*

Kultur

Maestro lægger kærlige hænder på Mozart

Klassisk: Dirigenten Michael Schønwandt glæder sig til at opføre tre af Mozarts mest berømte symfonier i spidsen for Aarhus Symfoniorkester. ”Komponisten tager os gennem det totale kosmos med alle følelser og stemninger,” siger den danske maestro.

Michael Schønwandt har altid haft et tæt kærlighedsforhold til Mozarts musik. Torsdag og fredag dirigerer han Aarhus Symfoniorkester gennem tre af komponistens symfonier. Arkivfoto: Michael Hansen

»Toppen af Mozart. Det allermest fantastiske, komponisten har skrevet.«

Dirigenten Michael Schønwandt sprudler af begejstring, når han beskriver Mozart-symfonierne nr. 39, 40 og 41 – de tre værker, som han opfører med Aarhus Symfoniorkester torsdag og fredag aften i Symfonisk Sal.

Maestro

Michael Schønwandt

  • Dirigenten Michael Schønwandt er født i København og uddannet på Royal Academy of Music i London.
  • Fra 2000 til 2011 var han chefdirigent på Det Kongelige Teater. I 1987 og 1988 dirigerede han ved festspillene i Bayreuth, og i 1992-1998 var han chefdirigent for Berliner Sinfonie-Orchester.
  • Fra 2010 til 2013 var Schønwandt chefdirigent for og kunstnerisk leder af Den Hollandske Radios Kammerfilharmoni i Amsterdam.
  • I dag er han chefdirigent for Opéra Orchestre National i den franske by Montpelier.
  • Michael Schønwandt har dirigeret utallige orkestre i Danmark og udlandet og har indspillet en række cd’er og dvd’er, bl.a. med dansk musik, som er et af hans specialer.

»Vi går fra det jublende optimistiske i Symfoni nr. 39 i dur til mørk melankoli i Symfoni nr. 40, som står i mol. 40’rens dramatiske, sort-hvide udtryk er meget stærkt og rammer hudløst hårdt,« beskriver dirigenten.

»Som finalen kommer så Mozarts Symfoni nr. 41 med tilnavnet ”Jupiter” – et af de største værker, der er komponeret nogensinde. Man kan sige, at komponisten i sine tre sidste symfonier tager os gennem det totale kosmos. Mozart bruger alle følelser, stemninger og udtryk. Det er helt ubegribeligt, at han skrev tre så store værker på én sommer,« siger Schønwandt.

Alt kan høres

Selv om mange lyttere genkender Mozart på den enkle, iørefaldende stil, stiller symfonierne enorme krav til samtlige musikere, røber dirigenten. Hver tone er hørbar, og det handler om at skabe et perfekt forhold mellem instrumentgrupperne, så de vigtige melodistemmer træder frem.

»For orkestret er Mozarts symfonier en krævende tour de force. Alt er så transparent og åbent. Musikerne spiller meget tæt sammen og skal finde en fælles stil.«

Også for Michael Schønwandt bliver aftenen en øvelse i klangbalancens fine kunst. Heldigvis har han erfaring i at forme de tre symfonier på én og samme aften – han gjorde det senest i den franske by Montpellier, hvor han er chefdirigent for Opéra Orchestre National.

»Vi opførte symfonierne på en række koncerter i januar, og der var stuvende fuldt i koncertsalen alle aftener. Folk elsker at opleve Mozarts musik live,« smiler dirigenten, der sammen med orkestret inviterede den franske bys studerende til generalprøve på de tre symfonier. Det fik mange hundrede unge til at stille sig i kø foran koncerthuset en time før prøven.

»Der fik vi afkræftet, at Mozart kun er for pensionister. Desværre måtte vi afvise op mod 1.000 studerende, for der var ikke plads. De, der var heldige at komme ind, var ovenud euforiske. De klappede mellem alle satser i de tre symfonier, og hvad var der galt i det? Ingenting. Det var så fedt, for det viser, at hvis folk får den rette oplevelse, lader de musikken gå rent ind,« beskriver dirigenten, der selv greb mikrofonen og talte lidt om symfonierne fra podiet i det franske koncerthus.

Koncert

”Michael og Mozarts mirakler”

  • I Symfonisk Sal torsdag den 25. og fredag den 26. februar – begge aftener kl. 19.30 – opfører dirigenten Michael Schønwandt og Aarhus Symfoniorkester W.A. Mozarts Symfoni nr. 39, Symfoni nr. 40 og Symfoni nr. 41 med tilnavnet ”Jupiter”.
  • Mozart-entusiaster kan glæde sig til denne koncert, der byder på Mozarts tre sidste symfonier med en af Danmarks største dirigenter, Michael Schønwandt.
Se mere på: musikhusetaarhus.dk.

»Det kan jeg også finde på at gøre spontant i Symfonisk Sal, hvis den rette stemning opstår,« smiler han.

Nedbryd folks barrierer

Herhjemme skal vi skele mere til vores sydeuropæiske broderfolk og deres måde at værdsætte kulturen på, mener Schønwandt.

»Franskmænd er måske opdraget mere med levende kultur som en naturlig del af deres dna. Vi kan lære i Danmark at nedbryde folks barrierer ved at præsentere musikken på en levende måde. Det er vigtigt, at vi hele tiden byder publikum på noget nyt samtidig med, at vi er tro mod den ældre musik. Værkerne rammer folk direkte, når de får dem serveret som en totaloplevelse: Kom ind, sæt dig, tag imod musikken.«

På hjemmebane i Aarhus

Tidligere på måneden dirigerede Michael Schønwandt Puccini-operaen ”Turandot” – også med operaorkestret i Montpellier. At gå fra italienerens romantiske klange, der kræver store armbevægelser, til Mozarts raffinerede symfonier for en lille, intim orkesterbesætning er utrolig kontrastfyldt, medgiver han.

»Men musikalsk er jeg netop skruet sådan sammen – jeg kan kun lave de store værker, hvis jeg sideløbende opfører mindre, kammermusikalske ting.«

Mozarts musik har Schønwandt et tæt kærlighedsforhold til. Operaerne ikke mindst.

»”Don Juan”, ”Figaros Bryllup”,« remser han op.

»Den musik har jeg dyrket i hele min karriere.«

Foran Aarhus Symfoniorkester er den danske maestro også på hjemmebane.

»Jeg har dirigeret orkestret regelmæssigt siden 1979, og jeg har ikke tal på, hvor mange koncerter vi har lavet sammen. Det er dejligt med et kontinuerligt samarbejde, og både orkestrets høje kvalitet og den skønne koncertsal i musikhuset inspirerer mig.«

Ved hvert besøg mærker han, at orkestret udvikler sig.

»Det er fantastisk – jeg kan lide det lange træk, hvor vi kan referere til ting, vi har lavet sammen før. Ved at kende orkestret så godt kan jeg få en herlig spontanitet frem i musikken.«

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Debatindlæg

Debat: Hvor mange klager skal der til?

Jonas Svenningsen, psykologistuderende Damgårdstoften 61, Mårslet
»(...) hån mod demokratiet« stod der i dagens lokalavis (25/5) i Aarhus syd. En følelse, man klart kan forstå, når rådmænd og -kvinder ikke hører ens bekymringer og klager eller bare slet og ret ignorerer en.

Debat: Det gode og sikre valg

Søren Dyhr, formand for Aarhus Haandværkerforening, formand for HIF-Danmark | Jesper Møller, formand for Horsens Håndværker- og Industriforening, næstformand for HIF-Danmark
En erhvervsuddannelse åbner nye og andre døre.

Debat: Uklar rollefordeling

Poul Stenbøg, statsaut. skibsmægler tidl. lufthavnsdirektør
Den nye lufthavn er underlagt de liberaliserede europæiske vilkår.
Kirkearrangementer

Det sker i kirkerne

Koncerter, teaterforestillinger, foredrag. Se hvad der sker i byens kirker.
Annonce
Kommentar
Restauranter

Boghvede er det nye sort

Glutenfri produkter vinder frem i madlavningen. Men mange populære korn- og frøsorter er svære at dyrke i Danmark.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce
Viden
Se flere
Underskud på 8 mio. kr. i Aarhus Lufthavn
2015 gav et passagerfald på 13,6 pct., men ledelsen er optimistisk på grund af en ny SAS-rute, en ny ruteudvikler og en forventet afklaring af lufthavnens fremtid. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her