*

Kultur

»Det er ikke altid let at navigere i dansk kultur«

Svalegangen viser en integrationskomedie om en ung syrer, der gerne vil være med i den danske klub, men ikke helt forstår sproget.

Alvin Olid Bursøe og Anna Nøhr Tolstrup spiller med i Svalegangens ”Dansk” om en ung syrer, der kommer til Danmark, som gerne vil føle sig hjemme, men føler sig lidt som en klovn. Foto: Tanja Carstens Lund

Den klovn.

Han ved ikke, at man ikke bare taler med folk i bussen, og at man ikke bare kan bede om at få kredit hos bageren, fordi man ingen penge har.

Men den syriske flygtning Hassan gøre bare sit bedste, drømmer om at blive medlem af de glade danskeres klub og leder efter indgangen til den. Gemmer den sig i humoren, i hyggen eller i hjertet? Hvornår er man dansk?

Teatret Svalegangen

”Dansk”

Med sin nye forestilling ”Dansk” præsenterer Teatret Svalegangen en kærlighedshistorie og en integrationskomedie, der dog også har en lidt mørk tone.

Dramatiker: Aleksa Okanovic

Instruktør: Morten Lundgaard

Scenografi: Stine Martinsen

Medvirkende: Alvin Olid Bursøe, Anna Nøhr Tolstrup, Rie Nørgaard og Mads Nørby.

”Dansk” spiller den 7. oktober-4. november.

»Danmark er et land med mange regler, og det tager tid at orientere sig om den,« siger dramatikeren Aleksa Okanovic, der har skrevet, hvad han kalder en integrationskomedie til Teatret Svalegangen.

»Jeg synes, at der manglede en forestilling om integration, om at flytte fra en kultur til en anden,« siger han, hvis far i 1975 flygtede fra det daværende Jugoslavien.

Selv flyttede den 44-årige dramatiker som ung fra Aarhus til København og blev forbavset over den kulturforskel, der var bare på den lille rejse, f.eks. at man gav mange flere krammere i hovedstaden.

»Vi vil vise, hvad det er at være fremmed i den almindelige hverdag, så vi kommer ikke ind på religion og kriminalitet. Det er ikke altid let at navigere i dansk kultur. I toget må man ikke sige noget, på et værtshus er det mærkeligt, hvis man er tavs. Samtidig får man altid at vide, at man bare skal være sig selv,« siger han.

»Så er der ytringsfriheden. Men den gælder jo ikke til et middagsselskab, for der gælder det om ikke at søge konflikter, men om at hygge sig og være enige. I medierne er det modsat, der kan man sige hvad som helst. For mange indvandrere er det lige modsat. Der tager man de store diskussioner rundt om middagsbordet derhjemme, men tier til gengæld i medierne.«

Forskellige kulturer

Alt det betyder ikke, at det er en velmenende flygtningehistorie, han har skrevet.

»Pointen er, at vi ikke er ens. Vi ved, hvordan vi gør her i Danmark, men det gør den fremmede fugl ikke. Det, som den kommer med, kan man ikke nødvendigvis bruge her. Vi har villet turde sige, at vi er forskellige, og at man ikke skal være bange for at vise det. Er det godt eller dårligt? Det er op til publikum at afgøre.«

Det er den nyuddannede 24-årige skuespiller Alvin Olid Bursøe, der spiller Hassan. Hans far er fra Sydamerika, mens hans mor er dansk, så han er vokset op med mødet mellem to kulturer.

Vil gerne vække debat

»Jeg har kunnet trække på nogle af de ting, som min far har syntes var svære, også det med at skulle være en del af en anden kultur og ikke kende den,« siger han.

»Det at opleve hverdagssituationer gennem en fremmeds øjne gør det nemmere for folk at forstå, tror jeg. Vi leger lidt i to genrer i forestillingen. På et tidspunkt knækker det og bliver rimeligt dystert.«

Står det til skuespilleren, sætter forestillingen en debat i gang blandt publikum:

»Jeg håber, at folk taler sammen og er blevet lidt klogere på, at vi måske ikke er så forskellige, som vi går og tror, og at der er en styrke i den forskellighed, der er. Vi skal ikke være ens alle sammen.«

”Dansk” har premiere den 7. oktober.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Det nye Museum Ovartaci

Thomas Medom, rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, politisk Leder for SF-Aarhus
Det er en mærkesag for SF, der endelig bliver til virkelighed, når byrådet beslutter, i hvilken form Museum Ovartaci skal videreføres.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Jeg var ked af bare at kukkelure i min lejlighed

Der er stort behov for et sted for socialt udsatte i Grenaa. Byens nye værested er stuvende fuld af ensomme ældre, misbrugere, hjemløse og psykisk sårbare. Den brogede flok har nu fundet et fællesskab og frirum i Café Grenaa.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her