*

Kultur

Krimiforfatter: »Jeg er et eksperimenterende menneske«

Bog: Den nye krimi fra Inger Wolf handler om psykedeliske stoffer. Den aarhusianske forfatter prøvede selv at indtage magiske svampe som led i sin research til bogen.

Inger Wolfs nye krimi, ”Brændte sjæle”, handler om brug af psykedelika i psykiatrien, og en del af handlingen foregår på Psykiatrisk Hospital i Risskov. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

En mand meldes savnet. Der er foregået noget meget blodigt i hans badeværelse, men der er ikke noget lig, kun et afhugget øre og en stor samling euforiserende svampe. Til sidst må politiet søge hjælp til opklaringen hos en psykiater.

Indledningen til Inger Wolfs ottende krimi, ”Brændte sjæle”, der udkommer i morgen, sætter en krog i læseren fra første side, men der er mere på spil for forfatteren end blot at skabe et spændende krimiplot.

Inger Wolf vil sætte lys på psykiatrien, både dens fejl og dens potentialer, og derfor er hovedpersonen i hendes nye krimiserie psykiateren Christian Falk.

»Som krimiforfatter har jeg altid haft en psykologisk vinkel på forbryderne, for jeg interesserer mig for sind, der kommer ud i ekstremerne. Og så er psykiatrien en god baggrund for en krimiforfatter, fordi den har så mange lig i lasten historisk set. Det er jo ikke småting, den har budt psykiatriske patienter gennem tiderne,« siger Inger Wolf med henvisning til bl.a. de patientforsøg med lsd sidst i 1960’erne.

Netop brugen af psykedelika er et vigtigt tema i ”Brændte sjæle”. Christian Falk tilhører den nye generation af psykiatere, der er åbne for at se bag om patienternes psykiske lidelser og finde årsagerne til dem – i stedet for kun at dæmpe symptomerne med medicin.

Svampe til selvterapi

I den forbindelse opsøger han fællesskaber, der bruger psykedeliske svampe som selvterapi.

Litteratur

Inger Wolf

 • 1971: Født i Herning, opvokset i Aarhus og Holsted. Efternavn efter tyske oldeforældre.
 • 1997: Bachelor i engelsk fra Handelshøjskolen i Aarhus. Freelanceoversætter af it-tekster.
 • 2000: Debut med parforholdsromanen ”Sidespring” (Rosinante).
 • 2006: Udgav sin første krimi, modtog Det Danske Kriminalakademis pris for bedste debut.
 • 2008-14: Seks krimier i samme serie, solgt til Norge, Sverige, Tyskland, Frankrig, Holland og Spanien.
 • 2011-2015: Bor i Spanien.
 • Bor i Højbjerg med datteren Cecilie på 20 år.
www.ingerwolf.blogspot.com.

”Brændte sjæle”

 • Af Inger Wolf
 • 333 sider, 299,95 kr.
 • People’s Press
 • Udkommer den 22. januar

Det er fællesskaber, som også findes i virkeligheden, og dem har Inger Wolf været i tæt kontakt med under sin research.

Svampene anvendes her, fordi de menes at kunne give adgang til tidlige erindringer, der ligger i underbevidstheden, og dermed kan de være med til at skabe større selvindsigt.

»Og ja, jeg har selv prøvet at tage de her svampe, fordi jeg skulle skrive om det, og det skete under meget ansvarlige forhold, for jeg har stor respekt for stoffet,« siger Inger Wolf og erkender dermed, at hun har brudt loven, men hun understreger samtidig, at hun ikke anbefaler andre at gøre det.

Inger Wolf refererer til de efterhånden mange forskningsprojekter i bl.a. psilocybin, som er det aktive stof i de såkaldt magiske svampe, internationalt er der nemlig en åbning på vej i den vestlige psykiatri over for disse stoffer, som naturfolk har brugt i årtusinder til at opnå selvindsigt.

»Psykiatrien herhjemme burde også genoptage forsøgene med psilocybin, men det skal foregå i trygge, kontrollerede omgivelser, som det gør i f.eks. USA. Men jeg tror ikke på, at det vil komme til at ske i Danmark før om mange år, for emnet er meget tabuiseret herhjemme på grund af forsøgene med lsd sidst i 1960’erne,« siger Inger Wolf.

Svampe gav selvindsigt

Inger Wolf fik selv en større selvindsigt efter sin oplevelse med svampene.

»Oplevelsen ændrede mit liv på en positiv måde pga. de selvindsigter, jeg fik. Med svampene kan du komme i en slags fejlretningstilstand, hvor du ser dig selv udefra. Du kan se, hvad der er uhensigtsmæssigt i dit liv, du får en slags vision, hvor du forstår, hvad du må ændre i dit liv for at gøre det bedre,« forklarer Inger Wolf, der selv er holdt op med at ryge efter svampeoplevelsen.

»Vi har en tendens til at skubbe problemerne foran os med holdningen: Det går nok, men med svampene forsvinder tid og sted, og jeg fik visionen: Lige om et øjeblik kan du ligge i din seng uden næsten at kunne trække vejret, fordi du har røget i så mange år. Siden har jeg ikke skullet have nogen cigaretter eller nikotinprodukter,« fortæller Inger Wolf.

Hun har svært ved at sætte konkrete ord på visionerne, for de tilhører en anden dimension end den virkelighed, vi bevæger os rundt i til daglig.

»Bagefter husker man de selvindsigter, man fik, og man kan handle på dem, men selve tilstanden er svær at beskrive med ord. Visionerne minder meget om den drømmetilstand, du er i, lige før du falder i søvn; en halvt vågen, halvt drømmetilstand,« siger Inger Wolf.

Hun betegner sig selv som et »eksperimenterende menneske« og vil ikke nøjes med det, der står i den vestlige psykiatris lærebøger.

Renser traumer

»Naturen har givet os det her stof, som er gennemprøvet gennem mange tusind år. Det er ikke afhængighedsskabende, og det er hurtigt ude af kroppen igen. Det dulmer ikke indre smerte, derfor er misbrugere ikke interesserede i det, men det kan være effektivt til traumebehandling, og her bør vi lære af de erfaringer, man har gjort sig andre steder i verden,« påpeger Inger Wolf.

I ”Brændte sjæle” kommer hovedpersonen, Christian Falk, selv tæt på de psykedeliske stoffer, og det giver ham en større forståelse – både af forbrydelsen og sig selv.

»Hver gang du udsættes for noget dårligt i dit liv, ændrer det din opfattelse af verden i negativ retning, måske bliver du mere mistænksom over for andre mennesker. Psykedelika kan føre dig tilbage til centrale situationer i dit liv, hvor de negative energier stammer fra, og den selvindsigt, det giver, kan så at sige rense dig for traumerne,« forklarer Inger Wolf, der ikke forstår den hjemlige psykiatris modstand mod de psykedeliske stoffer.

Andre metoder

»Vi er nødt til at finde andre behandlingsmetoder end kun medicin, der er som at stoppe en klud i munden på folk. Medicinen har også konsekvenser, men det forsker medicinalindustrien jo ikke i. Jeg mødte en fyr på et retreat i udlandet, der fortalte, at han havde lært mere om sig selv efter en halv times lsd-trip end et halvt år hos en psykolog,« mener Inger Wolf.

Mens svampeindtagelsen var en del af hendes research, er cannabis en del af hendes dagligdag.

Cannabis hver aften

Hver aften, inden hun skal i seng, ryger Inger Wolf en joint. Det er også ulovligt, men hun er bevidst åben omkring det, fordi det giver hende store fordele, både som menneske og forfatter.

»Jeg bruger cannabis både medicinsk og som alternativ til alkohol. Som forfatter giver det mig dobbelt op på idéer, som jeg kan bruge i mine bøger, for man får tingene vendt lidt på hovedet, og det er meget værdifuldt for en forfatter, det er jeg ikke den første kunstner, der siger. Hvis man blev dum af cannabis, ville jeg ikke kunne skrive krimier, hvor jeg skal holde styr på rigtigt mange handlingstråde,« påpeger Inger Wolf, der allerede er langt med andet bind om psykiateren Christian Falk – som i øvrigt ryger pot.

»Krimigenren har nok fordrukne detektiver, derfor skulle Christian Falk ryge pot, for jeg kender mange velfungerende mennesker, der bruger cannabis i stedet for alkohol, og dem er jeg selv en af,« siger Inger Wolf.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: En venstre uppercut i synet på den kreative klasse

Ole Bjerg, lektor i filosofi og økonomi, Copenhagen Business School
Vi kan til nød klare den kritik, der kommer fra højre og ovenfra, som da Anders Fogh lancerede sit opgør med ”smagsdommeri”.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Bekymring for forurenet drikkevand hviler på et forkert grundlag

Niels Peter Nørring, områdedirektør i Landbrug & Fødevarer
Richard Thomsen og John Graversgaard fra Gruppen Rent Drikkevand i Beder-Malling anslår den forsonlige tone over for landbruget i deres indlæg i JP Aarhus 19/6 om den såkaldte Beder-sag.

Debat: Børnefamilier lider under boligbyggeri i midtbyen

Sara Stegger Ledaal , cand.pæd. i pædagogisk antropologi Valdemarsgade 20 nr. 310, Aarhus C
Hvorfor tillader Aarhus Kommune byggeri i midtbyen, hvor vi i forvejen bor klos op ad hinanden?

Debat: Malingen i Mindeparken og ødelæggelse af naturen

Peter Bisgaard, civ.ing. Hornslet
Mon ikke malingen i Mindeparken skulle minde om den nutidige ødelæggelse af naturen, som mange mener, at specielt landbruget er årsag til.
Restauranter
Annonce
Annonce
Interview: »Letbanen er den bedste løsning – også i fremtiden«
Teknikrådmand Kristian Würtz (S) vil arbejde for et grønt islæt på letbanens næste etape. Trods kritik af kørestrømsmaster og skred i både budget og tidsplan på den første etape, mener han stadig, at letbanen er den bedste transportløsning i fremtiden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her