*

Erhverv

Legestuer på plejehjem? Ja, hvorfor ikke?

Esra Alici Pedersen har fået bevilget 283.000 kr. til at indføre faste legestuer på plejehjem i Aarhus.

Esra Alici Pedersen fik ideen til legestuer på plejehjem, da hun selv var på barselsorlov. Foto: Casper Dalhoff

Hvad sker der, når man blander den ældste gruppe af borgere med den yngste?

Det skal Esra Alici Pedersen snart vise på ca. 10 aarhusianske plejehjem, når hun indfører åbne legestuer for forældre i byen. Hun har fået bevilget 283.000 kr. af Ældre- og Sundhedsministeriet til at starte projektet over det næste halve år.

I Langgadehus Plejecenter skabte det en masse glæde og aktivitet, da hun for to år siden kom med idéen om en fast legestue på plejecenteret. Som mor på barsel havde Esra Alici Pedersen selv ledt efter et sted at gå til legestue og samtidig undret sig over, hvad der gemte sig bag murene i plejecenteret i hendes lokalområde i Valby.

Det vækker virkelig glæde her.
Menahem Nunij, aktivitetsleder, Langgadehus Plejecenter

Nu kommer forældre og børn på besøg en gang om ugen, og spædbørn og ældre omgås hinanden med glæde.

»Jeg synes, det var oplagt at knytte disse to grupper sammen, som kan få glæde af hinanden,« siger hun.

I Langgadehus Plejecenter kører legestuen stadig fast hver torsdag mellem kl. 13 og 16, og pga. den store succes udvider hun nu projektet.

»De ældre elsker det simpelthen. Nogle gange kan de være i dårligt humør, have ondt i benene eller ikke være helt oplagte, men alligevel dukker de op, når børnene kommer. For de demente borgere er det også en god ting med babyer. Det kvikker lidt op, og det kan få dem til at tænke på deres egne børn og børnebørn. Det vækker virkelig glæde her,« siger Menahem Nunij, der er aktivitetsleder på Langgadehus Plejecenter.

Siden projektet begyndte i 2015, er Esra Alici Pedersen flyttet til Aarhus med sin familie, og derfor er projektet også rykket med.

En fast legeaftale

Hun fortæller, at det ofte kan være en udfordring at få legeaftaler til at passe for forældre på barsel, der ikke altid kan planlægge dagens skema ned til mindste detalje. Så er det rart, at man ved, at der er et fast tidspunkt, hvor man kan komme, hvis man har lyst, og det lige passer.

Fakta

Legestuer på plejecentre

  • Esra Alici Pedersen etablerede legestuen i Langgadehus Plejecenter i 2015.
  • Projektet fik bl.a. succes, fordi Esra Alici Pedersen spredte budskabet via sin blog, 2verdener.dk, der har 10.000 læsere om måneden.
  • Planen er legestuer på 10 plejecentre i Aarhus over det næste halve år.
  • Ældre- og Sundhedsministeriet har bevilget 283.000 kr.
  • Pengene kommer fra en satspulje, hvis formål er at øge livskvaliteten på plejehjem og i plejeboliger

»Mit ønske er, at det bliver en fast ting. Så ved man, at man altid kan komme, og at døren altid står åben. Det bliver lidt mere overskueligt for forældre på barsel, når de ikke tænker, at de skal være der på et bestemt klokkeslæt,« siger Esra Alici Pedersen.

Legestuer på plejehjem er ikke et helt nyt koncept.

Men dét, som Esra Alici Pedersen bidrog med, var bl.a., at hun gjorde projektet enormt populært via sin blog, 2verdener.dk.

På en almindelig måned har hun 10.000 unikke læsere. Da hun lavede et opslag om legestuen på Langgadehus, nåede det ud til 60.000 unikke læsere, og dermed fik plejecenterets legestue en hel masse opmærksomhed.

Derudover sørgede hun for at skaffe sponsoreret legetøj fra diverse firmaer, som så stod til rådighed, når de små indtog lokalerne om torsdagen.

Vigtigst af alt, lyder det fra Menahem Nunij fra Langgadehus Plejecenter, har hun sat legestuen i system, så der nu er en fast dag, hvor alle ved, at der er legestue i Langgadehus. Det gør det nemt.

»Nogle gange kommer der rigtigt mange, andre gange kommer der ikke helt lige så mange. Men der kommer altid nogen hver torsdag. Det er nemt at forstå, når vi har en fast dag,« siger Menahem Nunij.

Penge til livskvalitet

I alt 283.000 kr. skal gå til legetøj og en deltidsstilling for Esra Alici Pedersen, hvor hun skal gøre projektet mere professionelt.

»Nu skal det være noget for sig selv og ikke bare noget, jeg bringer ud fra min blog. Jeg håber, det kan komme ud og blive spredt i hele Aarhus Kommune, så der er noget, uanset hvor i byen man bor,« siger hun.

Pengene til projektet kommer fra en satspulje fra Ældre- og Sundhedsministeriet. I alt 20 mio. kr. er blevet sat af mellem 2016 og 2019 til at forbedre livskvaliteten for de ældre.

Målet for Esra Alici Pedersen er, at hun over det næste halve år kan sætte projektet i gang på i alt 10 plejecentre.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lægedækning skal have topprioritet

Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen
Region Midtjylland er på en skæv kurs i forhold til at styrke den almene lægepraksis. Konsekvenserne kan blive alvorlige.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her