*

Kultur

Moesgaard Allé på fedekur – gamle træer skal fældes

Øget trafik til Moesgaard Museum har skabt behov for en bredere vej.

Når Moesgaard Allé bliver genetableret, bliver det med ”gamle” træer, så allé-udtrykket ikke lader vente på sig. Sådan forestille kommunen sig, at en bredere vej til Moesgaard Museum vil se ud efter 20 år. Illustration: Teknik og Miljø

Moesgaard Allé, der er hovedfærdselsåren fra Oddervej til det stadig mere velbesøgte Moesgaard Museum, står til en udvidelse.

Alléen skal udvides fra de nuværende 4 meter til en bredde på 6,5 meter. Det åbner mulighed for dobbeltrettet biltrafik. Langs vejens sydlige side etableres desuden en sti, der i vest forbinder den eksisterende sti langs Oddervej og i øst den planlagte sti syd for alleen til Bispelundsvej.

Det er planen, som rådmanden for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S), mandag præsenterer for magistraten.

Infrastruktur

Moesgaard Allé

  • Det årlige besøgstal på Moesgaard Museum var før den nye bygning ca. 125.000, hvor der var forventninger om en stigning op til 200.000.
  • Besøgstallet har det første år efter åbningen af Ny Moesgård rundet 500.000 gæster.
  • Forventningerne er nu, at besøgstallet falder lidt i de kommende år.
  • I VVM-redegørelsen er fem forslag blevet undersøgt og vurderet i forhold til at kunne afvikle trafikken hensigtsmæssigt og deres indvirkning på miljøet.

Kilde: Teknik og Miljø

»Løsningen, vi vælger at fremlægge for byrådet, er den mest ambitiøse og fremtidssikrede af de valgmuligheder, der er blevet undersøgt i VVM-redegørelsen. Den løser de trafikale udfordringer bedst muligt, og så tager den samtidig hensyn til de store kulturmiljømæssige og landskabelige interesser, der er i området,« siger Kristian Würtz.

Anlægsarbejdet betyder, at de eksisterende seljerøntræer på alléen skal fældes. Det er vurderingen, at træerne på grund af sygdom kun har en restlevetid på 10-20 år.

I stedet skal der plantes "nye" træer. Nye er måske så meget sagt, for de vil allerede være 20 år gamle, når de plantes. På den måde vil man allerede kort efter etableringen få en fornemmelse af en allé.

Forslaget til den nye Moesgaard Allé skal i første omgang sendes i offentlig høring. Efter den offentlige høring og efterfølgende byrådsbehandling skal der indledes en dialog med Fredningsnævnet om det endelige forslag. Ingen ved på nuværende tidspunkt, hvordan nævnet vil forholde sig til forslaget, og hvor lang tid behandlingen kan tage, men på Moesgaard Museum er man allerede begyndt at glæde sig.

»Vi har igennem de seneste år haft mange gæster, og langt de fleste har skullet ned ad en meget smal vejbane for både gående og bilister. Den foreslåede løsning for alléen vil sikre, at de besøgende får en let og tryg vej ind til museet, og samtidig fastholder den herregårdslandskabets hovedlinjer med alléen ned til det gamle Moesgaard,« siger Mads Kähler Holst, direktør, Moesgaard Museum.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores lærere fortjener den bedste uddannelse

Claus Holm, institutleder DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse), Aarhus Universitet
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp.

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her