*

Norddjurs

Kattegatcentret jagter penge til pingviner

Med 20 mio. kr. fra Norddjurs Kommune nærmer Kattegatcentret sig de 52,7 mio. kr., der skal bruges til bl.a. nyt pingvincenter.

Karsten Bjerrum Nielsen, direktør i Kattegatcentret. Foto: Morten Lau-Nielsen

»Det er jo et 25 år gammelt hus.«

Sådan lyder det fra Karsten Bjerrum Nielsen, konstitueret direktør for Kattegatcentret, når han skal forklare, hvorfor centret har udviklet en samlet masterplan i tre etaper. Planen for første etape har ligget klar i et stykke tid, og i øjeblikket handler det om at skaffe de sidste 7,4 mio. kr., som mangler, før centret har samlet de 52,7 mio. kr., som første etape vil koste.

I vores branche skal der nyheder og udvikling til.
Karsten Bjerrum Nielsen, konst. direktør i Kattegatcentret

Direktør Karsten Bjerrum Nielsen kan glæde sig over, at centret har tilsagn om 45 mio. kr. af de i alt 52,7 mio. kr., som skal bruges. Senest har et enigt byråd i Norddjurs Kommune med en ny budgetaftale sagt god for at støtte med i alt 20 mio. kr. i perioden 2018-2020.

Kattegatcentret får 4 mio. kr. ekstra i støtte

»Det er meget glædeligt, at kommunen støtter, og vi arbejder nu videre med at søge fonde, ligesom vi prøver at gå budgettet igennem med en tættekam for at se, om der kan justeres nogle steder. Måske kan der spares 1-2 mio. kr., og så håber vi at komme i mål med finansieringen i løbet af efteråret,« siger direktøren og fortsætter:

»Hvis det lykkes, kan vi gå i gang med en arkitektkonkurrence, og så kan vi formentlig komme i gang med at bygge i løbet af 2018, så det nye center forhåbentlig kan åbne i 2019 eller 2020,« siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Kattegatcentret

Masterplan for udvidelse

Etape 1: Pingvincenter, nye udstillingsområder, nye skoletjenestelaboratorier, nye karantænefaciliteter og foderkøkken. Prisen er 52,7 mio. kr., og centret har tilsagn om 45 mio. kr. fra de følgende:

  • 20 mio kr. fra Norddjurs Kommune.
  • 15 mio kr. fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
  • 10 mio. kr. fra Realdania.

Centrets besøgstal

  • 2013: 124.534
  • 2014: 129.420
  • 2015: 138.072
  • 2016: 152.007
  • 2017: Forventning: ca. 142.000

Masterplanens etape 1 indeholder først og fremmest et helt nyt pingvinanlæg, og derudover skal der ske en opdatering og udbygning af karantæneområder, hvor der opbevares dyr, ligesom foderkøkkenet skal optimeres.

»Derudover gæler det nye skoletjenestelaboratorier, som bliver placeret mere centralt i bygningen, så vores gæster også kan opleve, hvad der foregår, og så har vi planer om et udstillingsområde, som vi kalder ”Dybet”, og derudover får vi også plads til flere tilskuere ved haj-bassinet, og det er en af de ting, som vi ved, at vores gæster efterspørger,« siger direktøren.

Og sådan en første etape vil give centret et godt løft, vurderer han:

»Det betyder rigtig meget for os at få udvidelsen i gang. Vores branche er meget konkurrencepræget, fordi vi er i oplevelsesindustrien, hvor konkurrenter som Djurs Sommerland og andre investerer meget store beløb hvert år. Vi har gennem årene haft svært ved at skaffe midler til større investeringer, men det håber vi at få nu, for i vores branche skal der nyheder og udvikling til,« siger Karsten Bjerrum Nielsen.

Arkitektfirmaet Kjaer & Richter har tegnet bud på, hvordan de nye 1.400 etagemeter kan skabes, og med en samlet masterplan i tre etaper sikrer centret sig også, at der kan udvikles yderligere, når økonomien er til det.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Det nye Museum Ovartaci

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, politisk Leder for SF-Aarhus
Det er en mærkesag for SF, der endelig bliver til virkelighed, når byrådet beslutter, i hvilken form Museum Ovartaci skal videreføres.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jeg var ked af bare at kukkelure i min lejlighed

Der er stort behov for et sted for socialt udsatte i Grenaa. Byens nye værested er stuvende fuld af ensomme ældre, misbrugere, hjemløse og psykisk sårbare. Den brogede flok har nu fundet et fællesskab og frirum i Café Grenaa.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her