*

Erhverv

»Kan det virkelig være rigtigt, at man må spille så høj musik?«

Aarhus Kommune har fået klager over støjen ved Northside, som dog holder sig inden for kommunens regler.

The Prodigy gav den gas på årets Northside. Men for sent og for højt, mener nogle. Foto: Casper Dalfoff

Ødelagt nattesøvn, umuligt at finde ro selv med lukkede vinduer og uacceptabelt, at musikken først stoppede kl. 02.30.

Weekendens Northside-festival har fået en række aarhusianere til at harcelere over lydniveauet og sluttidspunktet for koncerterne i Ådalen.

Onsdag havde Aarhus Kommune således fået syv klager over festivalen, oplyser civilingeniør Carsten Ryom, Teknik og Miljø, som står for at godkende støjforholdene ved koncerter i kommunen.

»Kan det virkelig være rigtigt, at man må spille så høj musik så tæt på beboelse og til kl 2.30 om natten? Nogle mennesker i byen arbejder lørdag, søndag og mandag og møder måske tidligt om morgenen,« skriver en kvinde, der bor på Finderupvej tæt på festivalpladsen, i en klage, som JP Aarhus har fået aktindsigt i.

Vildt generende

Natten til lørdag fik hun kun tre timers søvn, da hun oplevede, at musikken var så gennemtrængende, at hun fint kunne følge med i den sungne tekst fra scenerne trods sine lukkede vinduer.

Jeg synes bestemt, at vi har et godt forhold til vores naboer.
John Fogde, talsmand for Northside

En kvinde, som bor i Janus La Cours Gade i midtbyen, havde det på samme måde.

»På et tidspunkt troede jeg, det var mine naboer, der havde fest, da Thomas Helmig sang så højt, at jeg kunne synge med, men fandt ud af, at det var fra Northside,« skriver hun og tilføjer:

»Jeg synes, at det er helt vildt generende, at jeg ikke kan sove for støj. Det blev mere lavt efter midnat, men jeg kunne høre alt, og det stoppede først langt efter kl. 03. Uacceptabelt.«

En kvinde i Vestervang supplerer:

»Det er helt forfærdeligt at høre på. Og hvorfor skal det være så højt? Nattesøvnen ødelagt, dagen ødelagt, ingen steder at gå hen,« skriver hun i sin klage, hvori hun efterlyser restriktioner på den larm, der er i Aarhus.

Støjen er godkendt

Aarhus Kommune har regler for, hvor højt og sent der må spilles. Dem har Northside-festivalen holdt sig helt indenfor, konstaterer Carsten Ryom.

Festivalen har fået en dispensation til at spille efter midnat og frem til kl. 02.30.

Desuden må Northside spille 103 dB – målt ved lydteltet – og ifølge lydmålingerne, som festivalen selv foretager, og som Carsten Ryom har fået tilsendt, har årets koncerter ikke oversteget denne grænse, fortæller embedsmanden.

Klagerne vil indgå i den kommende evaluering af festivalen, og indsenderne vil få svar fra kommunen, understreger Carsten Ryom.

»De vil få det svar, at støjen er inden for det, der er accepteret – også i forhold til sluttidspunktet,« siger embedsmanden, der tilføjer, at de syv klager er på samme niveau som tidligere år.

Hellere en fed torsdag end en flad søndag

John Fogde, talsmand for Northside, har samme vurdering:

»Jeg synes, at antallet af klager, som vi har fået, ligger på samme niveau som tidligere, og det er ikke særlig mange. Langt de fleste klager går jo til kommunen, for det er kommunen, der giver tilladelsen til, at vi må spille efter midnat, og vi følger kommunens regler, så derfor er det kommunen, der skal behandle klagerne,« siger han.

Gæster i kolonihaven

John Fogde mener generelt, at festivalen er accepteret af naboerne.

»Jeg synes bestemt, at vi har et godt forhold til vores naboer. Det har været fremstillet i en avis, som om alle flygter fra området, når der er Northside, men det er ikke mit indtryk. I kolonihaverne kunne jeg f.eks. se, at mange havde gæster på besøg, og der var telte i en masse haver,« siger John Fogde og tilføjer:

»Der er selvfølgelig nogen, der synes, at vi fylder og larmer, og det gør vi jo også, men generelt virker det til, at folk sætter pris på, at vi laver så stort et arrangement, der trækker så mange mennesker til og gør en masse for byen,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her