*

Norddjurs

Byttehandel med Aarhus giver lavere varmeregning i Grenaa

Aarhus samler for meget affald til forbrænding, indtil et nyt fyr i Lisbjerg står færdigt.

Bygningen af det nye flisværk kører helt efter planen. Hele projektet ventes færdiggjort til nytår. Foto: Orla Carlsen/Lokalavisen

Grenaa Varmeværk har indgået en varmende aftale med kollegaerne i Aarhus.

Imens et nye biomassefyr er under opførelse i Lisbjerg, er der nemlig ikke i Aarhus kapacitet nok til at brænde al det indkomne østjyske affald, og for at det ikke skal hobe sig op på byggepladsen i Lisbjerg, har Grenaa Varmeværk aftalt, at det aftager det overskydende affald resten af året.

Det drejer sig om 8.000-10.000 ton affald.

Systemet er sådan, at meget østjysk affald – alt det aarhusianske og en del fra Østjylland (bl.a. fra Nord- og Syddjurs) – ifølge en aftale mellem Renodjurs og Aarhus samles i Aarhus til forbrænding. Den aftale betyder, at varmeværket i Grenaa ikke selv råder over affald nok, men må købe ind i England. Det skal Grenaa så ikke, mens man får affald fra Lisbjerg.

»Kostprisen på det, vi får til forbrænding fra Aarhus, er billigere end det engelske, så vi sparer formentlig mellem 800.000 og en million kroner. Det giver en lidt lavere varmepris på et tidspunkt, for alt andet lige, så kommer det forbrugeren til gode, hver gang vi sparer en krone,« fortæller direktør for Grenaa Varmeværk Søren Gertsen, hvis varmeværk har kontrakt på køb af en vis mængde engelsk affald. Når man ikke kvoten nu p.g.a. det affald, man får fra Aarhus, skal Aarhus købe de 8.000 til 10.000 ton af englænderne.

»Vi bytter så at sige affald«, siger Søren Gertsen.

Giver det ikke en masse ekstra skraldebiler på vejen mellem Grenaa og Aarhus med tilhørende dieselos?

»Nej, faktisk ikke. Tvært imod. I dag kører der jo skraldevogne til Aarhus fra Norddjurs. Nu skal de i perioden blive i Grenaa med affaldet,« siger Søren Gertsen.

Flisværk kører igen

Han glæder sig også over, at der er hen imod årets slutning er mere positivitet på vej efter en temmelig vanskelig sommer. Her gik leverandøren til kedelanlægget i varmeværkets kommende flisværk konkurs, hvorfor Grenaa Varmeværk selv måtte overtage entreprisen. Det kostede blandt andet direktøren en sommerferie, hvorfor han er særdeles tilfreds med, at projektet nu er tilbage på skinner.

»Vi bliver 10 uger forsinket på grund af konkursen, så det var ret deprimerende at komme ud på byggepladsen, hvor der ikke skete noget som helst. Vi er heldigvis tilbage i fuld aktivitet på pladsen igen og forventer at kunne sætte gang i værket lige efter nytår,« fortæller Søren Gertsen.

I den oprindelige plan skulle hele værket have været klar midt i oktober. Selve bygningen til det nye flisværk kører dog helt efter tidsplanen og forventes at stå klar til november.

»Når vores flisfyr er klart, er det samtidig slut med at kunne forbrænde affald,« siger Søren Gertsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Det nye Museum Ovartaci

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, politisk Leder for SF-Aarhus
Det er en mærkesag for SF, der endelig bliver til virkelighed, når byrådet beslutter, i hvilken form Museum Ovartaci skal videreføres.

Debat: ”Klemte” cyklister i Nørregade og Nørre Allé

Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro
Åbent brev til rådmand Kristian Würtz: Med stor beklagelse og til vores forundring må vi konstatere, at der ikke er sket afmærkning af cykelsti i Nørregade og Nørre Allé.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her