*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Ønskes: fornuftig brug af offentlige midler til uddannelse

Samtidig med at regeringen i forslaget til finanslov for 2018 foreslår at fortsætte nedskæringerne på uddannelse, arbejder regeringen på at etablere en ny og unødvendigt dyr forberedende grunduddannelse (FGU). En uddannelse, der skal hjælpe unge, som er kørt fast og ikke har taget en ungdomsuddannelse eller har fået sig et job efter folkeskolen.

Regeringen ønsker med den forberedende grunduddannelse, at der i kommunalt regi skabes en sammenhængende indgang til uddannelse for unge under 25 år. Argumentet for et nyt FGU-tilbud er, at regeringen mener, at det pt. er for svært for de unge at orientere sig i de mange eksisterende tilbud. Man ønsker således at rydde op og forenkle, så man får et mere overskueligt tilbud.

Den ambition kan vi godt bakke op. Derimod kan vi ikke støtte regeringens ønske om at skrotte eksisterende, velfungerende uddannelsesmiljøer på VUC’er og produktionsskoler, samtidig med at regeringen i sit finanslovsforslag ovenikøbet foreslår at bruge 250 mio. kr. over de kommende år på at etablere nye og selvstændige skoler til at varetage det nye FGU-tilbud.

Der er andre, bedre og billigere veje til målet. VUC’er, produktionsskoler og erhvervsskoler kan i fællesskab fint løfte FGU-opgaven helt i overensstemmelse med regeringens udspil, uden at der skal bruges 250 millioner uddannelseskroner på at etablere nye FGU-skoler. Det kræver blot, at man skaber rammerne for et tæt og velfungerende samarbejde mellem de eksisterende uddannelsesinstitutioner. Noget, som vi i forvejen er rigtig gode til, også selv om samarbejdet i dag ofte finder sted på trods af manglende formelle rammer.

Så inden regeringen og finanslovsparterne kaster sig for langt ud i diskussionen om, hvorvidt erhvervsskolerne igen i år skal tilføres en såkaldt kvalitetspulje på 150 mio. kr. for at kompensere netop erhvervsskolerne for en del af de generelle nedskæringer i uddannelsessektoren, kan de jo starte med at spare de 250 mio. kr., det helt unødvendigt vil koste, hvis man på landsplan skal etablere 75 nye FGU-uddannelsessteder. Lad i stedet de eksisterende, statsligt finansierede skoler udbyde den nye forberedende grunduddannelse i fællesskab under kommunalt ansvar og ledelse. Det vil være fornuftig brug af offentlige midler til uddannelse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Borgerinddragelse skal prioriteres højere
Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem (DF)
Borgerinddragelse skal prioriteres højere i det kommende nye byråd i Aarhus Kommune.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Mikrolån Aarhus: Intelligent aktivering

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold & Beskæftigelse (SF)
Mikrolån kan være en gave til borgere, der skal i beskæftigelse. Ordningen er en succes, og det skyldes en stram lovgivning, at den ikke er blevet mere udbredt.

Debat: Borgerinddragelse skal prioriteres højere

Knud N. Mathiesen, byrådsmedlem (DF)
Borgerinddragelse skal prioriteres højere i det kommende nye byråd i Aarhus Kommune.

Debat: Giv aarhusianerne en grøn garanti ved nye bebyggelser

Anja Rehfeld Bærentsen, by- og regionsrådskandidat (K), bestyrelsesmedlem i Århus, Konservative Vælgerforening
Hvis vi kun tænker på økonomi og på at maksimere antallet af borgere i nybyggerier, er der risiko for, at vi glemmer selve sjælen i Aarhus.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her