*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Mere bevægelse i de offentlige rum

Det var med stor glæde, at DGI Østjylland deltog i og bidrog til åbningen af den nye, store og flotte havneplads. Med dette areal har Aarhus i yderligere grad åbnet byens ansigt ud mod vandet, mens man samtidig inviterer befolkningen til at lege, bevæge og udfordre sig selv og hinanden.

Det er nemlig vigtigt, at vi tænker bevægelse ind i det offentlige rum – på pladser, i parker, langs vandet, på gader og stræder – og ikke mindst giver bevægelsen plads og tid, så den kan skabe glæde for alle aarhusianere.

Vi ved jo, at især de voksne danskere i stigende grad ønsker at motionere i det fri. Vi ved også, at den gennemsnitlige idrætsudøver sjældent flytter sig mere end et par kilometer for at komme hen til sit idrætstilbud.

Derfor giver det god mening, at motions- og bevægelsesfaciliteter bliver en integreret del af byens rum. Men det er også nødvendigt at tænke hele vejen rundt om mulighederne for bevægelse.

Særligt i forhold til børnene, der stadig har deres primære idrætsaktiviteter i haller og på boldbaner. Desværre ser det ud til at blive glemt i de mange byudviklings- og fortætningsprojekter, der sker i Aarhus, og det er bekymrende.

Der kommer flere idrætsaktive og større efterspørgsel på faciliteter.

En helt frisk rapport fra Idrættens Analyseinstitut fortæller, at Københavns Kommune kan forvente flere aktive fremover, hvilket vil skabe øget efterspørgsel på faciliteter og byrum til idrætsudøvelse. Mon udviklingen er anderledes i Aarhus? Næppe.

Vi skal derfor huske at involvere borgerne og brugerne i udviklingen af de offentlige faciliteter. Her spiller foreningerne stadig en væsentlig rolle i forhold til at komme med input til de nuværende og fremtidige behov, men også i forhold til at få aktivitet i de offentlige faciliteter. Især for de mere tilbageholdende borgere, der ikke bare af sig selv tager de udendørs fitnessfaciliteter eller multibanen i brug, er foreningerne vigtige aktører.

Idræt i byen er nemlig meget mere end udendørsfitness, skateboard, parkour og streetsoccer. Det er også multifunktionelle rum, haller og boldbaner samt samlingssteder og rum til foreninger, der indbyder alle aldre til at være aktive i fællesskab – til glæde for den enkelte, foreningslivet og for byen.

Den nye havneplads, Den Blå Rambla og det kommende havnebad er alle eksempler på bynære bevægelsesrum udsprunget af en 11 år gammel vision om en idrætsrambla i Aarhus.

Danmark har siden fået en national vision for idræt og bevægelse – i 2025 skal 75 pct. af danskerne være aktive med idræt og bevægelse, og 50 pct. skal være det i en forening.

Lad os sammen – kommune, foreningsliv og erhvervsliv – tage denne vision til os og gøre den til vores ledestjerne for de næste otte års arbejde. Og gøre Aarhus til Danmarks mest aktive by.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Aarhus lige nu

De overraskende byrådsdebutanter

Anders Winnerskjold (S), Liv Gro Jensen (AL), Mette Bjerre (SF) og Eva Borch Mejnertz (R) er alle debutanter og overraskede, da de personlige stemmetal onsdag aften blev offentliggjort.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Opfordring til Folketinget: Udbyg rute 26 fra Aarhus til Viborg – nu

Nils Borring, Borgmester (S), Favrskov Kommune | Steen Vindum, Borgmester (V), Silkeborg Kommune | Torsten Nielsen, Borgmester (K), Viborg Kommune
Etableringen af den planlagte nye rute 26 er en rigtig god idé, og det kan faktisk kun gå for langsomt med at få pengene afsat og spaden i jorden.

Debat: Det skulle ikke kunne lade sig gøre

Elisabeth A. Glenthøj, cand.theol., Præstegyden 5, Samsø

Debat: Klog og visionær fusion

Keld Albrechtsen, bestyrelsesformand, Brabrand Boligforening | Keld Laursen, adm. direktør, Brabrand Boligforening
Meddelelsen om, at Langkær Gymnasium og Aarhus Tech går mod en fusion, er en usædvanlig god nyhed for de unge i Aarhus Vest.
Restauranter
Annonce
Annonce
De overraskende byrådsdebutanter
Anders Winnerskjold (S), Liv Gro Jensen (AL), Mette Bjerre (SF) og Eva Borch Mejnertz (R) er alle debutanter og overraskede, da de personlige stemmetal onsdag aften blev offentliggjort. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her