*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Mere bevægelse i de offentlige rum

Det var med stor glæde, at DGI Østjylland deltog i og bidrog til åbningen af den nye, store og flotte havneplads. Med dette areal har Aarhus i yderligere grad åbnet byens ansigt ud mod vandet, mens man samtidig inviterer befolkningen til at lege, bevæge og udfordre sig selv og hinanden.

Det er nemlig vigtigt, at vi tænker bevægelse ind i det offentlige rum – på pladser, i parker, langs vandet, på gader og stræder – og ikke mindst giver bevægelsen plads og tid, så den kan skabe glæde for alle aarhusianere.

Vi ved jo, at især de voksne danskere i stigende grad ønsker at motionere i det fri. Vi ved også, at den gennemsnitlige idrætsudøver sjældent flytter sig mere end et par kilometer for at komme hen til sit idrætstilbud.

Derfor giver det god mening, at motions- og bevægelsesfaciliteter bliver en integreret del af byens rum. Men det er også nødvendigt at tænke hele vejen rundt om mulighederne for bevægelse.

Særligt i forhold til børnene, der stadig har deres primære idrætsaktiviteter i haller og på boldbaner. Desværre ser det ud til at blive glemt i de mange byudviklings- og fortætningsprojekter, der sker i Aarhus, og det er bekymrende.

Der kommer flere idrætsaktive og større efterspørgsel på faciliteter.

En helt frisk rapport fra Idrættens Analyseinstitut fortæller, at Københavns Kommune kan forvente flere aktive fremover, hvilket vil skabe øget efterspørgsel på faciliteter og byrum til idrætsudøvelse. Mon udviklingen er anderledes i Aarhus? Næppe.

Vi skal derfor huske at involvere borgerne og brugerne i udviklingen af de offentlige faciliteter. Her spiller foreningerne stadig en væsentlig rolle i forhold til at komme med input til de nuværende og fremtidige behov, men også i forhold til at få aktivitet i de offentlige faciliteter. Især for de mere tilbageholdende borgere, der ikke bare af sig selv tager de udendørs fitnessfaciliteter eller multibanen i brug, er foreningerne vigtige aktører.

Idræt i byen er nemlig meget mere end udendørsfitness, skateboard, parkour og streetsoccer. Det er også multifunktionelle rum, haller og boldbaner samt samlingssteder og rum til foreninger, der indbyder alle aldre til at være aktive i fællesskab – til glæde for den enkelte, foreningslivet og for byen.

Den nye havneplads, Den Blå Rambla og det kommende havnebad er alle eksempler på bynære bevægelsesrum udsprunget af en 11 år gammel vision om en idrætsrambla i Aarhus.

Danmark har siden fået en national vision for idræt og bevægelse – i 2025 skal 75 pct. af danskerne være aktive med idræt og bevægelse, og 50 pct. skal være det i en forening.

Lad os sammen – kommune, foreningsliv og erhvervsliv – tage denne vision til os og gøre den til vores ledestjerne for de næste otte års arbejde. Og gøre Aarhus til Danmarks mest aktive by.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Problemet med socialt arbejde

Ali Aminali, socialrådgiver, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti, Mårslet
Vi bør kræve mere af den sociale indsats i Gellerup. Især når man tager alle de penge, der smides i prestigeprojektet, i betragtning.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere
Set fra sidelinjen: AGF er Superligaens mest uberegnelige hold
AGF spillede den perfekte udebanekamp i sejren over FC Nordsjælland, men den giver ingen stor tro på langvarig succes, før en fast spillestil giver resultater. Morten ”Duncan” Rasmussen presses af konkurrencen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her