*

 

Kultur

Ordet kommer på bordet i et nyt stykke om familien Danmark 2016

Teater: Dramatikeren Christian Lollike har skrevet et samtidsportræt af en dansk familie i ”Familien der kunne tale om alt”. En farcekomedie, som er den næste store forestilling på Aarhus Teater.

Den norske instruktør Runar Hodne (tv.) skal instruere dramatikeren Christian Lollikes nyskrevne stykke, ”Familien der kunne tale om alt”, for Aarhus Teater. Begge var til læseprøve i denne uge, hvor alle de, der skal deltage i forestillingen både på og bag scenen, kunne høre, hvordan det hele skal spille. I baggrunden er det Aarhus Teaters direktør, Trine Holm Thomsen, der lytter med. Foto: Gregers Tycho

Står det til Christian Lollike, skal ordet på bordet.

Så det kommer det i den nye farcekomedie, som dramatikeren har skrevet til Aarhus Teater, ”Familien der kunne tale om alt”.

»Stykket er skrevet på følelsen af at sidde til endeløse familiemiddage og mærke de frustrationer, der er mellem folk – jalousi, fortrængninger, hemmeligheder og konkurrence, bl.a. Alle sådan nogle grimme følelser, som man så kan sidde der og håbe, at der bliver sat ild til, så det hele kan bryde ud i lys lue. Det er den type stykke, jeg har forsøgt at skrive – hvor det hele vælter frem. Jeg vil tro, at nogle kan kende sig selv, ikke bare i min familie, men også i andres,« siger dramatikeren og smiler venligt.

Aarhus Teater

”Familien der  kunne tale om alt”

  • Alt bliver sagt, men ikke alt bliver hørt i Aarhus Teaters nye store forestilling, ”Familien der kunne tale om alt”.

  • Det er både en farcekomedie og et billede af familien  Danmark 2016.

  • Dramatiker: Christian Lollike
  • Iscenesættelse: Runar Hodne
  • Scenografi: Markus Karner
  • Kostumedesign: Ane Aasheim
  • Medvirkende: Lotte Andersen, Nis Bank-Mikkelsen, Chadi Abdul-Karim, Inge Sofie Skovbo, Mette Døssing, Sofia Nolsøe, Nanna Bøttcher,
  • Anders Baggesen, Bue Wandahl og Jacob Madsen Kvols.

  • Forestillingen spiller på Aarhus Teaters Store Scene fra den 19. februar til den 12. marts.

»Jeg oplever, at der som regel er mange skeletter i skabene, når det gælder familier. De kommer ud et efter et, bliver sat tilbage i skabet igen og bliver så hentet frem igen med det samme eller ved en senere lejlighed. Derfor har jeg valgt at lave en farcekomedie med overvægt til farce, fordi den er farligere. Den er manisk optaget af ikke bare at underholde – som en komedie – men også af ikke at tale om det betændte sår, som den derved kommer til at tale om hele tiden.«

Den skal være personlig

Forestillingen har premiere om seks uger.

I denne uge mødtes hele holdet bag forestillingen til den første læseprøve, hvor Christian Lollike fortalte skuespillerne og alle dem, der arbejder bag scenen, om sine tanker bag dramatikken. Instruktøren Runar Hodne uddybede ligeledes, hvordan han vil få ordene til at spille på scenen.

»Det er en farce, og den er sjov. Vi skal have følelser ind i den, det skal blive personligt,« forklarede han om stykket, der handler om en familie under pres.

Alle søger tilbage til familiens skød for at finde varme og ro, men bliver stærkt skuffede over, at de ikke finder den, forklarede han.

»Jeg tror på farcen i vor tid. Den kan noget på mikroplan, fordi den er modig og ærlig. Et møde med farcen er et møde med sig selv og med frygten for at erkende os selv.«

Der er tre generationer i familien, der mødes til jul. Nis Bank Mikkelsen spiller den senile, konfuse og utilfredse bedstefar.

»Jeg er 70 år gammel, så jeg har egentlig droslet ned, men jeg vil jo gerne beskæftige mig med teater, ikke mindst når det er Christian Lollike, der står bag,« siger skuespilleren, der blev uddannet fra Aarhus Teater for 50 år siden.

»Jeg sagde ja med det samme, da jeg fik buddet. Jeg har spillet med Lollike før, da vi lavede ”Nathan” i domkirken her i Aarhus i 2006. Han er fantastisk, det tager godt fat, når han laver noget.«

Ny dansk dramatik

Christian Lollike, der er kunstnerisk direktør på teatret Sort/Hvid i København, er tidligere husdramatiker på Aarhus Teater og desuden medlem af teaterdirektør Trine Holm Thomsens kunstneriske råd, som hun jævnligt sparrer med. Derfor lå det lige for at invitere ham med i planerne om at få mere ny dansk dramatik på scenen.

»Det startede med, at jeg mente, at jeg godt kunne skrive et familiedrama. Så opdagede jeg, hvor meget de dramaer, der allerede er skrevet, ligner hinanden: En betændt byld spreder sin gift ud i alle relationer,« siger han.

Så han greb det anderledes an.

»Jeg kunne ikke skrive et familiedrama i den traditionelle form, fordi den egentlig er uærlig. Farcen er en sandere definition på, hvordan det er at leve i en familie, hvor man hele tiden gentager de samme dramaer om og om igen, og hvor de færreste har den ene definerende historie, kun det ene lig, som vi så skal finde frem til. Farcen spejler bedre, hvordan vores familie er. Det er det, der gør den moderne,« siger han og betegner stykket som et nedslag i 2016 – et samfundsportræt.

Forestillingen markerer samtidig en slags tyvstart på et nyt samarbejde, som Aarhus Teater og Sort/Hvid nu indgår om koproduktion af mindst én forestilling om året de næste tre år.

De to teaterdirektører betegner det som et samarbejde, som ved at blive vist på to teatre kan få et længere liv og blive set af et større publikum. Dog spiller ”Familien der kunne tale om alt” kun i Aarhus.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye band
Debatindlæg

Debat: Der er intet at være stolt af

Anne Kjeld Pedersen, formand for forældreforeningen på Birkebakken bestyrelsesmedlem, LEV Aarhus, Hasselbakken 63, Hasselager

Debatindlæg: Fodbold og atletik er ikke modsætninger

Søren Højlund Carlsen, Svalevej 3, Aarhus V
Om så AGF spillede i bunden af 2. division, ændrer det ikke på det ubestridelige faktum, at deres stadion for nuværende er et stort atletikstadion.

Debatindlæg: Håb om en AGF-kamp uden frygt og bæven

Niels Anders Klitgaard, Rulkedalen 38, Odense S
Det er nu 60 år siden, jeg forlod Aarhus (1957), og jeg var indtil dette tidspunkt en flittig gæst på Aarhus Stadion.
Kirkearrangementer

Det sker i kirkerne

Koncerter, teaterforestillinger, foredrag. Se hvad der sker i byens kirker.
Annonce
Kommentar
Restauranter

Restaurant uden vægt på service

Som det ganske rigtigt hedder i Michelin-guiden er Restaurant Pondus en lille rustik restaurant med god mad til rimelige priser. Til gengæld kunne den godt lægge mere vægt på den gode service og atmosfære.

Kreativ strandvejsmad

Restaurant: Opfindsomheden er stor på Nordrestrandvej, og serveringerne er en fryd for øjet. Samtidig er omgivelserne rare – og serviceniveauet højt.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce
Bolig
»Det er rystende, hvor meget mere man kan få for pengene ved at køre 100 kilometer væk fra Rådhuspladsen«
Forskellen på huspriserne i Danmark er store. Landet er yt, mens byen og specielt hovedstaden er in, og så er forstæderne blevet populære, fordi flere byboere vælger at flytte væk fra centrum. Det bevirker et skub i bolighandlen i de større byers opland. 
Se flere
Viden
Ny planet Et »ønskescenarie for forskerne«
Forskere har fundet en klippeplanet, der i størrelse ligner Jorden. Inden for astronomiens verden er man begejstrede – planeten har nemlig mange betingelser for, at der kan findes liv. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her