*

Kultur

Højden på landets højeste bygning er ikke nagelfast

Troen på 128 meter er der, men først når prøvepæle bankes i jorden, står højden på Lighthouse-fyrtårn klar.

Lighthouse-projektet blev præsenteret af ejendomsinvestor Claus Hommelhoff (i midten) sammen med bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknikrådmand Kristian Würtz (S). Illustrationer: 3XN

Selv om bygningen er udråbt til at blive Danmarks højeste, står det ikke bøjet i neon, hvor mange meter Lighthouse-fyrtårnet ender med at skyde i vejret i Aarhus Ø.

Jordbundsforholdene på havnebyens yderste spids er nemlig drilske, og den udmeldte højde på 128 meter er med det forbehold, at de hidtidige undersøgelser af undergrunden holder stik.

Hvis der kommer overraskelser, kan det påvirke højden, lyder det både fra sælgeren af grunden, Aarhus Kommune og Anpartsselskabet Lighthouse United, der torsdag blev præsenteret som købere af arealerne.

»Der er budt ind med et hus på 128 meter med de jordbundsforhold, vi kender, og med de undersøgelser, der er lavet. Hvis forholdene er anderledes, end prøverne viser, så udestår der en diskussion om det, men er forholdene, som vi har vist, skal byggeriet være 128 meter,« siger Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling, Aarhus Kommune.

Lighthouse-projektet blev præsenteret af ejendomsinvestor Claus Hommelhoff (i midten) sammen med bl.a. borgmester Jacob Bundsgaard (S) og teknikrådmand Kristian Würtz (S). Illustrationer: 3XN

I december 2013 opgav selskabet Havneinvest, som rigmanden Claus Hommelhoff stod bag, at opføre et planlagt Lighthouse-fyrtårn på 142 meter på selvsamme arealer. Det skyldtes, at det blev for dyrt, især fordi der er plastisk ler med stor elasticitet i undergrunden. Efterfølgende har Aarhus Kommune fået lavet dybdegående jordbundsundersøgelser, og efter at Claus Hommelhoff også har fået undersøgt forholdene, er han parat til at forsøge sig igen.

»Nu har vi undersøgt tingene nogenlunde til bunds. Det kan ikke holde til et hus på 142 meter, men 128 meter, det er vores eksperters vurdering, og det håber vi, at vi kan gennemføre,« siger Claus Hommelhoff.

Byudvikler Stine Hindby, der danner makkerpar med Rune Kilden, direktør i Anpartsselskabet Lighthouse United, forventer også, at højhuset bliver 128 meter.

»Det er bestemt mit bud. Om det er 126 eller 129 meter, det ved jeg ikke lige, men det er bestemt, det, jeg tror på,« siger hun og understreger, at højden afhænger af, hvordan jordbunden gebærder sig, når der bliver banket de første prøvepæle i jorden.

»Så kan de vise noget, jeg ikke havde set. Vi kan tro på det, så langt vi kan regne og tegne, ud fra alle de undersøgelser der er lavet, men det er klart, at det er et kompliceret sted med en høj bygning. Vi skal have tingene i jorden, før vi kan se, hvad virkeligheden er,« siger Stine Hindby.

Oprindeligt var kommunens krav i udbuddet af grunden, at der skulle opføres en bygning på mindst 110 meter og 35.000 etagekvadratmeter. Efter at have haft specialister inde over funderingen af højhuset og holdt workshops om en 110 meter høj bygning nåede holdet frem til nogle principper for projektet, fortæller byudvikleren.

Aarhus' nye vartegn skal være 128 meter, 40 etager og med adgang for alle

»Så kiggede vi på hinanden og sagde, hvor højt kan vi bygge uden at ændre principper? Det er der, at vi kommer højere op uden at skulle ud i nye metoder for fundering.«

Inden for de næste ni måneder skal vinderholdet og kommunen i et samarbejde arbejde gå i dybden med projektet ift. bl.a. jordbundsforholdene og muligheden for at realisere de 128 meter.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.

Gode resultater i Sverige: Aarhus skal have en social investeringsfond

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
SF foreslår, at Aarhus får en såkaldt social investeringsfond efter svensk forbillede

Trafik: Aflivning af befolkningens transportmuligheder

Hanne Skovrup , førtidspensionist Balle
I mange kommuner amputeres og kvæstes den trafikale infrastruktur.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her