*

Kultur

Hun synger smukke arier fra sin nye cd

Koncert: Den sydafrikanske verdenssopran Pumeza Matshikiza udsender her i foråret en ny solo-cd, som hun har indspillet med Aarhus Symfoniorkester. Onsdag optræder hun og musikerne med uddrag fra cd’en ved en festlig koncert i Symfonisk Sal.

Den sydafrikanske stjernesopran Pumeza Matshikiza udfolder onsdag sin stemmepragt i Symfonisk Sal i et program med nogle af de berømte operaarier, som hun har indspillet med Aarhus Symfoniorkester. Foto: Simon Fowler/Decca

Ingen fik lov at lytte med, da den sydafrikanske stjernesopran Pumeza Matshikiza sang i Symfonisk Sal sidste sommer. Hun var der nemlig for at indspille sin anden solo-cd bag lukkede døre sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Onsdag aften tager hun revanche: Ved en koncert med orkestret i Symfonisk Sal synger hun en række smukke operaarier fra cd’en – af bl.a. Puccini, Mozart og Gluck.

»Det har været meget spændende at indspille cd’en med orkestret, som spiller på et meget højt niveau og har en fantastisk klang,« fortæller Pumeza Matshikiza over telefonen fra Stuttgart, hvor hun er fastansat som sopransolist på operaen.

Høj af orkestrets klang

Samarbejdet mellem Pumeza Matshikiza og Aarhus Symfoniorkester begyndte, da hun var solist ved ”Festuge Classic”-koncerten i sensommeren 2014.

Klassisk

Den sydafrikanske sopran

  • Pumeza Matshikiza optræder med Aarhus Symfoniorkester og dirigenten Tobias Ringborg i anledning af, at hun udsender sin nye solo-cd med berømte operaarier.
  • Orkesterchef Palle Kjeldgaard er konferencier på koncerten og leder publikum ind i de forskellige operaariers handling.
  • Koncerten foregår onsdag den 23. marts 2016 kl. 19.30 i Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus.
  • Se mere på www.musikhusetaarhus.dk

»Jeg havde det rigtig godt med at synge med orkestret. Jeg var høj af glæde. Da jeg foreslog min producer at indspille cd’en med netop Aarhus Symfoniorkester, var han også sådan ”wow” – helt oppe i skyerne,« smiler sopranen.

Alt det praktiske omkring projektet faldt på plads. Til skiven håndplukkede Matshikiza de arier og sange, som ligger godt for hendes stemme.

Mange af perlerne har hun optrådt med før i de største internationale koncert- og operahuse. Pumeza Matshikiza er nemlig tit på farten. Både Tyskland og Frankrig får besøg af hende her i foråret. På operaen i Stuttgart optræder hun for tiden i Bizets berømte opera ”Carmen”.

Lærte selv at synge opera

Pumeza Matshikizas egen historie er lige så fængende som handlingen i en opera: Den talentfulde sangerinde voksede op i et af Cape Towns fattige kvarterer under apartheidstyret og begyndte at synge som seksårig.

På sin radio lyttede hun til europæisk opera, men hun kunne ikke finde en underviser i området, der kunne uddanne hende i denne genre. Så unge Pumeza Matshikiza tog selv hånd om at skole sin stemme.

I et kirkekor sang hun a cappella – her fandtes hverken klaver eller andre instrumenter. Sideløbende lærte hun sig både afrikanske sange på xhosa, swahili og zulu og de store klassiske operaarier.

Elsker at synge sydafrikansk

I dag lægger hun tit en farverig sydafrikansk sang ind i programmet, når hun optræder som solist i verdens førende operahuse og koncertsale.

»Jeg har en anden musikalsk arv med i kufferten end andre sopraner, og ved mine koncerter vil jeg gerne give folk noget nyt,« siger sopranen, der dagligt gør et stort arbejde for at holde vokal og krop i form til den krævende metier.

»Jeg tager timer hos en sangcoach for at udvikle min stemme, og så sørger jeg for at spise sundt, hvile mig mellem mine optrædener og træne fysisk.«

Sangerinden erkender, at det omskiftelige europæiske vintervejr er hårdt for stemmen.

»De store temperaturudsving skal man passe på. Hvis bare én kollega på operaen bliver syg, smitter det hurtigt alle os andre,« røber hun.

Sopran

Pumeza Matshikiza

  • Sydafrikansk sopran, 37 år, født og opvokset i Cape Town.
  • Uddannet sanger på University of Cape Town College of Music og the Royal College of Music i London.
  • Har kontrakt med det hæderkronede britiske pladeselskab Decca, hvor hun netop har indspillet sit andet soloalbum ”Arias” sammen med Aarhus Symfoniorkester. Cd’en udkommer officielt på verdensplan primo maj, men kan købes i Aarhus allerede ved solokoncerten onsdag.
  • Cd'en rummer arier af bl.a. Puccini, Gluck og Mozart.
  • Se mere på: www.pumeza.com.

Hun passer ekstra godt på sig selv i disse dage for at have overskud til sin solokoncert i musikhuset.

»Jeg glæder mig så meget til at komme tilbage til Aarhus og synge med det dygtige orkester,« smiler hun.

Et scoop for orkestret

For Aarhus Symfoniorkester er samarbejdet med verdenssopranen et scoop.

»Pumeza Matshikiza er en vidunderlig sanger og et fantastisk menneske. Det er spændende at møde en kunstner på så højt et niveau, som samtidig er gennemsympatisk og helt uden nykker,« siger orkestrets chef, Palle Kjeldgaard

Han ser med glæde tilbage på de to uger i sommeren sidste år, hvor cd’en blev indspillet.

»Det var en anden måde at være sammen med sangeren på, end hvis det havde været ved en koncert. En rigtig god solist gør jo, at alle musikere i orkestret retter ryggen og spiller deres allerbedste. Under indspilningerne var det skønt at opleve Pumeza musicere med orkestret på højeste niveau; hun lærer musikerne rigtig godt at kende gennem så intens en arbejdsproces.«

Forløbet med at indspille en cd er som at være i et værksted, beskriver chefen:

»Man finpudser og gør tingene unikke. Man løfter barren og stiller de ultimative kvalitetskrav.«

Også samarbejdet med den svenske dirigent, Tobias Ringborg, klæder produktionen.

»Hans karriere flytter sig rigtig godt i disse år. Vi har flere cd’er og koncerter på vej med ham; det er en god samarbejdsproces,« fortæller orkesterchefen.

Højere orkesterstatus

For Aarhus Symfoniorkester er cd-projektet en succes på flere måder.

»Vi tjener lidt penge; det er altid godt. At der står Aarhus Symfoniorkester på det internationale label Decca, som udgiver cd’en, løfter vores status i hele verden. Vi får herved blåstemplet en cd, som vi kan sælge til publikum på vores koncerter,« siger Palle Kjeldgaard.

Selv om folk generelt køber færre cd’er i den digitale tidsalder, tvivler han ikke på, at skiven vil sælge.

»Jeg er sikker på, at der ryger 10.000 eksemplarer, inden vi får set os om. Der findes ikke andre sopraner af Pumeza Matshikizas slags. Derfor hænger det sammen økonomisk for pladeselskabet – hun er en af tidens helt store stjernesolister, der sælger,« vurderer han.

Palle Kjeldgaard har en drøm om, at samarbejdet med den sydafrikanske sangerinde vil udmønte sig i flere koncerter på sigt.

»Vi har opbygget en fast relation, og selvfølgelig håber vi, at Pumeza Matshikiza vil komme igen. Hun ved, at hun er meget velkommen.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.
Debatindlæg

Debatindlæg: Man skal ikke tro på alt, man hører…

Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig | Mette Hvid Johannesen, fællestillidsrepræsentant for djøferne og de øvrige akademikere i Aarhus Kommune

Debatindlæg: Vold, krænkelser og ydmygelser på de moderne Godhavn’er

Jan Morell, tidl. socialarbejder, forfatter, billedkunstner og musiker Helgenæsgade 6A, 2.TV 8000 Århus C
Socialministeren skulle tage det ansvar, det ville være, at få sat gang i en undersøgelse af de utilgivelige handlinger på datidens Godhavn, så de kriminelle voksne, der stadig lever, kan stilles til ansvar.

Debatindlæg: Faglige møder i tætte alkoholtåger

Svend Kølsen-Petersen, Åkrogs Strandvej 17 A, Risskov
Er det normen i Aarhus Kommune at forene arbejdstid og indtagelse af store mængder alkohol?
Annonce
Kommentar
Restauranter

Hestepærer i gourmetklassen

Restaurant: Det kører for Aarhus som aldrig før på det kulinariske område. Nu slutter endnu en restaurant sig til toppen. Kokkene sprudler i køkkenet på Mejeriet på Vilhelmsborg, og tjenerne følger med. Det giver seks stjerner.

Franskmændene har indtaget Bruunsgade

Nordisk Spisehus har lanceret en menu med signaturretter fra franske Michelin-restauranter og kombinerer dem med spisehusets egne retter. Et eksperimenterende verdenskøkken, kalder restauranten det.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce
Bolig
Pep haven op i decembermørket
Når mørket, kulden og de korte dage for alvor sætter ind, sættes havelivet på standby. Men lad julemåneden være en anledning til at sprede planteglæde og farve helt tæt på boligen. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her