*

Favrskov

Aarhus-forskere udvikler mærker for dyrevelfærd

Herregårdskyllinger fra Frijsenborg mærkes med Coops nye dyrevelfærdshjerte, som forskere fra Aarhus Universitet har været med til at udvikle.

Dyrevelfærd er et område, som fylder stadig mere i danskernes hverdag. Pressefoto

Herregårdskyllinger fra Frijsenborg Gods ved Hammel i Østjylland bliver mærket med det nye dyrevelfærdshjerte "Det gode staldliv". Og det har krævet et langt og krævende forarbejde at nå så vidt, erkender lensgreve Bendt Wedell, som ejer og står i spidsen for godserne Frijsenborg og Wedellsborg.

»Vi har produceret kyllinger på Frijsenborg siden 1998, og det er blevet til stadig flere gennem årene, så vi nu er oppe på 6,7 millioner kyllinger om året,« fortæller han.

Velfærd fylder

Det var Coop, som bl.a. driver Superbrugsen og Kvickly, som sideløbende med rådgivning fra Dyrenes Beskyttelse og Økologisk Landsforening satte professor Jan Tind Sørensen og hans forskerhold fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet til at udvikle et niveauopdelt dyrevelfærdsmærke.

Sammen med forskerholdet har Jan Tind Sørensen været med til at trække udviklingen i en retning, hvor forbrugerne ikke isoleret har fokus på økomærkning, men også kan lægge andre kriterier ind for udvælgelsen af varer, fortæller han.

»Dyrevelfærd er et område, som fylder stadig mere i danskernes hverdag. Vores forskning skal leve op til samfundets forventninger, samtidig med at vi tager afsæt i landmændenes muligheder og begrænsninger,« siger Jan Tind Sørensen.

Forskerne fik til opgave at definere en standard for dyrevelfærd, som er højere end den gældende praksis, og samtidig udarbejde kriterier og nøjagtigt beskrive, hvad hvert enkelt kriterium betyder for dyrevelfærden.

De fire mærker, der har været på markedet nogle måneder, er kommet til at hedde ”Det gode staldliv”, ”Det gode udeliv”, ”Det økologiske liv” og ”Det ekstra gode liv”.

Frijsenborg producerer 6,7 mio. kyllinger om året. Arkivfoto: Casper Dalhoff

Fri for salmonella

Alle kyllingerne på Frijsenborg vokser op i en tør og opvarmet stald med mulighed for at bevæge sig til overdækkede udearealer.

De fodres med en særlig grovfoderblanding, som hovedsageligt består af majs og hvede, og for at give herregårdskyllingerne et særkende blandes der urter fra Frijsenborgs egne skove i foderet.

Kyllingekødet skal dog leve op til flere krav – bl.a. skal det være 100 pct. salmonellafrit, og samtidig har ledelsen i De 5 Gaarde besluttet, at kyllingekødet skal være helt frit for lage, vand og andet unødvendigt fyld.

Producenter bygger om

Op mod 400 varer i Coop’s butikker er i dag forsynet med dyrevelfærdsmærket. Ordningen omfatter både kyllinger, kalve, køer, grise og æglæggende høns.

Ifølge direktør Signe Frese, Coop, gør mærkningen det nemmere for forbrugerne at tilvælge dyrevelfærd, og mange producenter har også spillet med.

»En række af Coop’s leverandører bygger deres stalde om, så forholdene forbedres for dyrene, og varerne dermed kan få dyrevelfærdsmærket,« fortæller hun.

Frijsenborg indgår i et koncept- og produktionssamarbejde under varemærket "De 5 Gaarde" med fire andre kendte danske godser og gårde – Constantinsborg ved Aarhus, Gyllingnæs ved Odder, Schackenborg ved Tønder samt Wedellsborg på Fyn.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Psykiatrien i Risskov og/eller Skejby?

Merete Sørensen, mag.art. et cand.mag. Skovagervej 6B, 8240 Risskov
Det reelle alternativ er ikke enten Risskov eller Skejby, men at vi borgere enten mister eller opnår ejerskab til begge.

Debat: Man får som fortjent. Eller gør man?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum, Aarhus
Karakterer har været diskuteret altid – gives de korrekt, måler de kvalitet, tilgodeser de alle studerende?

Debat: Hvem er de private investorer, der vil bygge en ny lufthavn?

Per Hovgaard, Niels Bohrs Vej 28, Viby J
I mange år er det ikke lykkedes at sætte navne på de private investorer, der angiveligt står klar til at skyde penge i en ny lufthavn til Aarhus. Så spørgsmålet er, hvem disse investorer er?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her