*

Leder

Glæde ved mad

Det siges, at nogle mennesker spiser for at leve, mens andre lever for at spise. Det skal nok være rigtigt, og uanset hvilken kategori man måtte tilhøre, er det svært ikke at glæde sig over den udvikling, som Aarhus er inde i på den kulinariske front. Her tænkes ikke blot på restauranter, der har høj gastronomisk klasse og dertil svarende priser, men også på den underskov af gode restauranter og caféer, der hver på sin måde bidrager til, at Aarhus er en god by også kulinarisk set.

Der er noget for enhver smag – også den dårlige, men det springer vi hen over i denne omgang – og det bliver endnu bedre, idet der i 2016 kommer en række madmarkeder til. Det drejer sig både om markeder, hvor maden sælges i tilberedt tilstand, og markeder, hvor der sælges råvarer af næsten enhver art, og en kombination.

Hvad angår råvarer har Aarhus i forvejen grønttorvet på Ingerslevs Boulevard, der på det nærmeste har kultstatus hos de mange aarhusianere, der hver onsdag og lørdag kan benytte lejligheden til at købe friske råvarer – og det drejer sig ikke blot om frugt og grønt, men også om alskens andre fødevarer. På grønttorvet kan man i en række tilfælde få en snak med producenten, men også andre steder i byen kan man i såvel specialforretninger som supermarkeder gøre dialogbaserede indkøb. Tidligere blev M.P. Bruunsgade omtalt som byens spisekammer, hvad den på sin vis stadig er, men efterhånden er der mange spisekamre. Og de kommende madmarkeder vil bidrage til mangfoldigheden. De kommende permanente madmarkeder er kun i deres vorden, og man må dermed kalkulere med risikoen for, at nogle, om man så må sige, vil snuble over hinanden. På Sankt Knuds Torv og i det, der engang var Aarhus Hallen, er planen at etablere et marked for såvel råvarer som færdigtilberedt mad under navnet Aarhus Central Foodmarket.

På Pier 2 ved Navitas planlægges en markedsplads, hvor gastronomien er en del af udbuddet, og ved rutebilstationen planlægges et marked med alle typer mad og for alle pengepunge, som det udtrykkes. Derudover kommer der en lang række enkeltstående begivenheder på den kulinariske front i løbet af 2016, som bidrager til den kulinariske mosaik af muligheder.

Forbrugerne kan ikke andet end byde de mange nye muligheder velkommen, idet der kan forventes skærpet konkurrence og dermed højere kvalitet, idet vi forudsætter harmoni mellem pris og kvalitet. De mange nye tiltag på den kulinariske front vil sammen med de eksisterende ikke blot glæde aarhusianerne, som der i disse år bliver mange flere af, men også byens gæster, hvad enten de kommer fra oplandet eller er deciderede turister. Dermed styrkes Aarhus' profil som en god by at gæste, hvad ikke mindst turistbranchen må glæde sig over. Men også byens øvrige handelsliv og kulturinstitutionerne kan glæde sig over en styrket synergieffekt. Ligeledes må udviklingen glæde politikere og borgere, for den vil alt andet lige styrke den samlede kommunale økonomi og det vil ikke være så ringe endda.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
JP Aarhus mener: Vil Aarhus 2017 skabe varige forandringer?
Det er et løfterigt kulturår, Aarhus går ind i, men hvis kulturhovedstadsprojektet skal blive andet end et år med masser af kultur, skal det tænkes ind i et længere perspektiv.
JP Aarhus mener: En forvokset by
Den nye høvding har vist sig som en svoren tilhænger af uddelegering.
JP Aarhus mener: 50.000 p-bøder
Aarhus Kommunes parkeringsvagter forventes i dette år at indkræve omkring 50.000 parkeringsbøder.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debatindlæg: Verden er af lave

Svend B. Johnsen, Runestenen 1, Aarhus V
Verden er vendt på hovedet. I Danmark straffer man de overfaldne, hvis de sætter sig til modværge, og sætter en frimodig debattør på terrorlisten, hvis hun mener, at russerne godt kan have ret i noget.

Debatindlæg: Værdighed i ældreplejen

Bente Kjeldsen, fysioterapeut Brabrand
Der hviler et stort ansvar på ledelsen, der både skal have plejen, omsorgen og økonomien til at stå mål med de krav, som tilsynet kræver. Og det bliver kun sværere.

Debatindlæg: Balladen om politiskolen skyldes mangelfuld ledelse

Jens Anker Hasager, offentlig chef, Hejrebakken 55, Brabrand
Hvorfor er der næsten dagligt eksempler i pressen på sager i den offentlige forvaltning, der ikke er i orden, når de fremlægges – uanset hvilken del af den offentlige sektor vi taler om?
Restauranter

Martin Ib åbner madmarkeder

Til marts åbner kokken Martin Ib kantine og eventlokaler i Pakhusene på Aarhus Ø. Her åbner han også MIBmadmarked, og målet er at åbne i alt 20 MIBmarkeder i Jylland og på Fyn inden 2020.

Kold mad - og blandingsvin

Restaurantanmeldelse: Det kniber gevaldigt med ambitionsniveauet på Lajmi — både når det gælder mad og betjening.

Rar Bar er blevet til Ombord

Dansk mad: Allan Thallaug og Kristian Sørensen står bag Ombord, Jægergårdsgades nye restaurant, der ligger, hvor Rar Bar lå i 12 år. Det er de to kokkes tredje restaurant.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce
Pilgrimsfærd til Alfa-land
Et besøg på Alfa Romeos nyrenoverede fabriksmuseum lige uden for Milano er ikke kun et must for alfisterne. Flot arkitektur og avanceret multimedieteknologi gør det til en oplevelse for hele familien. 
Se flere
Biler
David hjalp os med adressen
Hurtig respons fra en af stemmerne bag Opels nye Onstar-system, der både kan hjælpe og guide under kørslen. Vi har testet systemet i praksis. 
Se flere
Viden
Myrer kan finde hjem, selvom de går baglæns
Når myrer skal hjem til boet med blade eller døde insekter, går de baglæns og slæber byttet foran sig. Alligevel kan de godt finde hjem, og forskere har nu opdaget et slags indre kompas, der giver myrerne denne evne. 
Se flere
Analyse: Hvem skal lede de franske socialister?
Søndag er franskmændene kaldt i stemmeboksene for at pege på socialistpartiets præsidentkandidat. Jyllands-Postens korrespondent i Paris, Marie Louise Albers, fortæller her, hvem og hvad man skal holde øje med. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her