Catarina Bosæus’ hverdag. Ud over korene driver hun også musikskole og er organist i den lokale kirke. Hun viser, at det at være kulturel igangsætter betyder, at man investerer sig selv. Catarina Bosæus sætter gang i tingene i de rammer, som hun får stillet, og glæden ved at se ting blomstre giver hende energi til nye udfordringer.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal ældre og syge uden pårørende overlades til sig selv?

Anette Nellemann Pedersen, sygeplejerske, stud.cand.jur., Aarhus Universitet
3/9 bragte jp.dk en artikel med overskriften: ”Hver anden pårørende hjælper deres ældre og syge, hver dag eller flere gange om ugen”.

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her