*

Kultur

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.

eg vil gerne være en fast del af den danske musikscene, lyder målsætningen for Kajsa Vala. Foto: Tobias Nicolai Kvist Larsen

Er det country? Er det folk? Roots? Americana?

»Nogle kalder det scandicana,« smiler Kajsa Vala og henviser vist til noget i retning af amerikansk folk-musik tilsat en nordisk tone.

Blå bog
 • Kajsa Vala
 • 33 år.
 • Født og opvokset i Gl. Åby.
 • Har gået på Kochs Skole og Århus Statsgymnasium.
 • Har boet i Nashville i flere perioder.
 • Uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium i elektrisk guitar i 2011.
 • Musiklærer på Den rytmiske efterskole i Middelfart, på barsel p.t.
 • ”Coming up for air" – EP udgivet i 2008.
 • "Your train" – debutalbum udgivet i 2010 på det amerikanske indieselskab High Horse Records.
 • "Kajsa Vala" – album udgivet i juni 2016 på Songcrafter Music.
 • Kajsa Vala er gift med musiker Anders Thorborg, og i april fik parret datteren Bjørk.
 • Den 29. oktober spiller hun på HeadQuarters med band.

Det passer også godt med, at hun selv kalder sig lige dele Åbyhøj og Nashville tilsat islandsk, for Kajsa Valas mor er islandsk.

Vi er i hendes og mandens gamle, hyggelige lejlighed på 2. sal på Europaplads og sidder i studiet og øvelokalet, som er beboet af guitarer, forstærkere, computer, studiehøjttalere med mere.

Datteren, Bjørk, på seks måneder smiler stort farvel på armen af faren, Anders Thorborg, der er på vej ud med den bette. Og så kan Kajsa Vala fortælle, hvor hun og musikken kommer fra.

Om tiden på Kochs Skole, hvor der var masser af musik, og der gik i øvrigt også nogle af hendes musikalske samarbejdspartnere – Dennis Ahlgren og Johannes Nørrelykke.

»Jeg skrev min første sang som 15-årig. Og den var vist ikke særlig god. Men det kunne jeg lige så godt, når jeg alligevel spillede guitar hele tiden,« husker Kajsa Vala.

I gymnasietiden på Århus Statsgymnasium blev der også spillet musik – der gik jo også Anne Linnet og Tina Dickow engang – og så rejste og arbejdede hun et par år, inden hun i 2006 kom ind på Det Jyske Musikkonservatorium som den eneste kvinde med elektrisk guitar som hovedinstrument.

Kvinder og guitar

Den slags er åbenbart en sjældenhed, og vi filosoferer lidt over, hvilke kvindelige guitarguder der findes.

Michael Jackson havde vist en kvindelig guitarist engang, det samme havde Prince, men ellers er der ikke mange – men én er der i hvert fald.

»Bonnie Raitt er jo mit store forbillede. Hun spiller vildt godt, og så er hendes musikstil med blues, country og americana også den, jeg selv dyrker,« siger Kajsa Vala.

Hendes karriere har været undervejs siden den første EP i 2008, og i juni i år udkom det seneste album ”Kajsa Vala” med otte nye numre, der har sat skub i hendes karriere.

Singlen ”Trail of hearts” er playlistet på P4, nummeret ”St. Cecilia” er med i filmen ”1-2-3-NU”, og albummet har høstet fire stjerner i Gaffa under overskriften ”Smuk og stilsikker americana fra Aarhus” med beskrivelsen »mere kantet americana end poppet country«.

Og måske er det ikke helt tilfældigt, at Kajsa Vala nu rammer noget.

»Det er et album, jeg har varmet op til i lang tid. For efter at have skrevet en masse sange til andre i Nashville bl.a., var det tid til at skrive sange til mig selv. For det er jo det, jeg er bedst til,« fortæller hun.

Det handler om at finde den rette følelse og stemning, og så handler det om at lære håndværket, så inspirationen til en halv sang også kan blive en helstøbt sang – det, der til tider kan være »dødssygt« med hendes egne ord.

Talentserie
 • Byens nye bands
 • Musikken i Aarhus bobler med en vitalitet, som ikke er set længe, siger en af byens bookere, og listen over nye talent- og succesfulde Aarhus-bands er pænt lang.
 • Med serien "Byens nye bands" præsenterer JP Aarhus en stribe af dem.
 • I serien har vi foreløbig skrevet om Velvet Volume, The White Dominos, LISS, Lowly og Yung, og de artikler kan læses på jp.dk/aarhus
 • Du er velkommen med musikalske tips og kommentarer. Send dem til jpaarhus@jp.dk

Det håndværk har hun lært en masse om i samarbejde med andre sangskrivere i Nashville, hvor hun har boet i flere omgange.

»Det har taget tid at lære at skrive sammen med andre, men finder man de rette sangskrivere at samarbejde med, er det virkelig inspirerende. Som en slags tovtrækning, hvor man udveksler idéer i en fælles forståelse,« siger hun.

En del af musikscenen

Kajsa Vala er fuldtidsunderviser i sangskrivning og guitar på Den rytmiske Efterskole i Middelfart, og det bliver hun ved med, for undervisningen er meget givende, og jobbet giver fortsat plads til at dyrke hendes egen karriere.

Lige nu er hun klar til at turnere med sit band i efteråret, og planen er også at booke job til landets festivaler næste forår og sommer.

Og skal Kajsa Vala opstille et mål for karrieren, lyder det som følger:

»Jeg vil gerne være en fast del af den danske musikscene.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Politisk velfærdsplat

Uffe Lindum, Damledet 21, 8350 Hundslund
I et og alt kan jeg bekræfte essensen af det indlæg, Inge Meyer i Tilst 8/9 havde i JP.

Debat: Efterlyses: Social fornuft på de aarhusianske byggepladser

Poul-Henning Vietz, kredsformand i TEKNIQ-EL-Aarhus
Lærlinge er en mangelvare. Det gælder inden for rigtig store dele af installations- og byggebranchen og skyldes ikke mindst, at alt for lille en del af de unge vælger at tage en erhvervsuddannelse.

Debat: Problemet med socialt arbejde

Ali Aminali, socialrådgiver, byrådskandidat for Det Konservative Folkeparti, Mårslet
Vi bør kræve mere af den sociale indsats i Gellerup. Især når man tager alle de penge, der smides i prestigeprojektet, i betragtning.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her