*

Erhverv

Millioner til Aarhus-opfindelse

Pleuratech indgår millionaftale med et amerikansk medicoselskab.

Hjerte-lungekirurg Niels Katballe fra Aarhus Universitetshospital har sammen med ingeniør Peter Heydorn udviklet et kirurgisk instrument, en såkaldt KatGuide, som forbedrer behandlingen af lungepatienter. Nu har de gennem deres selskab Pleuratech ApS. indgået en eksklusiv licensaftale med medicoselskabet Merit Medical Systems. Med et tocifret millionbeløb fra det amerikanske selskab er det patenterede produkt nu et stort skridt nærmere realisering, oplyser Niels Katballe.

»Det er fantastisk at få muligheden for at kommercialisere det instrument, som jeg selv har stået og manglet på operationsstuen. I vores videnskabelige undersøgelse, hvor patienter fra universitetshospitalerne i Aarhus, Odense og Aalborg indgik, observerede vi en 58 pct. øgning i optimalt placerede dræn med KatGuide-metoden i forhold til den metode, vi anvender i dag,« siger han.

Hvert år får mange tusinde patienter verden over anlagt et dræn, fordi enten luft eller væske har samlet sig i lungehulen. Det er vigtigt, at det dræn, der anlægges, bliver placeret i den del af lungehulen, der skal drænes. I dag er det imidlertid kun omkring halvdelen af drænene, som placeres helt perfekt. KatGuiden kan med sin særlige udformning guide lungehuledrænet til at ligge det rigtige sted i lungehulen og dermed reducere antallet af fejlplacerede dræn.

Parterne ønsker ikke at oplyse det nærmere indhold af licensaftalen, som består af en række milepælsbaserede beløb.

Følg
Jyllands-Posten
Aarhus lige nu
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Rethink Helhedsplan Tangkrogen

Thomas & Lisbeth Jess Plesner, biologer, Højbjerg

Debat: Lokalplan for Skytternes Hus hastes igennem

Mikael Gravers, medlem af ejerforeningen Møllevejen 21- 27, På vegne af en række ejerforeninger og beboere i Hjortensgade, Saltholmsgade, Mønsgade og Møllevejen, Aarhus C

Debat: Præstationskultur giver psykisk pressede studerende

Kathrine Bork Kruse, psykologistuderende ved AU, Aarhus C
Studerende er gidsler i et præstationssamfund, hvor vi bliver målt og vejet på alle parametre.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Musik-Aarhus melder klar til Eskelund

Et forslag om at afsætte 10 mio. kr. til at indrette Eskelund som ny koncertplads møder roser fra Northside og en række andre musikaktører. Eskelund indgår i budgetforhandlingerne.
Annonce
Musik-Aarhus melder klar til Eskelund
Et forslag om at afsætte 10 mio. kr. til at indrette Eskelund som ny koncertplads møder roser fra Northside og en række andre musikaktører. Eskelund indgår i budgetforhandlingerne. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her