*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ønskes: fornuftig brug af offentlige midler til uddannelse

Samtidig med at regeringen i forslaget til finanslov for 2018 foreslår at fortsætte nedskæringerne på uddannelse, arbejder regeringen på at etablere en ny og unødvendigt dyr forberedende grunduddannelse (FGU). En uddannelse, der skal hjælpe unge, som er kørt fast og ikke har taget en ungdomsuddannelse eller har fået sig et job efter folkeskolen.

Regeringen ønsker med den forberedende grunduddannelse, at der i kommunalt regi skabes en sammenhængende indgang til uddannelse for unge under 25 år. Argumentet for et nyt FGU-tilbud er, at regeringen mener, at det pt. er for svært for de unge at orientere sig i de mange eksisterende tilbud. Man ønsker således at rydde op og forenkle, så man får et mere overskueligt tilbud.

Den ambition kan vi godt bakke op. Derimod kan vi ikke støtte regeringens ønske om at skrotte eksisterende, velfungerende uddannelsesmiljøer på VUC’er og produktionsskoler, samtidig med at regeringen i sit finanslovsforslag ovenikøbet foreslår at bruge 250 mio. kr. over de kommende år på at etablere nye og selvstændige skoler til at varetage det nye FGU-tilbud.

Der er andre, bedre og billigere veje til målet. VUC’er, produktionsskoler og erhvervsskoler kan i fællesskab fint løfte FGU-opgaven helt i overensstemmelse med regeringens udspil, uden at der skal bruges 250 millioner uddannelseskroner på at etablere nye FGU-skoler. Det kræver blot, at man skaber rammerne for et tæt og velfungerende samarbejde mellem de eksisterende uddannelsesinstitutioner. Noget, som vi i forvejen er rigtig gode til, også selv om samarbejdet i dag ofte finder sted på trods af manglende formelle rammer.

Så inden regeringen og finanslovsparterne kaster sig for langt ud i diskussionen om, hvorvidt erhvervsskolerne igen i år skal tilføres en såkaldt kvalitetspulje på 150 mio. kr. for at kompensere netop erhvervsskolerne for en del af de generelle nedskæringer i uddannelsessektoren, kan de jo starte med at spare de 250 mio. kr., det helt unødvendigt vil koste, hvis man på landsplan skal etablere 75 nye FGU-uddannelsessteder. Lad i stedet de eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse. Det vil være fornuftig brug af offentlige midler til uddannelse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Debat: Fagligheden på de videregående uddannelser
Poul Bjerregaard, professor, Tornbjerg, Odense SØ
Mange på de videregående uddannelsesinstitutioner vil sikkert kunne nikke genkendende til Mikael Jalvings beskrivelse (Frontalt 10/9) af det tab af »faglighed, fordybelse og erkendelse«, som han oplever som censor ved handelshøjskoler og universiteter.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Letbanen – fup eller fakta om budgetoverskridelser

Niels Peter Jensen, St. Blichers Vej 38, Åbyhøj
Efter at have læst artiklen ”V: Letbanen er blevet alt for dyr” i JP Aarhus 13/9 vil jeg – og sikkert mange andre – gerne som skatteyder have opklaret, om der er fejl i artiklen.

Debat: Byrummet er ikke for alle længere

Robert Johannes Ulrich, cand.mag. Aarhus C
I den senere tid har Aarhus Kommune opstillet en række regnbuefarvede bænke i byrummet, formodentlig for at promovere LGBT-bevægelsen, en mindre politisk interesseorganisation.

Debat: Giv Ældrerådet styrke

Jan Radzewicz , formand for Ældrerådet i Aarhus Kommune Plutovej 10, Højbjerg
Alle over 60 år kan stemme ved valget til Ældrerådet den 10.-31. oktober. Rådet er folkevalgt og skal bl.a. rådgive byrådet og kommunen om ældrepolitiske forhold.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere
Næsten som originalen: Måske skal din næste Golf være en Polo
Sjette generation af VW Polo opleves bag rattet stort set som den større og dyrere Golf. Bilen har det hele - inkl. mulighed for 100 pct. digitalt display, der overgår alle andre VW’er. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her