*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Regeringens omprioritering er en ommer

I mange år har det været regeringens hensigt at hæve kvaliteten af erhvervsuddannelserne i Danmark samt samtidig at øge andelen af unge, der vælger at tage en erhvervsfaglig uddannelse frem for gymnasium, htx og hhx.

Målsætningen er, at 30 pct. af de unge – på landsplan – i 2025 vil vælge en erhvervsuddannelse. Til sammenligning valgte kun 11,4 pct. af de elever, som forlod grundskolen i 2017 i Aarhus Kommune, en erhvervsuddannelse. Samtidig har de tekniske skoler dog siden 2015 været pålagt at spare 2 pct. om året på deres udgifter – det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Dette blev skolerne delvist kompenseret for i 2015 og 2016 gennem trepartsforhandlingerne, men bliver det efter alt at dømme ikke i år.

Det betyder helt konkret, at landets tekniske skoler til næste år kommer til at mangle 400 mio. kr. til uddannelse af de unge. Sammenholdt med at optaget er faldet som følge af de minimumskrav til karakterer, der er indført sidste år, er situationen nu helt og aldeles uholdbar.

Aarhus Haandværkerforening samarbejder bredt med såvel uddannelsesinstitutioner som offentlige myndigheder og private virksomheder om at styrke rekrutteringen til håndværksfagene og vise de unge, at der er en fremtid i dansk håndværk. Vi har hidtil glædet os over regeringens ambitioner om at få flere motiverede og energiske unge ud på værksteder og virksomheder.

De fortsatte nedskæringer gennem omprioriteringsbidraget og reducerede målsætninger om andelen af unge på erhvervsuddannelserne, der nu er nede på 22 pct. i 2020, harmonerer således ikke med regeringens egne engang så høje ambitioner. Derfor finder vi disse fortsatte nedskæringer helt uforståelige.

Værdien i det signal, regeringen sender, er helt forkert: Det siger ikke: »Vi giver jer de bedste muligheder for at uddanne jer til dygtige og innovative håndværkere i morgendagens samfund« – men snarere: »Vi tror ikke på, at der er interesse blandt unge i dagens Danmark for at lære et håndværk og opleve glæden og den faglige stolthed over et solidt stykke håndværksarbejde«.

Det er nu, der må handles. Omprioriteringsbidraget må fjernes, og boligjobordningen (håndværkerfradraget) genindføres for at sikre, at dagens håndværkere også fremover har udsigt til arbejde og motiveres til at tage unge ind og give dem en solid uddannelse – og det kan kun gå for langsomt. Ellers er næste generations håndværkere i al deres mangfoldighed tabt for os med uoverskuelige konsekvenser for erhvervet til følge.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores lærere fortjener den bedste uddannelse

Claus Holm, institutleder DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse), Aarhus Universitet
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp.

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce
Vores lærere fortjener den bedste uddannelse
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her