*

Erhverv

Aarhusianske kvinder vil være deres egen arbejdsgiver

De aarhusianske kvinder går forrest, når et stigende antal kvinder etablerer egen virksomhed.Vejen til succes er at undgå at skyde med spredehagl.

Flere kvinder end tidligere vælger lønmodtagertilværelsen fra og etablerer egen virksomhed.

Tal fra Erhvervsstyrelsens Iværksætterindeks 2012 viser, at hver tredje nye iværksætter i dag er kvinde.

Stigningen er også tydelig i Østjylland, men særligt i Aarhus, er stigningen markant. Fra 2009-2012 er antallet af kvindelige iværksættere i Aarhus steget med 12,5 pct., mens den samlet set i Østjylland kun er steget 3 pct. i samme periode. I 2012 fandt lidt over 650 aarhusianske kvinder modet til at springe ud som selvstændige.

Andelen af aarhusianske virksomheder i forhold til østjyske virksomheder er desuden steget siden 2006, så de aarhusianske iværksætterkvinder i dag udgør knap 50 pct. af de nye CVR-registreringer i Østjylland.

Iværksætter 2013
Østjyllands bedste iværksættere

Den 18. april 2013 afholdes Iværk&Vækst-messen for første gang i Aarhus.

Her uddeles Iværksætterprisen 2013, som gives til Østjyllands mest lovende iværksættere inden for fire kategorier:

  • Bedste fysiske produkt
  • Bedste immaterielle produkt
  • Den kreative pris
  • Publikumsprisen, hvor vinderen vælges af JP Aarhus’ læsere

Du kan melde dit firma til konkurrencen på www.i-prisen.dk.

Præmien er et mentorforløb med nogle af Danmarks dygtigste erhvervsledere.

Krisen afføder selvstændige

Udviklingen glæder formanden for netværket ErhvervsKvinder Aarhus, Lone Lundorff.

Hun mener, at flere kvinder får mod på livet som selvstændig, fordi tiden har gjort op med mandedominerede discipliner. Lone Lundorff peger derudover lidt overraskende på finanskrisen som en årsag til stigningen. Som en følge af krisen oplever flere lønansatte at stå uden arbejde, mens nyuddannede har svært ved at få et job. Det får iværksætterånden til at spire.

»Dem, jeg taler med, bliver selvstændige, fordi muligheden byder sig. Måske bliver de fritstillet og får økonomisk råderum til at prøve iværksætterlivet af, eller de er unge med mod på livet, som har svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet,« siger Lone Lundorff.

Hun råder kvinder med en iværksætterdrøm i maven til at forberede sig godt, hvis de vil lykkes med deres virksomhed.

»Det er vigtigt at udvikle en gennemtænkt forretningsplan, så man ikke skyder med spredehagl. Sandsynligheden for succes er større, hvis virksomhedens grundstamme er klar,« siger Lone Lundorff.

Jeg havde altid drømt om at være selvstændig, men manglede den gode idé.
Pia Lauritsen , iværksætter

Fra barsel til iværksætter

En af de nystartede iværksættere med en klar forretningsplan er Pia Lauritsen. I sommeren 2011 lancerede hun møbelfirmaet by KlipKlap, der sælger stilfulde og funktionelle foldemadrasser.

Ideen til madrasserne fik hun under barslen med sin første søn, fordi stuegulvet hjemme i Egå ikke egnede sig til kolbøtter. Da der ikke fandtes en stilfuld hygge- og tumlemadras på markedet, fik Pia Lauritsen fremstillet en. Det blev startskuddet til virksomheden by KlipKlap.

»Jeg havde altid drømt om at være selvstændig, men manglede den gode idé. Så da jeg fik den, lod jeg mig ikke skræmme af krisen og sprang ud i det,« fortæller hun.

Herfra lå der et stort arbejde i at gøre virksomheden til det, den er i dag. Pia Lauritsen måtte kæmpe med alt fra dårligt syarbejde til problemer med at finde forhandlere.

»Hold op, det har været en lang vej. Men når det lykkes, så er det det hele værd,« siger Pia Lauritsen.

I dag er virksomheden succesfuld. Et spirende overskud ses i regnskaberne, og forhandlerne er begyndt at henvende sig af sig selv.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Skal vi uligeløn til livs?

Anja Laursen , kredsformand Bente Alkærsig Rasmussen, Gert Petersen, Hanne Holst Long og Dorthe Sølvkær Ehlers kredsnæstformænd Dansk Sygeplejeråd, Kreds Midtjylland Silkeborg

Debat: Pas dit eget barn hjemme med kommunalt tilskud

Birgit Liin, byrådskandidat for Venstre i Favrskov Kommune Hvidtjørnevej 3, Laurbjerg, Langå
Venstre tror på det frie valg, og at forældrene ved, hvad der er bedst for deres barn.

Debat: Letbanen – også for Djursland!

Kirstine Bille, viceborgmester (SF), Syddjurs Kommune og medlem af Letbanerådet | Mads Nikolajsen, medlem af Norddjurs kommunalbestyrelse (SF), Midttrafiks bestyrelse og Letbanerådet
Udskyd Aarhus Ø-linjen og fokuser på at gøre letbanen til Djursland færdig.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her