*

Kultur

Kirken har altid styrket kunsten

Kultur: Det ligger i evangeliet, at man vender sig ud i den verden, man lever i. Derfor er det fint, at flere og flere kirker arrangerer akustiske koncerter og foredrag side om side med babysalmesang, siger domprovst Poul Henning Bartholin.

I Skt. Lukas Kirke holdes udstillinger i sognehuset, som både er et sted for forkyndelse og for fællesskab mellem mennesker. »Vi synes også, at vi har et kulturelt ansvar, og derfor byder vi på kulturelle indslag – vi tænker det ikke adskilt fra kirke og teologi,« siger præst Vibeke Houmøller. Foto: Mathilde Bech

Selvfølgelig må man klappe, pifte og give udtryk for sin begejstring og drikke et glas vin til. Også selv om man sidder der på en kirkebænk, hvor man ellers er vant til kun at hæve stemmen, når der skal synges en salme.

»Det er ok, når bare det foregår på en ordentlig måde,« siger Thomas Kristian Nielsen, organist i Sct. Pauls Kirke.

Den er en af de kirker i Aarhus, der træder nye veje ved at arrangere bl.a. akustiske koncerter med sangere, der er kendt fra det danske musikliv.

Det gør den med fuld opbakning fra domprovst Poul Henning Bartholin.

»Kirken kan sagtens have den slags arrangementer, når det giver mening at gøre det. Det gør det, når det har med vores dagligdag og vores overvejelser med tilværelsen at gøre. Det er et meget bredt spektrum, og det kan man se i de forskellige ting, som kirkerne arrangerer. Der er nogle bestemmelser om, at man spørger biskoppen om lov til visse ting, men menighedsrådene er så selvkørende og fornuftige, at de godt ved, hvor grænsen går,« siger han.

»Kirkens bærende budskab handler om menneskelivet og det meningsfulde liv. Det er ikke blot det enkelte menneskes forhold til Gud, men hele menneskelivet i alle dets dimensioner i forhold til andre mennesker, omgivelserne, naturen og det æstetiske. Det har i virkeligheden altid været kirkens rolle. Historisk set har den stået bag skoler og fattigforsorg, ligesom den har styrket musikken, kunsten og kulturen, udviklet poesien osv. Det ligger i evangeliet, at man vender sig ud i den verden, man lever i.«

Et almengyldigt budskab

Alt i alt handler det om at åbne kirkerummet for f.eks. musik, der ikke støder og direkte modarbejder det kristne budskab, siger Thomas Kristian Nielsen:

»Genremæssigt er der ingen grænser. Vi har alt, lige fra orgelkoncerter til rock fra et gymnasieband. Kirken er ikke smagsdommer – en kærlighedssang har et almengyldigt budskab, som også rummes af det kristne budskab.«

Sct. Pauls Kirke samarbejder med bookingbureauet Copenhagen Music og har allerede nu aftalt 20 koncerter i år. Stine Bramsen kommer tilbage og Caroline Henderson det samme, og så kommer Saybia-forsanger Søren Huss til november. Sådanne koncerter koster op til 250 kr. at komme til. Andre koster 50 kr. eller er gratis.

»Kirken har en koncertkasse, så overskuddet fra de store koncerter går til at finansiere smallere koncerter, som måske kun trækker 40-50 gæster,« siger organisten.

Hos Copenhagen Music oplever man en stigende interesse fra både kirker, kunstnere og publikum, siger Niels Lindgreen, der er bookingansvarlig i musikbureauet.

»Nogle kunstnere har været skeptiske – det handler om image. Nogle musikere føler, at det ikke er særligt cool at optræde i kirken. Det gælder især de yngre og nyere kunstnere, men det vender så småt,« siger han.

»Vi håber, at der er flere kirker, der vil åbne deres døre for den slags arrangementer. De skal selvfølgelig ikke blive spillesteder, og man skal ikke forfladige kirkerummet og alle de værdier, det rummer. Men det er en god måde at invitere folk ind i kirken på og samtidig en hjælp til at holde liv i flere kirker.«

Kirkens kulturelle ansvar

I Skt. Lukas Kirke holdes udstillinger i sognehuset, som både er et sted for forkyndelse og for fællesskab mellem mennesker.

»Vi synes også, at vi har et kulturelt ansvar, og derfor byder vi på kulturelle indslag – vi tænker det ikke adskilt fra kirke og teologi,« siger præst Vibeke Houmøller.

»Men vi er nødt til at holde fast i, at vi ikke er et kulturhus eller et bibliotek. Vi har vores identitet, så det, der foregår her, skal ikke være i modstrid med det kristne budskab, og det skal ikke være noget, som hver anden kulturinstitution kan holde. Men vi har også et socialt ansvar. Vi vil gerne skabe et fællesskab for nogle mennesker i et åbent rum, hvor man kan føle sig mødt.«

I hendes kirke oplever man en stigende tilslutning til bl.a. babysalmesang.

»Her kommer også forældre, der ikke har intentioner om at døbe deres barn, men som måske bare brug for stilhed, ro og højstemthed,« siger hun og fortæller, at der i marts er foredragsdag om bl.a. Karen Blixen og hendes forhold til religion:

»Det er kulturelt, men det har en fod ovre i noget, der har relevans for kirken.«

Også Vor Frue Kirke vil have, at der skal være en kirkelig relevans i arrangementerne.

»Vi kunne til enhver tid fylde kirken til en koncert. Men kirken er ikke et hvilket som helst rum, den er en del af en historie, som skal kunne genkendes,« siger organist og kantor Poul S. Jacobsen og tilføjer:

»Vi gør noget ud af, at det er kirkemusik, og at gå til disse musikalske arrangementer er også en måde at dyrke Gud, blot ikke i form af en prædiken. Nogle kommer for at høre Juleoratoriet og får en andagt ud af det.«

En landsby i storbyen

I Skt. Markus Kirke mener organist Per Bo Skriver, at kirken er oplagt til koncerter.

»Lige netop vores kirke har en rigtig god akustik, så den er simpelthen et dejligt koncertrum. Vi havde en serie af koncerter i løbet af sommeren, og vi kan se, at antallet af mennesker stiger hele tiden. Det er tydeligt, at det er nogle andre mennesker, der kommer til koncerterne, end dem, vi ser til vores gudstjenester. Det er både unge og ældre, der dukker op, så det er meget bredt,« siger han.

Som i Vor Frue Kirke tjener Skt. Markus Kirke ikke på arrangementerne, fortæller sognepræst Bente Møller Rasmussen.

»Det er en gammel hævdvunden tradition, at der ikke skal betales entré i vores kirke. Alle er lige – uanset indtægt,« siger hun og tilføjer:

»Når vi afholder denne slags arrangementer, giver vi folk mulighed for helt uforpligtende at se stedet an og få en fornemmelse af kirken og det fællesskab, man kan møde her. Det er for alle, og det skal man kunne mærke. På den måde bliver vi en landsby i storbyen, og det er der brug for i vor tid.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Libyen-ekspert: Libyen er et vigtigt centrum for rekruttering af jihadister

Da Salman Abedi og hans bror i sidste måned blev hentet fra Manchester til Tripoli i Libyen, var det for at rede dem fra islamistisk radikalisering, hævder deres far. Hvis det er sandt, er han af vanvare kommet til at bringe dem fra asken i ilden. I Libyen har de haft rig lejlighed til at fortsætte radikaliseringen. Mandag aften stod Salman Abedi bag terrorangrebet på Manchester Arena.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Harlev er tømt for liv

Ejgil Rahbek, byrådskandidat (V) Harlev
I Århus Stiftstidende 18/5 udtaler Skanderborgs borgmester, Jørgen Gaarde, sig om byudvikling og byfortætning i Hørning og Skanderborg og bruger Harlev og Solbjerg som eksempler på byer tømt for liv.

Debat: Vi passer rigtig godt på alle data

Claus Kofoed, it-direktør Region Midtjylland
For Region Midtjylland er det afgørende, at it-sikkerheden er i top, så patienterne ved, at deres sundhedsdata er i gode hænder.

Debat: Landbrugets ledere vil sprøjte, hvor det passer dem

John Graversgaard, Byagervej 144, Beder
Landbrugets ledelse melder sig ud af den fælles indsats for at beskytte vores grundvand.
Restauranter

Tag selv vinen med

Vi koncentrerer os om maden, så sørger gæsterne for vinen, siger Le Basilic i Aarhus. Maden kunne nu godt trænge til mere opmærksomhed.

En bid af Italien

Anmeldelse: Restaurant Passione er et autentisk, italiensk spisested, som trods skønhedsfejl efterlader et sympatisk indtryk.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her