*

Erhverv

Legestuer på plejehjem? Ja, hvorfor ikke?

Esra Alici Pedersen har fået bevilget 283.000 kr. til at indføre faste legestuer på plejehjem i Aarhus.

Esra Alici Pedersen fik ideen til legestuer på plejehjem, da hun selv var på barselsorlov. Foto: Casper Dalhoff

Hvad sker der, når man blander den ældste gruppe af borgere med den yngste?

Det skal Esra Alici Pedersen snart vise på ca. 10 aarhusianske plejehjem, når hun indfører åbne legestuer for forældre i byen. Hun har fået bevilget 283.000 kr. af Ældre- og Sundhedsministeriet til at starte projektet over det næste halve år.

I Langgadehus Plejecenter skabte det en masse glæde og aktivitet, da hun for to år siden kom med idéen om en fast legestue på plejecenteret. Som mor på barsel havde Esra Alici Pedersen selv ledt efter et sted at gå til legestue og samtidig undret sig over, hvad der gemte sig bag murene i plejecenteret i hendes lokalområde i Valby.

Det vækker virkelig glæde her.
Menahem Nunij, aktivitetsleder, Langgadehus Plejecenter

Nu kommer forældre og børn på besøg en gang om ugen, og spædbørn og ældre omgås hinanden med glæde.

»Jeg synes, det var oplagt at knytte disse to grupper sammen, som kan få glæde af hinanden,« siger hun.

I Langgadehus Plejecenter kører legestuen stadig fast hver torsdag mellem kl. 13 og 16, og pga. den store succes udvider hun nu projektet.

»De ældre elsker det simpelthen. Nogle gange kan de være i dårligt humør, have ondt i benene eller ikke være helt oplagte, men alligevel dukker de op, når børnene kommer. For de demente borgere er det også en god ting med babyer. Det kvikker lidt op, og det kan få dem til at tænke på deres egne børn og børnebørn. Det vækker virkelig glæde her,« siger Menahem Nunij, der er aktivitetsleder på Langgadehus Plejecenter.

Siden projektet begyndte i 2015, er Esra Alici Pedersen flyttet til Aarhus med sin familie, og derfor er projektet også rykket med.

En fast legeaftale

Hun fortæller, at det ofte kan være en udfordring at få legeaftaler til at passe for forældre på barsel, der ikke altid kan planlægge dagens skema ned til mindste detalje. Så er det rart, at man ved, at der er et fast tidspunkt, hvor man kan komme, hvis man har lyst, og det lige passer.

Fakta

Legestuer på plejecentre

  • Esra Alici Pedersen etablerede legestuen i Langgadehus Plejecenter i 2015.
  • Projektet fik bl.a. succes, fordi Esra Alici Pedersen spredte budskabet via sin blog, 2verdener.dk, der har 10.000 læsere om måneden.
  • Planen er legestuer på 10 plejecentre i Aarhus over det næste halve år.
  • Ældre- og Sundhedsministeriet har bevilget 283.000 kr.
  • Pengene kommer fra en satspulje, hvis formål er at øge livskvaliteten på plejehjem og i plejeboliger

»Mit ønske er, at det bliver en fast ting. Så ved man, at man altid kan komme, og at døren altid står åben. Det bliver lidt mere overskueligt for forældre på barsel, når de ikke tænker, at de skal være der på et bestemt klokkeslæt,« siger Esra Alici Pedersen.

Legestuer på plejehjem er ikke et helt nyt koncept.

Men dét, som Esra Alici Pedersen bidrog med, var bl.a., at hun gjorde projektet enormt populært via sin blog, 2verdener.dk.

På en almindelig måned har hun 10.000 unikke læsere. Da hun lavede et opslag om legestuen på Langgadehus, nåede det ud til 60.000 unikke læsere, og dermed fik plejecenterets legestue en hel masse opmærksomhed.

Derudover sørgede hun for at skaffe sponsoreret legetøj fra diverse firmaer, som så stod til rådighed, når de små indtog lokalerne om torsdagen.

Vigtigst af alt, lyder det fra Menahem Nunij fra Langgadehus Plejecenter, har hun sat legestuen i system, så der nu er en fast dag, hvor alle ved, at der er legestue i Langgadehus. Det gør det nemt.

»Nogle gange kommer der rigtigt mange, andre gange kommer der ikke helt lige så mange. Men der kommer altid nogen hver torsdag. Det er nemt at forstå, når vi har en fast dag,« siger Menahem Nunij.

Penge til livskvalitet

I alt 283.000 kr. skal gå til legetøj og en deltidsstilling for Esra Alici Pedersen, hvor hun skal gøre projektet mere professionelt.

»Nu skal det være noget for sig selv og ikke bare noget, jeg bringer ud fra min blog. Jeg håber, det kan komme ud og blive spredt i hele Aarhus Kommune, så der er noget, uanset hvor i byen man bor,« siger hun.

Pengene til projektet kommer fra en satspulje fra Ældre- og Sundhedsministeriet. I alt 20 mio. kr. er blevet sat af mellem 2016 og 2019 til at forbedre livskvaliteten for de ældre.

Målet for Esra Alici Pedersen er, at hun over det næste halve år kan sætte projektet i gang på i alt 10 plejecentre.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her