*

Kultur

Kvinde i comedy

Standup: På standupscenen kæmper Sisse Karlsson med en nervøsitet for, hvordan andre tager imod hende som kvindelig komiker. Hun er en af de få danske kvindelige komikere i den mandsdominerede branche.

På vej hen til ny V58 fortalte Sisse Karlsson, at hun netop har skrevet en ny joke, som hun ville fremføre allerede selvsamme aften. Den kom sig af en frustration hun tidligere på dagen fik, da komikermændene fra Ny V58 spurgte ind til JP Aarhus’ journalists udseende. Det frustrerer hende, at kvinder betragtes som sexsymboler. Derfor vil hun igennem humor og selvironi sætte ord på én af de ting, hun synes, er vigtig: Feminisme. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Der var kun et kvarter til, at Sisse Karlsson skulle på scenen. Hun stod i sine høje lakstøvler, højhalset kjole, der smygede sig til brysterne – uden at være vulgær – og en sofistikeret blazer. Hun manglede bare prikken over i’et: Den røde læbestift.

»Jeg tager ikke min røde læbestift på alligevel. Det tør jeg ikke,« sagde Sisse Karlsson.

Det var tirsdag aften på Vestergade 58 i Aarhus, også kendt som Ny V58, hvor amatørkomikere spytter jokes i hovedet på et publikum, der ganske gratis er kommet for at få et godt grin.

Stolene var sat klaustrofobisk tæt på rad og række i kælderen foran en mikrofon, der var så tæt på publikum, at nogle af komikerne valgte at tage et tyggegummi, inden de skulle på. Der var fyldt op med forventningsstemte gæster og et hold af nervøse komikere bestående af otte mænd og Sisse Karlsson.

Jeg tror, at det tager hårdere på kvindernes selvværd, hvis de går på scenen og er til grin – på den dårlige måde – end det tager på mændenes.
Dan Okking, komiker

Siden efteråret har Sisse været en del af verdenen på ny V58, hvor jargonen hørmer af mand. Selv da hun meddelte mændene, at hun ville få en kvindelig journalist på slæb i aften, var kommentaren: »Er hun lækker? Er hun lovlig?«

Enten kan du spille med, eller også kan du lave en modreaktion. Sisse foretrækker det sidste.

Selvsikre Sisse

JP Aarhus mødte Sisse Karlsson ved døren til hendes opgang før showet.

»I aften er jeg gået all in med kjole, høje sko og læbestift. Normalt tænker jeg, at jeg ikke vil ligne en, der er på vej i byen. Men det gider jeg ikke at tænke i aften,« sagde hun.

På vej hen til ny V58 fortalte Sisse Karlsson, at hun netop har skrevet en ny joke, som hun ville fremføre allerede selvsamme aften.

Den kom sig af en frustration hun tidligere på dagen fik, da komikermændene fra Ny V58 spurgte ind til JP Aarhus’ journalists udseende.

Det frustrerer hende, at kvinder betragtes som sexsymboler. Derfor vil hun igennem humor og selvironi sætte ord på én af de ting, hun synes, er vigtig: Feminisme.

Klokken var ikke mange, da Sisse Karlsson og JP Aarhus gik gennem den brostensbelagte gårdhave og ind ad døren til ny V58.

»Standup er nede i kælderen,« sagde aftenens bartender, da Sisse tog i døren til backstage.

»Jeg skal optræde,« svarede hun sødt, men bestemt.

Sisse Karlsson forklarede efterfølgende, at dem på Ny V58 hun ikke har hilst på før, ofte tror, at hun er en del af publikum, fordi hun er en kvinde.

Det fylder meget i hendes bevidsthed, at der kun er en lille flok af kvinder, der går på scenen her jævnligt. For Sisse Karlsson har det haft de konsekvenser, at hun føler, at der er ting, hun ikke kan sige.

»Jeg kan sagtens sige pik. PIK. Men jeg kan ikke sige … (hun peger med begge fingre ned mellem benene). Jeg får lyst til at sige Bodil,« sagde hun.

Ny V58 giver amatørkomikere mulighed for at afprøve jokes og øve sig foran publikum. Langt de fleste komikere er mænd. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Showtime

Få minutter inden Sisse skulle optræde, sad hun i sofaen bag publikum. Det ene ben begyndte at trippe uroligt, og det blev hurtigt ledsaget af det andet. Hænderne hvilede i nakken, og hovedet vendte ned mod skødet.

Da værten råbte Sisses navn, gik turen op til scenen forbi publikum med bævrende ben og et fuldt fokus på ikke at vride om i støvlerne. Hun var nervøs.

»Hej,« sagde Sisse skingert, da hun nåede mikrofonen, hvorefter hun hurtigt fik tilføjet: »Jeg hader, når jeg starter sådan«.

Derefter forsøgte hun sig med sin spritnye joke. Publikum var ikke helt på hendes side, da hun med glimt i øjet talte om sexisme på arbejdspladsen, feminister på Facebook og voldtægt. Der faldt lidt halvhjertede grin af undervejs, men hun vandt først publikum, da hun fortalte en joke om en lyserød enhjørning, der tisser guld.

»Fuck, hvor er I nice,« sagde Sisse Karlsson, men kiggede alligevel lige på mobilen og tjekkede, om hendes syv minutter vargået.

Det var de ikke helt, så hun hev endnu en joke ud af ærmet. Da hun havde brugt sin tid, vendte hun tilbage til pladsen i sofaen, ikke helt tilfreds.

»Jeg fik en dårlig start,« sagde hun.

I pausen trak aftenens komikere sig tilbage i backstagelokalet. Her lugtede af gammelt øl fra en julefrokost. En lugt, som Sisse Karlsson kommenterede, mens hun holdt sig for næse og mund, men for mændene gik det ubemærket hen.

Siden efteråret har Sisse været en del af verdenen på ny V58, hvor jargonen hørmer af mand. Selv da hun meddelte mændene, at hun ville få en kvindelig journalist på slæb i aften, var kommentaren: »Er hun lækker? Er hun lovlig?« Foto: Mikkel Berg Pedersen

Kvinder tænker for meget

Tænker mænd mindre over tingene? I hvert fald påpegede en af de mandlige komikere, Dan Okking, at grunden til, at der er flere mænd end kvinder i faget, er, at kvinder tænker for meget over tingene og er mere blufærdige.

»Jeg tror, at det tager hårdere på kvindernes selvværd, hvis de går på scenen og er til grin – på den dårlige måde – end det tager på mændenes,« sagde han.

Dan Okking nævnte Linda P., som er en af de førende kvindelige komikere herhjemme, men at hun også er tilpas ”truck” til at være en del af gutterne, forklarede han. Selvom mændene var kommet for at være sjove, så var der også en vis seriøsitet, da konklusionen på samtalen var, at kvinder og sorte er en mangelvare på den danske standupscene og her på Ny V58. Faktisk ville det helt optimale være en sort kvinde, påpegede en til sidst.

»Comedy i Aarhus er større end nogensinde«

»Du er fandeme sjov«

Da aftenen og showet var slut, dukkede en mand med gråt hår, firkantede briller og en lille klud om halsen op ved sofaen, hvor Sisse Karlsson sad. Han pegede direkte op i ansigtet på hende og sagde med en bestemt stemme: »Du er fandeme sjov!«

I en branche hvor succesraten er målt på grin, latter og feedback, gjorde kommentaren Sisse Karlsson glad. Hun fik ikke de grin, hun håbede på, under showet denne aften. Selv mente hun, at det var, fordi hun var så nervøs. Om det var mændenes sjofle kommentarer, at hun havde en journalist med på slæb eller det manglende mod til at tage en rød læbestift på, der gjorde det, vides ikke. Men nok en god blanding.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her