*

Kultur

Den lille skole med de store talenter

Den Europæiske Filmhøjskole fejrer 25 år som en af de toneangivende institutioner inden for dansk film. Det bliver fejret med filmfestival med film fra skolens tidligere elever.

Nadia Kløvedal Reich er forstander på Den Europæiske Filmhøjskole. En skole, som har produceret flere instruktørtalenter end Den Danske Filmskole. Foto: Anita Graversen

I udkanten af Ebeltoft ligger en vej, der meget rammende har fået navnet Carl Th. Dreyers Vej.

Vejen er ikke opkaldt efter den banebrydende danske instruktør fra starten af 1900-tallet uden grund.

Her ligger nemlig Den Europæiske Filmhøjskole, der har været rugekasse for nogle af de største talenter inden for dansk film de seneste 25 år.

Med en hit-rate, der ville putte Danmarks dyreste uddannelse, Den Danske Filmskole, til skamme, har højskolen hjulpet talenter ud i verden med stor succes. Talenterne fra højskolen tæller bl.a. succesfulde filminstruktører som Joachim Trier (”Louder Than Bombs”), Rasmus Zandvliet (”Under Sandet”) og Nikolaj Arcel (”En Kongelig Affære”) for at nævne nogle få.

»Den Europæiske Filmhøjskole er unik. Det er et sted, hvor der kommer talenter fra hele verden kun for at dyrke deres lidenskab for film,« siger Nadia Kløvedal Reich, rektor for højskolen, der tidligere har været fiktionschef ved Danmarks Radio, inden hun tiltrådte stillingen på højskolen i 2014.

Oscar-vinder og Herzog

Skolen har 120 elever for hver årgang, der typisk er fordelt på 25 nationaliteter. Den tiltrækker filmtalenter fra de fjerneste afkroge af verden, men præcist hvorfor er svært at sige, mener Nadia Kløvedal Reich.

»Vi laver ikke markedsføring ude i verden overhovedet, og når vi modtager ansøgninger fra Aserbajdsjan, Japan og Cuba, så kan jeg da godt undre mig over, hvor de har hørt om os henne,« siger hun.

Men det er ikke kun internationale elever, der har fået øje på skolen. Faktisk kan skolen bryste sig af flere internationale filmskabere som gæstelærere. Den Oscar-vindende dokumentarinstruktør Josua Oppenheimer og filmveteranen Werner Herzog har således undervist på højskolen ad flere omgange.

Højskoleværdier

Men hvordan kan en højskole i en lille by i Østjylland skabe nogle af de største talenter inden for den danske filmindustri?

»Eleverne kommer rundt omkring alle aspekter af at lave film, da de skiftes til at varetage de forskellige opgaver, som en filmproduktion kræver. Det betyder, at de får en bedre forståelse for filmproduktion generelt, og derved bliver de bedre filminstruktører,« lyder svaret fra Nadia Kløvedal Reich.

De skal søge job på en silde-fabrik i Nordjylland eller generelt opsøge nogle miljøer, de ikke kender. Du lærer ikke at fortælle den gode historie på en skolebænk,
Nadia Kløvedal Reich, rektor for filmhøjskolen

Hun mener også, at højskoleånden har været med til at forme de nye talenter.

»Jeg er overbevist om, at den danske højskoletradition er skyld i skolens succes. Højskoleånden handler om at udveksle forskellige kulturelle synspunkter og være optaget af det samfund, som vi lever i. De værdier er vigtige, fordi det giver eleverne et fundament for at tænke, at deres fortællinger skal kunne noget mere end det, der er vigtigt for dem selv. Deres kreative gen skal kunne forenes med omverdenen, så de kan fortælle en vedkommende historie,« siger rektoren, der også mener, at den ”gode historie” ikke kan findes på en uddannelse.

»Hvis eleverne spørger mig, hvad de skal gøre for at komme videre i deres karriere, når de er færdige på skolen. Så siger jeg til dem, at de skal søge job på en silde-fabrik i Nordjylland eller generelt opsøge nogle miljøer, de ikke kender. Du lærer ikke at fortælle den gode historie på en skolebænk,« siger hun.

Perfekt placering

Da Den Europæiske Højskole blev oprettet, var fundamentet til succes allerede taget, inden det første spadestik blev sat i jorden. En gruppe danske filminstruktører havde fået idéen til at lave et kraftcenter for europæisk film, der skulle være med til at danne vækstlaget for fremtidens filmskabere. Valget faldt på oprettelsen af en højskole, der skulle have sin egne filmstudier, biografer og klasseværelser. To finske arkitekter skulle tegne skolen, og de toneangivende instruktører Bernardo Bertolucci og Milos Foreman skulle hentes ind som konsulenter. I starten af 1990’erne blev Den Europæiske Filmhøjskole placeret i Ebeltoft og var dermed en realitet.

Tidligere elever på Den Europæiske Filmhøjskole
  • Joachim Trier (”Lounder Than Bomb”)
  • Rasmus Zandvliet (”Under Sandet”)
  • Nikolaj Arcel (”En Kongelig Affære”)
  • Pilou Asbæk, skuespiller (”Krigen”)
  • Michael Noer (”Nøgle Hus Spejl”)
  • Christina Rosendahl (”Idealisten”)
  • Mikkel Serup (”Den Bedste Mand”)
  • Steen Johannesen (”De Sidste Mænd i Aleppo”)
  • Rasmus Heide (”Alle For Tre”)

Og netop placeringen mener Nadia Kløvedal Reich har været godt tænkt af skolens grundlæggere.

»Det giver dedikation at være et sted, hvor kærester og familier ikke lige er i nærheden. Det var godt set, dengang man valgte at placere skolen på Jyllands næse. Eleverne ville have haft travlt med alt muligt andet, hvis den var placeret på Vesterbro eller Nørrebro,« siger rektoren.

Festival i kulturbyen

European Film College, som den bliver kaldt internationalt, har 25-års jubilæum i år. Det bliver fejret med en filmfestival fra den 19. til 25. juni, som bliver støttet af Kulturby 2017.

Her viser de aarhusianske biografer og højskolens egen biograf film fra sine tidligere elever, der i nogle tilfælde selv kommer og præsenterer deres værker.

»Vi har udvalgt 30 forskellige film, der er lavet af tidligere elever fra højskolen. Til nogle af visningerne vil instruktørerne dukke op og præsentere deres film. Vores tidligere elev Michael Noer kommer bl.a. Han tager Ghita Nørby med, når han præsenterer sin film ”Nøgle Hus Spejl”,« siger Nadia Kløvedal Reich.

På trods af de mange succesfulde instruktører blandt de tidligere elever har det ikke været svært at få de tidligere elever til at deltage i festivalen, forklarer rektoren.

»Vi kan mærke, at der er en enorm stor kærlighed til stedet fra de tidligere elever. Mange tænker tilbage på stedet, som det var her, det hele begyndte. Det var her, de fandt ud af, at de skulle være filmskabere,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Udvidelse af E45 er højeste prioritet

Michael Aastrup Jensen, folketingsmedlem (V)
En udvidelse af E45 kræver, at de østjyske medlemmer af Folketinget står sammen. Dette burde kunne lade sig gøre på tværs af partiskel.

Debat: JP skyder med løst krudt

Morten Østergaard, politisk leder (R) | Rabih Azah-Ahmad, rådmand i Aarhus (R)
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Mange har sprunget 2017 over

4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017.
Annonce
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere
Syv fantastiske oplevelser i Kinas gamle kulturby
Suzhou, som kaldes Østens Venedig på grund af de mange kanaler, rummer nogle af Kinas smukkeste haver, templer og museer med genstande, der fortæller byens flere tusind år lange historie. 
Se flere
Mange har sprunget 2017 over
4 af 10 aarhusianere har endnu ikke interesseret sig for kulturhovedstadsåret. Det er som forventet, mener både borgmester og ledelsen af Aarhus 2017. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her