*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ældre Sagen: Aarhus mangler en pårørendevejleder

77 pct. af den danske befolkning hjælper eller har hjulpet en syg eller svækket nærtstående. Illustration: Niels Bo Bojesen

Pårørende yder et meget vigtigt bidrag ved at hjælpe svækkede eller syge familiemedlemmer.

Ældre Sagens pårørendeundersøgelse fra juli 2017 viser bl.a., at 77 pct. af den danske befolkning hjælper eller har hjulpet en syg eller svækket nærtstående. Hjælpen betyder, at svækkede ældre kan opretholde et værdigt og meningsfuldt liv trods sygdom.

De fleste pårørende hjælper gerne, men mange føler ikke, at de bliver anerkendt og støttet i deres indsats. De pårørende oplever, at det kan være svært at få kontakt til kommunen og medarbejderne, og at hjælpesystemet er indviklet.

Når man som pårørende er belastet efter gennem meget lang tid at have hjulpet et sygt eller svækket familiemedlem, er der ikke overskud til at finde frem til det eller de tilbud, der kan afhjælpe situationen, og som på sigt kan betyde, at den syge undgår hospitalsindlæggelse eller plejehjem.

Kommunen kan understøtte de pårørende ved at ansætte en pårørendevejleder.

Vejlederen kan løbende følge med i udviklingen i hjemmet og rådgive de pårørende om relevante støttetilbud, så de pårørende undgår nedslidning og får mulighed for at leve et godt liv sideløbende med den hjælp, der gives til den sygdomsramte.

En nyansættelse koster! Ja, men vi må ikke glemme, at pårørende er en stor ressource for samfundet, der hvert år sparer kommunen for rigtig mange penge, samtidig med at de pårørende sikrer den syge muligheden for i videst muligt omfang at fortsætte et meningsfuldt liv i vante omgivelser.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal ældre og syge uden pårørende overlades til sig selv?

Anette Nellemann Pedersen, sygeplejerske, stud.cand.jur., Aarhus Universitet
3/9 bragte jp.dk en artikel med overskriften: ”Hver anden pårørende hjælper deres ældre og syge, hver dag eller flere gange om ugen”.

Debat: Frustrationer efter fodboldkampen AGF-Lyngby – en hån mod spillets ånd

Ole Juul, tidl. sognepræst, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Mandag aften blev en aldeles uforløst stund, og ærgrelsen over, at en dommer, der åbenbart intet fornemmer af spillets ånd, med en så tåbelig kendelse ødelagde aftenen, sidder i mig endnu.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere
»En skønne dag skal vi alle i gang med den sidste oprydning«
Den svenske designer Margareta Magnusson er aktuel med sin bog “Fru Magnusson rydder op!”, hvor hun giver tip til, hvordan man får styr på sine ting og sager. Enten én gang for alle eller løbende. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her