*

Erhverv

Sparekasse indtager luftrummet over busgade

Sparekassen Kronjylland fylder en manglende husrække i Vestergade ud ved at bygge i første og anden sals højde hen over Emil Vetts Passage.

Sparekassen Kronjylland har købt den store ejendom Vestergade 11 (t.h.) til et nyt bankcenter og vil samtidig bygge en administrationsbygning hen over Emil Vetts Passage med forbindelse til Vestergade nr. 7. Fotografik: Prisme Arkitekter

Hvem har egentlig byggeretten til luftrummet over en busgade?

Det spørgsmål stillede direktionen i Sparekassen Kronjylland sig, da man i juli i år af en gruppe af advokater købte den store og meget gamle ejendom Vesteregade 11, og man samtidig gerne ville bygge nyt på nabogrunden - Emil Vetts Passage.

Svaret er, at luftrummet ejes af den, som også ejer vejen. I dette tilfælde et selskab under Schur Gruppen i Horsens, fordi dette selskab for nogle år siden købte parkeringshuset ved Magasin.

Kommune tilfreds

Passagen er en privatvej, og nu har Sparekassen Kronjylland fået en aftale med Schur Gruppen om, at man gerne må bygge hen over denne busgade. Denne plan er man også glad for hos kommunen, som jo også har bygget hen over busgaderne i midtbyen - eksempelvis ved det seneste busgadegennembrud ved åen.

»Vi vil flytte vore to afdelinger af sparekassen i Vestergade 5 til Vestergade 11 i den store hvide, gamle og meget smukke ejendom, som kaldes Mønsteds Hus. Her var der f.eks. indtil op i 1950’erne fortsat margarineproduktion,« fortæller områdedirektør i sparekassen, Kim Ehlers.

Bygger også i baggården

Pengeinstituttet, som har otte afdelinger i Århus, vil foruden at sætte den gamle bygning i stand også bygge nyt i baggården, hvor der bliver en kundeafdeling. Den gamle bygnings facade indbyder nemlig ikke til at lave en afdeling, hvor kunderne kan gå lige ind i bygningen. Specielt ville det være vanskeligt at lave en adgang for kørestolsbrugere uden at ændre for meget på facaden.

Nybyggeriet i første og anden sals højde på den ikke-eksisterende adresse Vestergade 9, lukker hullet i den gamle gade med en arkitektur designet af Prisme Arkitekter i Århus. Som skitserne er nu bliver det en ”kasse” med en dominerede glasfacade, og dybden bliver den samme, som naboejendommene har.

Udlejer i luften

Da Sparekassen Kronjylland kommer til at råde over tilstrækkeligt med plads i Vestergade 11, har man tænkt sig at udleje nybygningen hen over busgaden.

Busgade-projektet sender snart i nabohøring, og går alt gnidningsfrit vil bygningen være klar i første kvartal 2009. Inden da vil Vestergade 11 være gennemmoderniseret og facaden bragt i tip top stand med respekt for husets arkitektur.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lægedækning skal have topprioritet

Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen
Region Midtjylland er på en skæv kurs i forhold til at styrke den almene lægepraksis. Konsekvenserne kan blive alvorlige.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her