*

Erhverv

Kommunale chefer ville omgå egne regler for at undgå genansættelse

Eksperter og fagforening sender hård kritik mod Aarhus Kommune efter nye afsløringer.

Flere højtstående medarbejdere i Center for Byens Anvendelse i Aarhus Kommune har i en række interne mails diskuteret, hvordan de kunne fyre en medarbejder og i strid med egne regler undgå genansættelser ved at omgå kommunens omplaceringspolitik.

Det viser en række interne mails, som JP Aarhus er i besiddelse af.

De hemmeligholdte mails er sendt mellem fem højtstående medarbejdere i den kommunale afdeling, heriblandt den nu bortviste chef Claus Pedersen og afdelingens anlægschef Trine Buus Karlsen, og viser, at de kommunale chefer ved en planlagt fyring ville undgå at skulle genansætte to sekretærer, der kort forinden var blevet fyret.

Ikke i ”good standing” hos HK

Ifølge Aarhus Kommunes såkaldte omplaceringspolitik skal medarbejdere, der er blevet fyret på grund af besparelser, tilbydes et job, hvis der opstår en ledig stilling.

Men dokumenterne viser, at bl.a. afdelingens anlægschef Trine Buus Karlsen har bedt sine chefkolleger om at overveje, hvordan de i strid med reglerne kunne undgå det scenarie:

»Vi er bange for, at de skal tilbydes stillingen. Hvorledes kommer vi ud over dem, vi kan selvfølgelig godt tage dem til samtale (ingen problem), men vi kan vel ikke blive presset til at ansætte dem,« skriver anlægschefen bl.a. i en mail dateret den 11. marts 2016.

I et svar skriver en personalekonsulent i afdelingen, at hun har forhørt sig hos den øverste HR-chef i Teknik og Miljø, Hanne Thalund:

»Hanne (Thalund, red.) beder om, at I er yderst varsomme omkring den del med ikke at ansætte enten (en af de to sekretærer, red.) i den stilling, der øjensynlig bliver ledig,« lyder det bl.a. i mailen, hvori personalekonsulenten også skriver, at afdelingen ikke er »i ”good standing” hos HK«.

Ekspert: Det ser alvorligt ud

Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker hos Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, vurderer, at de interne mails strider imod kommunens regler.

»Det ligner umiddelbart en total omgåelse af kommunens egen politik om netop at tilbyde genansættelse, således at de tidligere medarbejdere kan søge den ledige stilling,« siger han.

Kommunal anlægschef ville sætte medarbejdere »op mod hinanden«

Hos fagforeningen HK Kommunal Østjylland, som repræsenterer flere ansatte i den kommunale afdeling, mener formand Hans-Henrik Hansen, at de interne mails viser, at kommunen både har brudt omplaceringspolitikken og den aftalte overenskomst.

Dokumenterne viser også, at anlægschef Trine Buus Karlsen i en mail til Claus Pedersen har beskrevet, at hun fik sat to medarbejdere »op mod hinanden«, og at det betød, at den ene medarbejder valgte at flytte afdeling.

Ifølge Anders Drejer, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet, er ordlyden i mailen alvorlig.

»Det er overhovedet ikke i overenstemmelse med god ledelsesskik,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Uddan flere læger

Nicolaj Bang, gruppeformand for De Konservative i Region Midtjylland, Hovedgaden 24, Brabrand
Lægemanglen er massiv og stigende. Længe har vi manglet psykiatere, men nu meldes det, at to af tre lægepraksisser ikke modtager nye patienter.

Debat: Vi vil leve op til vores værdier i hjemmeplejen

Kirsten Høgh Obling, viceområdechef Område Midt, Sundhed og Omsorg Aarhus Kommune
Når vi er sammen med ældre borgere i hjemmeplejen i Aarhus, handler det for os om de tre værdier troværdighed, respekt og engagement.

Debat: Besparelser på børnechecken rammer foreninger

Rabih Azad-Ahmad, spidskandidat for Det Radikale Venstre Aarhus og kulturrådmand
Der er ingen tvivl om, at regeringens forslag om at spare på børnechecken vil ramme børn fra familier med smalle pengepunge.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her