*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Store samfundsmæssige tab ved landvindmøller

Det er meget billigere – og meget sundere for befolkningen – at opstille vindmøllerne til havs.

En af ekstraomkostningerne ved landvindmøller er omkostninger til sundhedsvæsen og fraværsdage pga. nabogener. Arkivfoto: Holger Bundgaard

Vi hører ofte i den offentlige debat, at havvindmøller er alt for dyre. Men i virkeligheden er problemet, at det er alt for billigt at sætte landvindmøller op.

Mølleopstillerne betaler slet ikke de fulde samfundsmæssige omkostninger ved at opstille kæmpevindmøller på land.

Det er en ren underskudsforretning for samfundet at opstille vindmøller på land. Det er meget billigere – og meget sundere for befolkningen – at opstille vindmøllerne til havs.

For det første producerer den samme vindmølle næsten dobbelt så meget strøm til havs som på land.

For det første producerer den samme vindmølle næsten dobbelt så meget strøm til havs som på land.

Der er, for det andet, en reel samfundsmæssig nedgang i vindmølleparknaboernes ejendomsværdi i størrelsesordenen 15 mio. kr. pr. vindmøllepark, hvoraf mølleejeren kun betaler en brøkdel i erstatning til naboerne.

For det tredje er omkostningen til den nødvendige backupkapacitet større for landvindmøller end havvindmøller, da der er færre vindstille dage til havs.

For det fjerde kræver landvindmøllers lavere gennemsnitlige udnyttelsesgrad et kraftigere dimensioneret – og dermed dyrere – transmissionsnet end for at transmittere den samme mængde strøm fra havvindmøller.

Hvis der foreligger skrotningsbeviser for nedtagning af gamle møller, som de nye landvindmøller skal erstatte, kommer der yderligere en samfundsmæssig omkostning for en vindmøllepark, der kan være af betragtelig størrelse. Dette er den femte ekstraomkostning ved landvindmøller.

Undersøgelser mangler

Den sjette ekstraomkostning ved landvindmøller er omkostninger til sundhedsvæsen og fraværsdage på grund af nabogener. Omfanget kendes ikke, da Sundhedsstyrelsen tilsyneladende ikke er interesseret i at lave en empirisk, lægefaglig undersøgelse af omfanget, men holder sig til registerstudier af naboer til ældre, mindre vindmøller.

Landvindmøller er sikkert rigtigt gode for vindmølleopstillernes pengepung. Men de er en rigtig skidt forretning for samfundet. Og en rigtig dårlig ting for naboernes sundhed.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Problemet med socialt arbejde
Ali Aminali, socialrådgiver, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti, Mårslet
Debat: Politisk velfærdsplat
Uffe Lindum, Damledet 21, 8350 Hundslund
I et og alt kan jeg bekræfte essensen af det indlæg, Inge Meyer i Tilst 8/9 havde i JP.
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Besparelser på børnechecken rammer foreninger

Rabih Azad-Ahmad, spidskandidat for Det Radikale Venstre Aarhus og kulturrådmand
Der er ingen tvivl om, at regeringens forslag om at spare på børnechecken vil ramme børn fra familier med smalle pengepunge.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Biler
Den praktiske Volvo er på vej og vil være helt sin egen
Volvos nye XC40 er designet til moderne storbymennesker. Derfor er bilen proppet med praktiske detaljer, men også topmoderne teknik. Dansk introduktion til februar næste år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her