*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som Jyllands-Posten publicerer. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Store samfundsmæssige tab ved landvindmøller

Det er meget billigere – og meget sundere for befolkningen – at opstille vindmøllerne til havs.

En af ekstraomkostningerne ved landvindmøller er omkostninger til sundhedsvæsen og fraværsdage pga. nabogener. Arkivfoto: Holger Bundgaard

Vi hører ofte i den offentlige debat, at havvindmøller er alt for dyre. Men i virkeligheden er problemet, at det er alt for billigt at sætte landvindmøller op.

Mølleopstillerne betaler slet ikke de fulde samfundsmæssige omkostninger ved at opstille kæmpevindmøller på land.

Det er en ren underskudsforretning for samfundet at opstille vindmøller på land. Det er meget billigere – og meget sundere for befolkningen – at opstille vindmøllerne til havs.

For det første producerer den samme vindmølle næsten dobbelt så meget strøm til havs som på land.

For det første producerer den samme vindmølle næsten dobbelt så meget strøm til havs som på land.

Der er, for det andet, en reel samfundsmæssig nedgang i vindmølleparknaboernes ejendomsværdi i størrelsesordenen 15 mio. kr. pr. vindmøllepark, hvoraf mølleejeren kun betaler en brøkdel i erstatning til naboerne.

For det tredje er omkostningen til den nødvendige backupkapacitet større for landvindmøller end havvindmøller, da der er færre vindstille dage til havs.

For det fjerde kræver landvindmøllers lavere gennemsnitlige udnyttelsesgrad et kraftigere dimensioneret – og dermed dyrere – transmissionsnet end for at transmittere den samme mængde strøm fra havvindmøller.

Hvis der foreligger skrotningsbeviser for nedtagning af gamle møller, som de nye landvindmøller skal erstatte, kommer der yderligere en samfundsmæssig omkostning for en vindmøllepark, der kan være af betragtelig størrelse. Dette er den femte ekstraomkostning ved landvindmøller.

Undersøgelser mangler

Den sjette ekstraomkostning ved landvindmøller er omkostninger til sundhedsvæsen og fraværsdage på grund af nabogener. Omfanget kendes ikke, da Sundhedsstyrelsen tilsyneladende ikke er interesseret i at lave en empirisk, lægefaglig undersøgelse af omfanget, men holder sig til registerstudier af naboer til ældre, mindre vindmøller.

Landvindmøller er sikkert rigtigt gode for vindmølleopstillernes pengepung. Men de er en rigtig skidt forretning for samfundet. Og en rigtig dårlig ting for naboernes sundhed.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Når du kommenterer, accepterer du Jyllands-Postens debatregler
  • Har du spørgsmål? Find svaret her
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Umodent

Bente Nielsen, cand.phil., Brabrand
Angående læserbrev fra Clara Kjeldberg Mathiasen (JP Arrhus 17/5).

Islam og danske værdier: Der forskel på tørklæder

Olivia Olsen, Bakkeskoven 115, Skanderborg
Islam er en totalitær politisk ideologi, som ikke giver plads til demokrati.

Debat: Classic Race – et flagskib for klimakommune Aarhus?

Tine Andersen, chefkonsulent, Beder
Aarhus Kommune har lanceret en ambitiøs klimaplan, men alligevel giver man tilladelse til voldsomme udledninger af CO2uden andet formål end underholdning for en lille gruppe racernørder.
Restauranter

Tag selv vinen med

Vi koncentrerer os om maden, så sørger gæsterne for vinen, siger Le Basilic i Aarhus. Maden kunne nu godt trænge til mere opmærksomhed.

En bid af Italien

Anmeldelse: Restaurant Passione er et autentisk, italiensk spisested, som trods skønhedsfejl efterlader et sympatisk indtryk.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her