*

Kultur

Hjemløse holder liv i juletraditionerne

For tredje år i træk har Rikke Sejthen stablet en julefrokost på benene for byens hjemløse.

Jens Gudmand danser med Josephine Skovbon, som er frivillig ved julefrokosten. I baggrunden er det Samara Bahrami sammen med bandet Sam and the Soulmates. Foto: Christian Klindt Sølbeck

For Rikke Sejthen gik juleplanlægningen i gang allerede i oktober. Inden den 1. november havde hun købt alle sine julegaver, og herfra og frem til den 20. december brugte hun al sin fritid ved siden af arbejdet som pr- og marketingmanager på at planlægge en julefrokost. Den årlige julefrokost for hjemløse i Aarhus.

Med over 120 donorers hjælp, et frivilligt køkkenpersonale, tre frisører og tre bands lykkedes det Rikke Sejthen at få alting til at klappe, inden gæsterne dukkede op. Da klokken slog 12 søndag strømmede omkring 100 mennesker til bordene med sild, tarteletter, flæskesteg, frikadeller, kartofler og brun sovs. Nøjagtigt ligesom sidste år.

Vi glæder os og snakker om det på varmestuerne allerede tre-fire måneder i forvejen; at den 20. december, da skal vi herned. .
Sven Erik Andersen

»Det er vigtigt for mig, at det her er en fast ting. At det her er noget, som de hjemløse kan se frem til hvert år. For vi har det altid skidesjovt,« fortæller Rikke Sejthen.

En stor dag

Omkring bordene sidder både nye og velkendte ansigter for Rikke Sejthen, men de fleste kender hinanden indbyrdes. Anne Kristiansen er f.eks. en af dem, der ikke har været med før, men hun går hjemmevant omkring i huset og hilser på de andre – også borgmesteren, som hun mener at have mødt på Rådhuspladsen for nogle år siden.

»Ja, tak for dansen dengang – jeg anede sgu ikke, hvem du var,« griner hun til Jacob Bundsgaard (S), der er dukket op for at ønske de hjemløse en glædelig jul.

Hjemløse

Julefrokosten

  • Hvert år samler Rikke Sejthen ind til julefrokosten i FO Aarhus.
  • Det har hun gjort de seneste tre år.
  • Ud over et festmåltid får de fremmødte også julegaver, gratis klipning og tøj.
  • Alt overskydende mad bliver pakket ned og sendt med de hjemløse, når de går derfra.

Det er Renk Egede, der har taget Anne Kristiansen med. Sammen sidder de ved et langbord med deres venner og skåler regelmæssigt med hinanden, mens tallerkenerne tømmes og fyldes på skift.

»Jeg var her selv for første gang sidste år, og lige siden har jeg bare glædet mig til, at vi skulle samles igen,« siger Renk Egede.

Sven Erik Andersen, der har været med de seneste fire år, er enig:

»Det er en stor dag i dag. Vi glæder os og snakker om det på varmestuerne allerede tre-fire måneder i forvejen; at den 20. december, da skal vi herned. Jeg har slet ikke ord for, hvor flot arrangementet er,« siger han.

100 familiekasser

Røde Kors har doneret 100 soveposer og Northside har givet 100 liggeunderlag. Men langt de fleste af de resterende 120 donorer er privatpersoner. De giver tøj, mad, kaffe og colaer.

»Jeg er virkeligt stolt over den hjælp, jeg får. Alle hjælper. Både gamle fru Jensen, der dukker op med 200 klejner, og børnefamilien, der bare har fire pakker te med. Det, synes jeg, er meget rørende. Sammen kan vi virkeligt gøre en forskel for folk,« siger Rikke Sejthen.

Mens julefrokosten står på, har hun bevæget sig ud i et baglokale for at pakke familiekasser. I år har hun nemlig også samlet ind til 100 af de socialt udsatte familier, der har fået afslag på julehjælp i Aarhus. De får nu en kasse med »alt, hvad de har brug for til juleaften«, fortæller hun.

Mandag formiddag bliver kasserne delt ud.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Ledere siger nej til nye jobs

For første gang i fire år har mindre end halvdelen af lederne i danske virksomheder planer om at skifte job. Det er til trods for, at flere jobskift ofte betyder højere lønninger.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.

Gode resultater i Sverige: Aarhus skal have en social investeringsfond

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
SF foreslår, at Aarhus får en såkaldt social investeringsfond efter svensk forbillede

Trafik: Aflivning af befolkningens transportmuligheder

Hanne Skovrup , førtidspensionist Balle
I mange kommuner amputeres og kvæstes den trafikale infrastruktur.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her