*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Lad private aktører komme til

Private aktører har en vedvarende tilskyndelse til at producere det mest omkostningseffektive produkt til bedst mulig kvalitet. Det har den offentlige sektor ikke.

Den offentlige sektor bliver af mange beskyldt for at være ineffektiv. Økonomer argumenterer for, at den lider af ”Baumols omkostningssyge”, som betyder, at selv om den offentlige sektor producerer nøjagtig de samme ydelser år efter år, vil omkostningerne stige. Læg dertil en skiftende demografi, og du har en giftig cocktail med kontinuerligt stigende udgifter.

Dette skyldes, at den offentlige sektor ikke er udsat for det samme konkurrencepres, som private aktører er. Private aktører har en vedvarende tilskyndelse til at producere det mest omkostningseffektive produkt til bedst mulig kvalitet. Er den private aktør ikke i stand til at levere en tilfredsstillende ydelse, finder kunden blot en anden producent.

Sådan fungerer det imidlertid ikke i den offentlige sektor, hvor kunderne reelt ikke har mulighed for at vrage den offentlige service. I stedet får regionerne lov til at producere de samme ydelser efter samme rigide procedurer og teknikker, hvilket absolut ikke er befordrende for innovationen og produktivitetsudviklingen. Når borgerne beklager sig over servicen som følge af den forringede service, skriger interessepersoner og politikere på flere penge til den offentlige sektor. I den private sektor bestræber aktørerne sig på at producere deres ydelser så billigt som muligt, medens det i den offentlige sektor paradoksalt nok er blevet et mål i sig selv at få tilført flere penge.

Men den offentlige sektor har for længst nået et punkt, hvor yderligere pengetilførsel ikke bidrager til kvalitetsforbedringer. Det er udtryk for, hvad økonomer kalder faldende marginalnytte. Den første kop kaffe, du drikker om morgenen, er uvurderlig, men den 10. er knap så god. På samme måde fungerer det med de penge, der bliver ført over i den offentlige sektor. Afkastet af tilførslen forringes markant, jo flere penge du smider efter den offentlige sektor.

Derfor er den eneste vej ud af den forestående økonomiske ruin, at vi fastholder kravene om årlig produktivitetstilvækst i den offentlige sektor, endskønt velfærdsheltene hos Enhedslisten agiterer for afskaffelse heraf. Kun med kontinuerlig produktivitetstilvækst kan vi sikre, at den offentlige sektor er i stand til at levere tilfredsstillende ydelser.

Men produktivitetskravet på 2 pct. er ikke tilstrækkeligt. Kommunerne bør i højere grad udlicitere opgaver til private aktører. Faktisk er det kun en fjerdedel af de udbudsegnede opgaver, som hidtil er udliciteret. Samtidig viser en analyse fra Struensee & Co., at erfaringerne med udlicitering er gode. Således viser rapporten, at ud af 63 identificerede cases har hele 83 pct. positive økonomiske effekter.

Danskerne er nødt til at gøre op med forestillingen om, at vores velfærd er unik. Det er den ikke, og faktum er, at en stigende andel af danskerne oplever, at kvaliteten af ydelserne falder. Derfor er vi nødt at fastholde produktivitetskrav og udlicitere udbudsegnede ydelser, så private aktører kan komme til.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.

Debat: Aarhus er blandt de mest erhvervsfjendtlige kommuner

Kasper Daae, byrådskandidat Liberal Alliance Aarhus
Kun hvis vi skaber et attraktivt miljø for virksomhederne, kan vi sikre, at der i fremtiden er råd til ordentlig kommunal service, skoler og meget mere. Aarhus.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her