*

Kultur

Moesgaard Allé på fedekur – gamle træer skal fældes

Øget trafik til Moesgaard Museum har skabt behov for en bredere vej.

Når Moesgaard Allé bliver genetableret, bliver det med ”gamle” træer, så allé-udtrykket ikke lader vente på sig. Sådan forestille kommunen sig, at en bredere vej til Moesgaard Museum vil se ud efter 20 år. Illustration: Teknik og Miljø

Moesgaard Allé, der er hovedfærdselsåren fra Oddervej til det stadig mere velbesøgte Moesgaard Museum, står til en udvidelse.

Alléen skal udvides fra de nuværende 4 meter til en bredde på 6,5 meter. Det åbner mulighed for dobbeltrettet biltrafik. Langs vejens sydlige side etableres desuden en sti, der i vest forbinder den eksisterende sti langs Oddervej og i øst den planlagte sti syd for alleen til Bispelundsvej.

Det er planen, som rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), mandag præsenterer for magistraten.

Infrastruktur

Moesgaard Allé

  • Det årlige besøgstal på Moesgaard Museum var før den nye bygning ca. 125.000, hvor der var forventninger om en stigning op til 200.000.
  • Besøgstallet har det første år efter åbningen af Ny Moesgård rundet 500.000 gæster.
  • Forventningerne er nu, at besøgstallet falder lidt i de kommende år.
  • I VVM-redegørelsen er fem forslag blevet undersøgt og vurderet i forhold til at kunne afvikle trafikken hensigtsmæssigt og deres indvirkning på miljøet.

Kilde: Teknik og Miljø

»Løsningen, vi vælger at fremlægge for byrådet, er den mest ambitiøse og fremtidssikrede af de valgmuligheder, der er blevet undersøgt i VVM-redegørelsen. Den løser de trafikale udfordringer bedst muligt, og så tager den samtidig hensyn til de store kulturmiljømæssige og landskabelige interesser, der er i området,« siger Kristian Würtz.

Anlægsarbejdet betyder, at de eksisterende seljerøntræer på alléen skal fældes. Det er vurderingen, at træerne på grund af sygdom kun har en restlevetid på 10-20 år.

I stedet skal der plantes "nye" træer. Nye er måske så meget sagt, for de vil allerede være 20 år gamle, når de plantes. På den måde vil man allerede kort efter etableringen få en fornemmelse af en allé.

Forslaget til den nye Moesgaard Allé skal i første omgang sendes i offentlig høring. Efter den offentlige høring og efterfølgende byrådsbehandling skal der indledes en dialog med Fredningsnævnet om det endelige forslag. Ingen ved på nuværende tidspunkt, hvordan nævnet vil forholde sig til forslaget, og hvor lang tid behandlingen kan tage, men på Moesgaard Museum er man allerede begyndt at glæde sig.

»Vi har igennem de seneste år haft mange gæster, og langt de fleste har skullet ned ad en meget smal vejbane for både gående og bilister. Den foreslåede løsning for alléen vil sikre, at de besøgende får en let og tryg vej ind til museet, og samtidig fastholder den herregårdslandskabets hovedlinjer med alléen ned til det gamle Moesgaard,« siger Mads Kähler Holst, direktør, Moesgaard Museum.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Udvidelse af E45 er højeste prioritet

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem (V)
En udvidelse af E45 kræver, at de østjyske medlemmer af Folketinget står sammen. Dette burde kunne lade sig gøre på tværs af partiskel.

Debat: JP skyder med løst krudt

Morten Østergaard, politisk leder (R) | Rabih Azah-Ahmad, rådmand i Aarhus (R)
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Mange har sprunget 2017 over

4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017.
Annonce
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere
Mange har sprunget 2017 over
4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her