*

Kultur

50 år med skuespil: Opdraget er, at alle kan lave, hvad de har lyst til

Med et stort jubilæumsshow på Aarhus Teaters Store Scene fejrer en række skuespillere søndag med sang, musik og dramatik den skole, hvor de lærte deres fag.

Amalie Dollerup, der i august blev gift med skuespillerkollegaen Andreas Jebro (også uddannet i Aarhus), er blandt de mange skuespillere, der er med til at fejre skuespillerskolen på Aarhus Teater søndag. Hun blev uddannet i 2010. Pr-foto, Aarhus Teater

Amalie Dollerup, Pernille Højmark, Preben Kristensen, Ulla Henningsen, Søs Egelind, Mette Horn, Anders Bircow og Birgitte Raaberg er nogle af de skuespillere, man søndag kl. 16 kan opleve ved et stort jubilæumsshow på Aarhus Teater.

Fælles for dem er, at de alle har fået deres uddannelse til skuespiller på skuespillerskolen ved Aarhus Teater, der i dag hedder Den Danske Scenekunstskole Aarhus, som er en del af lignende skoler i København, Odsherred, Odense og Fredericia, alle hørende under Kulturministeriet.

Det er 50 år siden, at skolen blev grundlagt i Aarhus, og det er der al mulig grund til at fejre, mener både teatret, skolen og de mange skuespillere og dramatikere, der har haft deres gang der i Skolegade.

Samarbejde over Skolegade

For nok er navnet skiftet, men skolen ligger stadig lige overfor teatrets sceneindgang, og samarbejdet trives, som det altid har gjort, siger den uddannelsesansvarlige på skolen, Julie Carlsen.

»Det er det, der bliver fejret, og samtidig vil man vise en bred vifte af det, man lærer på skolen og derefter kan udvikle videre på som skuespiller,« siger hun.

»Opdraget til alle dem, der kommer, var, at de kunne komme og lave lige, hvad de havde lyst til.«

Så Søs Egelind kommer som hjemmeværnskvinden Ilse, Ulla Henningsen synger Liva Weel-sangen ”Den hvide sne”, Peter Aude og Pernille Højmark tryller, og Ulla Vejby og Theresa Blüthgen Sølvsteen spiller en scene fra ”Misantropen”, mens Anders Bircow og Birgitte Raaberg, Holger Østergaard Kristensen, Preben Kristensen og Caspar Phillipson også synger. Blandt flere andre– nogle på scenen, andre pr. video.

»Det hele bindes sammen af to nyuddannede skuespillere, Alvin Olid Bursøe og Albert Ankerstjerne, og slutter med, at alle 38 elever fra både skuespiller- og dramatikeruddannelsen kommer på scenen og synger en nyskrevet kor-version af ”Proud Mary”,« fortæller Julie Carlsen, der lover en fest.

En fantastisk samling

»Blandt publikum vil man finde en række gamle elever og lærere, Aarhus-borgere og honoratiores i al almindelighed. Det bliver en fantastisk samling af mennesker, som glæder sig. Jeg talte med Søs Egelind, som slet ikke havde ord for, hvor meget hun glædede sig til at komme her og optræde. Hun har ikke været på scenen på Aarhus Teater siden 1982.«

Der er også nogen, der ikke kommer.

F.eks. er Mads Mikkelsen uddannet fra skolen i Aarhus, men han er i Montreal så han kunne ikke komme, ligesom Martin Buch og Rasmus Botoft måtte nøjes med at sende en Rytterietvideohilsen.

Skuespillerskolen blev oprettet i 1967 og havde Asger Bonfils som sin første rektor og Lars Junggreen som en af sine første elever. Han er også med til festlighederne.

Man kan købe billetter på aarhusteater.dk. Showet varer godt to og en halv time, og det koster 110 kr. at være med til.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Randers venter utålmodigt

Simon Ødegaard Simonsen, kandidat i byråd og folketing (V), Vester Boulevard 17, 8920 Randers
Gudenå er med sine 176 km Danmarks længste å, der munder ud i Randers Fjord midt i landets sjette største by, Randers, som dermed bliver delt i to halvdele: den ene del nord for åen/fjorden og den anden del syd for åen/fjorden.

Debat: ”Klemte” cyklister i Nørregade og Nørre Allé

Thomas Kruse, formand for Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørre Stenbro
Åbent brev til rådmand Kristian Würtz: Med stor beklagelse og til vores forundring må vi konstatere, at der ikke er sket afmærkning af cykelsti i Nørregade og Nørre Allé.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Tydeligt ironisk BBC-vært læste gammel nyhed på direkte tv
BBC-værten kunne i denne uge afsløre, at det britiske kongehus får en ny baby til april - men det er en gammel nyhed, bemærkede værten lettere ironisk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her