*

Dette er et debatindlæg: Læsere, organisationer og politikere skriver debatindlæg, som JP Aarhus publicerer. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her

Debatindlæg

Er det acceptabelt, at man skal vente i månedsvis for at komme til hudlæge?

Det er ikke mangel på speciallæger, som er den begrænsende faktor. Det er politisk og økonomisk prioritering.

For en borger i Region Midtjylland er det uacceptabelt at skulle vente næsten et halvt år for at komme til hudlæge. Til sammenligning skal man i Region Hovedstaden kun vente i gennemsnit syv uger og flere steder kun en uge. Hvorfor er der denne ulighed i sundhedstilbuddet?

Forklaringen er historisk og ikke mindst politisk. Faktum er, at antallet af såkaldte ydernumre, som giver en speciallæge ret til at etablere en praksis og se patienter inden for sygesikringen, samt antallet af hospitalslægestillinger på sygehusafdelingerne pr. borger er langt langt lavere i f.eks. Region Midtjylland, end det er i Region Hovedstaden. Hvis tilbuddet i Region Midtjylland skal komme op på samme niveau som i Region Hovedstaden, mangler der ifølge sundhed.dk yderligere 17 ydernumre og 12 hospitalslægestillinger.

Det skal understreges, at det ikke er denne forskel, som er problemet. Problemet er, at ventetiderne til hudlæge i Region Midtjylland simpelthen ikke er rimelig. Forskellen viser dog klart, hvordan problemet bl.a. kan løses – nemlig ved at øge tilbuddet til borgerne, altså at oprette flere ydernumre eller hospitalslægestillinger. Den beslutning ligger suverænt hos regionen. Region Nordjylland har bebudet, at man ønsker en sygehusafdeling oprettet og dertil et ekstra ydernummer inden for dermatologien. Det er naturligvis et skridt i den rigtige retning, men hvis man virkelig ønsker at forbedre tilbuddet til borgerne og bare tilnærmelsesvist at udligne den ulighed i sundhed, der i dag eksisterer regionerne imellem, må det blot betegnes som en meget spæd start.

I en trængt sundhedsøkonomi lyder det jo som ren utopi, men faktisk er der måske penge at spare. Uden at kende til konkrete tal vil jeg påstå, at behandling på sygehus er langt dyrere end tilsvarende hos privatpraktiserende speciallæger. Langt de fleste patienter kan håndteres i speciallægepraksis, men mange bliver, grundet den begrænsede adgang, alt for længe fulgt på sygehus og ender således med at koste flere penge. Dette på bekostning af regionen, men også på bekostning af sygehusafdelingen (der er en i hele Jylland), som mister tid og ressourcer til forskning og håndtering af de komplekse sygdomme og behandlinger, som ellers er allokeret hertil. Dertil kommer, at et mere rimeligt antal hudlæger (enten på sygehus eller i privat praksis) vil kunne aflaste en meget presset primær sektor (almen praksis), hvor en stor del af patienterne ses pga. hudsygdomme.

Som læger skal vi nok klare os, men de mange penge brugt til uddannelse af speciallæger, som nu går uden fast arbejde og uden mulighed for at behandle de mange ventende patienter, får skatteborgerne ikke igen. Det er nemlig ikke, som det tidligere har været tilfældet, mangel på speciallæger, som er den begrænsende faktor. Den begrænsende faktor er politisk og økonomisk prioritering. Som borger må man spørge sig selv, om det er rimeligt at skulle vente i månedsvis for at komme til en hudlæge med sygdomme, som dels kan være alvorlige og dels kan være både fysisk og psykisk belastende for et menneskeliv og for et arbejdsliv (hvilket formodentlig også koster samfundet penge). Som politiker må man spørge sig selv, om man virkelig vil være det bekendt over for sine medborgere.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Klog og visionær fusion
Keld Albrechtsen, bestyrelsesformand, Brabrand Boligforening | Keld Laursen, adm. direktør, Brabrand Boligforening
Meddelelsen om, at Langkær Gymnasium og Aarhus Tech går mod en fusion, er en usædvanlig god nyhed for de unge i Aarhus Vest.
Debat: Spar 25 mia. kr., og få bedre motorveje for hele Jylland
Søren Erikstrup, Havhusevej 6, Allingåbro
Hvorfor er der ikke nogen i Vejdirektoratet og Folketinget, der vågner op og spørger, om der findes en løsning, hvor E45 bliver aflastet markant, og Nord-, Vest- og Sydjylland samtidig tilgodeses?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Var der også bander dengang?

Kamma Ankjærø, Ny Munkegade 80 Aarhus C

Debat: Spar 25 mia. kr., og få bedre motorveje for hele Jylland

Søren Erikstrup, Havhusevej 6, Allingåbro
Hvorfor er der ikke nogen i Vejdirektoratet og Folketinget, der vågner op og spørger, om der findes en løsning, hvor E45 bliver aflastet markant, og Nord-, Vest- og Sydjylland samtidig tilgodeses?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her