*

Erhverv

Ambitionen om succes er vejen til stress

En analyse viser, at presset hos de jurastuderende på bachelor- og kandidatuddannelsen er stigende.

Aarhus Universitet offentliggjorde for nylig en studiemiljøundersøgelse, der viser, at 20 pct. af de studerende oplever stress i dagligdagen. Det er næsten en fordobling i forhold til 2011. Her gælder det eksamen i formueret i Aarhus Skøjtehal. Arkivfoto: Jan Dagø

Ønsket om høje karakterer og ikke mindst egne ambitioner og andres forventninger lægger et stort pres på de jurastuderende.

Alternativet kan være, at de studerende slet ikke når gennem studiet – eller bliver udbrændte, allerede når de rammer det første rigtige fuldtidsjob.
Anne-Marie Sparre Avnsted, HR- og administrationschef, ved Bech-Bruun HR- og administrationschef, ved Bech-Bruun

En Bech-Bruun-analyse baseret på 218 besvarelser fra studerende på bachelor- og kandidatuddannelsen viser, at 75 pct. af de studerende i høj eller meget høj grad har forventninger om at levere topkarakterer.

Samtidig føler 86 pct. et større eller mindre eksternt pres fra studiekammerater, familie og venner om at klare sig godt til eksamen.

Hvis presset bliver for stort, er det dog alligevel studiet, der prioriteres, fremgår det af undersøgelsen. 62 pct. er således parat til at fravælge sociale arrangementer, hvis de føler sig presset og må prioritere.

60 pct. vil fravælge sport og træning, men hver anden er parat til at skippe ferie og fridage. Hver fjerde er parat til at vælge familien, mens 38 pct. ville nedprioritere vennerne.

Aarhus Universitet offentliggjorde for nylig sin seneste studiemiljøundersøgelse. Den viste, at hver femte studerende oplever stress i dagligdagen. Det er næsten en fordobling i forhold til 2011.

Ifølge Bech-Bruun undersøgelsen har en stor del af de jurastuderende oplevet forskellige stresssymptomer – 68 pct. i nogen, i høj eller i meget høj grad. Angst, som er et tegn på alvorlig stress og anses for behandlingskrævende, opleves af 28 pct. – en stigning på 4 pct.-point siden sidste år. 33 pct. har oplevet ensomhed.

Analyse

Jurastudiet

  • Bech-Bruun har for andet år i træk undersøgt de danske jurastuderendes trivsel og studieliv.
  • Advokatfirmaet udsendte i marts 2017 et elektronisk spørgeskema til 1.186 jurastuderende i Bech-Bruuns netværk.
  • Analysen er baseret på 218 besvarelser fra studerende på både bachelor- og kandidatuddannelsen.

Undersøgelsen viser også, at en stor andel af de studerende har deltaget eller overvejet at deltage i kurser, coaching eller mentorordninger for at optimere deres studieliv. 83 pct. gør det for at optimere præstationsevnen til eksamen.

Lang arbejdsuge

Den stigende prioritering af det faglige ses også på studiet og i studiejob.

17 pct. svarer således, at de bruger 41-50 timer eller mere end 50 timer om ugen på studiet. Desuden er der en markant stigning – 7 pct.-point i forhold til sidste år – i antallet af studerende med studiejob. Det er nu næsten 80 pct., hvoraf 67 pct. har et studierelevant job.

Her lægges også flere timer end tidligere. Hver tredje studerende bruger nu 16-20 timer eller mere end 20 timer om ugen på studiejobbet.

Stress-hjælp til jurastuderende

HR- og administrationschef Anne-Marie Sparre Avnsted skriver i sine bemærkninger til undersøgelsen, at der heri ligger en meget høj belastningsgrad af den studiefaglige indsats.

»Overordnet set må det konkluderes, at det stadig er et studium, hvor det er nødvendigt at være opmærksom på stress, og hvor forebyggelse og redskabet til at håndtere presset i hverdagen er væsentligt. Alternativet kan være, at de studerende slet ikke når gennem studiet – eller bliver udbrændte, allerede når de rammer det første rigtige fuldtidsjob.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce
Præsten mægler mellem stridende søskende
Når sognepræst Søren Hermansen fra Sorgenfri mægler mellem stridende søskende eller møder dem til en begravelsessamtale om deres afdøde mor eller far, støder han ofte på konflikter, som har rod i barndommen. Samtalerne kan være befordrende eller afsluttende for deres relation. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her