*

Favrskov

Thorsø venter stadig på kunst

Lyskunstprojektet i Thorsø har været på tegnebrættet i to et halvt år, men datoen for indvielsen er nu forsvundet igen.

Den lave betonbænk, “Engen”, er det eneste projekt, som skulle være kommet i mål. Men bænken døjer med sin overflade, der samler vand. Arkivfoto: FavrskovPosten

»Generelt er vi ved at være noget frustrerede her i Thorsø. Det er den almindelige opfattelse, at der har været lidt for mange bump på vejen i det her projekt,« siger formand for Thorsø Håndværker- og Borgerforening Martin Bjerregaard Jensen. Ordene gælder lyskunstprojektet i Thorsø, der har været på tegnebrættet i cirka to et halvt år.

For halvandet år siden valgte borgerne i Thorsø ved en offentlig afstemning ét ud af tre præsenterede projekter, nemlig et tredelt lyskunst-projekt af den københavnske kunster Jette Hye Jin Mortensen. Projektet skulle i første omgang have været indviet den 1. september i år, men dagen blev udskudt til den 3. oktober. I forrige uge meddelte Favrskov Kommune så, at indvielsen udskydes endnu en gang.

Udover udsættelsen af den samlede indvielse nævner Martin Bjerregaard som et andet ”bump”, at delprojektet ”Engen” – en 2x10 meter stor epoxybeklædt betonbænk, som blev indviet for et år siden, stadig er skæv og samler vand på midten. Han nævner også, at delprojektet “Lynet” – et egetræ beklædt med en flouriserende overflade, ikke skabes med et lokalt egetræ, som det oprindeligt var tanken.

»Lidt underligt, synes vi, idet flytningen af et træ fra Thorsø til Samsø, hvor den flouriserende overflade skal lægges på, er sat til at koste 3.000 kr. Det samlede budget er på trekvart million,« siger Martin Bjerregaard.

»Ikke usædvanligt«

I Favrskov Kommune, der postede 400.000 kroner i projektet, før Statens Kunstfond valgte at støtte det, mener man ikke, der er grund til frustration. Miljøtekniker Hanne Krogsgaard, der er tovholder på projektet, synes ikke, at sagen er hverken suspekt eller indviklet.

»Hvis kunstværkerne ikke er færdige, er der ikke noget at indvie. Vi ønsker ikke en ”letbane-aflysning” i sidste øjeblik. Derfor valgte vi at melde ud med det samme, da det blev klart, at det trak ud endnu engang,« siger Hanne Krogsgaard.

Kunstner Jette Hye Jin Mortensen afviste ikke blankt, at kunstværkerne kunne blive færdige til den 3. oktober. Men hvis installationerne skulle testes færdig, ville det komme til at knibe, oplyser Hanne Krogsgaard. Hun understreger, at den slags udsættelser ikke er udsædvanlige, når det gælder kunstprojekter.

»Kunst indebærer altid en innovativ proces, hvor tingene ikke er afprøvet før. De tre projekter i Thorsø har ingen fortilfælde, og derfor var det svært præcist at forudsige en slutdato.«

Kunstneren forklarer

Kunstner Jette Hye Jin Mortensen er ked af, at borgerne i Thorsø endnu en gang må strege indvielsesdatoen i kalenderen. Hun vil ikke komme med et bud på en ny dato, før den er vendt med Favrskov Kommune, men regner stadig med, at det samlede projekt kan indvies i år. Den seneste udsættelse skyldes uforudsete vanskeligheder med de solceller, der skal beklæde det tredje projekt ”ildtræerne”, fortæller hun.

»Det er en helt ny teknologi til en slags tynd ”solcellefilm”, som er billig at producere og skaber nye æstetiske muligheder. Forskerne knokler med den. Men hver gang der skal laves en ny krumning eller andet, skal der en hel masse nye beregninger til, og det har altså trukket ud,« forklarer hun.

Epoxybænken er ligeledes uden fortilfælde. Derfor er vanskelighederne med den det også, siger Jette Hye Jin Mortensen.

»Det er, så vidt vi ved, verdens største og tykkeste flade epoxy. Måske er det derfor, at enderne bliver ved at vippe op. Producenten er ikke sikker, men har lovet for egen regning at reparere på bænken, indtil alle er tilfredse,« oplyser hun.

Thorsø-egetræet, der blev til et Samsø-træ, skyldtes manglende tilbagemeldinger, siger Jette Hye Jin Mortensen.

»Jeg sendte en efterlysning ud på et lokalt egetræ, men fik ingen henvendelser. Derfor blev det besluttet at finde et egetræ nærmere producenten på Samsø. Derved sparede vi både træ, fældning og transport, hvilket er mere end 3.000 kr. Det har jeg også fortalt Martin Bjerregaard,« siger hun.

Det samlede budget for projektet er på 1,15 mio kr.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.

Debat: Aarhus er blandt de mest erhvervsfjendtlige kommuner

Kasper Daae, byrådskandidat Liberal Alliance Aarhus
Kun hvis vi skaber et attraktivt miljø for virksomhederne, kan vi sikre, at der i fremtiden er råd til ordentlig kommunal service, skoler og meget mere. Aarhus.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her