*

Favrskov

Ung landmand inviterer byboere på besøg

20-årige Emil Sørensen er helt bidt af landbrug. Han er vokset op med det, han dyrker det, og i 2017 startede han Favrskovs første LandboUngdom. En forening sat i verden for at styrke fællesskabet mellem unge på landet. Men også for at fortælle byboere historien om livet på landet.

Som 15-årig startede Emil Sørensen på Landbrugsskole. Da han skulle i praktik, begyndte han på sin farmors og farfars landbrug. På en kedelig vinterdag uden meget arbejde i marken opstod ideen til Favrskovs LandboUngdom. Foto: Vera Løvø Giver

Emil Sørensen brummer afsted i en mejetærsker på en rapsmark. Et ægtepar med to børn kommer gående ind på marken. Han stopper.

»Hop op!« siger han.

Far og den ældste søn sætter sig til rette ved siden af Emil Sørensen, mens mor sætter sig i kornvognen med den mindste.

»Det, vi høster nu, er raps. Det bliver til den stegeolie, som I steger med derhjemme,« fortæller Emil Sørensen familien.

»Ser det sådan ud?« spørger familien med store øjne, selvom de har boet ved siden af marken i næsten et år.

At lære andre mennesker om landbrug, og hvordan landmændenes arbejde fører til mad på borgernes tallerkner, ligger Emil Sørensen meget på sinde. Derfor føler han også et ansvar for altid at stoppe på sin mejetærsker, når nysgerrige mennesker går forbi.

Hans egen interesse for landbrug blev vakt, netop fordi hans bedsteforældre, der havde landbrug i Hadsten, var gode til at forklare og fortælle. Og nu er han bidt. Bidt af livsstilen på landet og af ønsket om at bryde barrieren mellem bybo og landmand.

Fællesskab på landet

Som 15-årig startede Emil Sørensen på Landbrugsskole. Da han skulle i praktik, begyndte han på sin farmors og farfars landbrug. På en kedelig vinterdag uden meget arbejde i marken opstod idéen til Favrskovs LandboUngdom.

»Det skulle været et fællesskab for unge. For vi ved alle, hvem hinanden er. Men vi snakker sjældent sammen,« fortæller Emil Sørensen.

LandboUngdom er en landsdækkende organisation med forskellige lokalforeninger i kommunerne. I februar 2017 startede Emil Sørensen den første lokalforening for hele Favrskov. Foreningen arrangerer ture til maskinforretninger, landbrugsvirksomheder og arrangerer traktortræk. Men der sker også meget, der ikke har med landbrug at gøre.

Vi driver landbrug for hele landets skyld, ikke bare for pengene.

»Vi kan jo også blive trætte af landbrug. Det er vigtigt at have en hobby ved siden af,« griner han.

Og så skal der være noget for dem, der ikke driver landbrug, fortæller Emil Sørensen. Det kan være fodboldkampe, høstfester og ture til virksomheder som DR Byen.

LandboUngdom har i dag 35 aktive medlemmer. Og det er Emil Sørensen godt tilfreds med:

»I Favrskov Kommune kunne interessen for landbrug godt være større,« fortæller Emil Sørensen, der understreger, at interessen for landbrug dog er stigende. Derfor er det målet at nå op på mindst 45 aktive medlemmer inden næste generalforsamling i februar 2018.

At bryde barrieren

For Emil Sørensen er det at sænke barrieren mellem landmænd og byboere en lige så vigtig del af LandboUngdom, som at samle landmænd fra Favrskov.

»Det er altid de dårlige historier i medierne, som folk husker,« siger Emil Sørensen.

Han kan blive frustreret, når han f.eks. oplever at blive beskyldt for at behandle dyr dårligt. For, som han siger: Når dyrene har det dårligt, har landmanden det dårligt.

»Selvfølgelig er der nogen, der laver fejl. Vi skal stramme op de steder, hvor det halter. Men vi driver landbrug for hele landets skyld, ikke bare for pengene,« siger Emil Sørensen.

»Vi larmer og lugter og sviner. Og det kommer vi jo til hvert år,« siger han og forklarer, at han gør meget for ikke at være til gene for naboen. Men på en dårlig sommer er det for eksempel nødvendigt at køre gylle om lørdagen for at kunne producere for eksempel raps til stegeolien.

»Derfor har vi landmænd også et ansvar for at fortælle folk, hvorfor vi gør, som vi gør,« siger Emil Sørensen.

Så hvis nogen skulle have lyst til at lære om landbruget, er Favrskovs LandboUngdom altid åben for nye medlemmer. Om ikke andet stopper Emil Sørensen gerne på mejetærskeren til en snak om livet på landet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Den skjulte kulturarv

Finn Adamsen, Koglestien 3, Skødshoved

Debat: Den skjulte kulturarv

Villy Fink Isaksen, pensionist, Tilst
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her