*

Norddjurs

Algekonference tages med tang

Når forskere og virksomheder for syvende gang i disse dage samles i Grenaa for at snakke tang, er det bl.a. anvendelse af tang i landbrugsproduktion, der bliver diskuteret.

Tang gør planter mere hårdføre over for sygdomme og udtørring, og hvis man blander tang i køernes foder, bøvser de mindre ud af den klimaskadelige metan. Pressefoto

Tangnørder fra både Danmark og udlandet er traditionen tro samlet i Grenaa for at dele viden om dyrkning og anvendelse af tang.

I alt 75 forskere og virksomhedsfolk udveksler praktiske erfaringer og den nyeste forskningsviden. Det overordnede tema for årets konference, der slutter i dag, er bæredygtighed i hele produktionskæden lige fra dyrkning og høst til den måde, man anvender tangen på, hvad enten det er til fødevarer, foder, hudpleje eller noget helt andet.

»Konferencen fungerer som et supergodt forum for udveksling af idéer, viden og vidensbehov mellem erhverv og forskning,« siger Annette Bruhn, som er seniorforsker på Aarhus Universitet, Institut for Bioscience.

AlgeCenter Danmark, der arrangerer den årligt tilbagevendende konference, gør meget ud af at hente eksperter fra det store udland som inspiration til udvikling af den danske tangbranche. Til årets konference er der blandt andet inviteret en forsker fra den canadiske virksomhed Acadian Seaplants, som udvikler og forhandler tang-ekstrakt til bæredygtig planteproduktion. Tangen gør planterne mere hårdføre og stimulerer også væksten, så udbyttet øges.

Sunde tarme og smuk hud

Der bliver også diskuteret tang i dyrefoder. Det giver nemlig køer og grise bedre tarmsundhed, og også i plejeprodukter kan tang noget særligt.

Den danske virksomhed Mellisa, som laver økologiske hudplejeprodukter, bruger således konferencen som anledning til at præsentere en prototype på en ny hudplejeserie med bioaktive ekstrakter fra færøsk dyrket sukkertang.

Dyrkning og høst af tang kan også bruges som en genvej til et renere havmiljø. Det er fokus for et møde umiddelbart efter konferencen for medlemmer af AlgeCenter Danmarks erhvervsnetværk og andre med interesse for bæredygtig produktion.

»Vi har inviteret virksomheden Langsand Laks til at fortælle, hvordan de producerer fisk i anlæg på land, og med fra Portugal har vi en virksomhed, som kombinerer landbaseret fiskeproduktion med produktion af tang. Det er der nemlig spændende perspektiver i, fordi tang optager næringsstoffer fra det vand, det vokser i. Derfor kan tangen bruges til både at reducere udledning af næringsstoffer fra fiskeproduktionen og som et ekstra produkt,« fortæller Lone Thybo Mouritsen, forskningsleder i Kattegatcentret, og fortsætter:

»På Djursland har der jo været stor debat om mulig forurening i forbindelse med fiskeproduktion til havs, og derfor er det særligt interessant at diskutere mulighederne for at etablere bæredygtig, landbaseret fiskeproduktion netop her.«

ufno
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Hurra, så lyttede de

Kate Runge, byrådskandidat for Venstre, tidl. embedslæge
Jeg blev glad, da jeg læste Ældreministeriets udmelding, at plejen af ældre mennesker på plejehjem eller i eget hjem skal være mere ”værdig”, og at kvaliteten skal sikres med et nyt videnscenter, et rejsehold og et nyt, uafhængigt tilsyn.

Debat: Vision for regionernes it-udvikling

Rasmus Foged (AL), spidskandidat til Region Midtjylland, Aarhus | Karina Enggaard (AL), kandidat til Region Midtjylland, Favrskov

KV17: Syddjurs – en del af noget større

Jan Kjær Madsen (R), byrådsmedlem i Syddjurs
Vi skal arbejde for, at vi binder vores kommune op i en større sammenhæng med en politik for en grøn omstilling og -udvikling.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her