*

Erhverv

En triumfbue for en ny bydel

Vinderprojektet ”Portene til Gellerup” med forslag til restaurering af boligblokke i Gellerup har potentialet til at blive et ikon – ikke bare for området, men for hele Aarhus, mener fagdommer, professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus.

Gellerup kan om få år have et markant vartegn, som vil blive brugt i markedsføringen af Aarhus sammen med regnbuen på Aros og rådhustårnet, mener professor Tom Nielsen, Arkitektskolen Aarhus.

Som en af to fagdommere i bedømmelsesudvalget har han været med til at vælge vinderprojektet, der ikke blot er et forslag til den kommende renovering af boligblokkene – men som også rummer en byport tværs gennem en blok ud mod ringvejen.

Symbolik i hul

»Der er meget symbolik i at slå hul i en boligblok. Nu vil byen ind, og samtidig bliver det også en port for borgerne i Gellerup til at kigge og passere ud,« siger Tom Nielsen.

»Jeg vil mene, at det kunne blive ikonisk ikke blot for Gellerup, men også for Aarhus som et sted, der har en modernistisk kulturarv og nogle udsatte boligområder, men som gør noget ved dem på den hårde måde,« siger han og glæder sig over den klare reference til Johan Otto von Spreckelsens nye triumfbue i Paris.

»Arkitekterne gør hele blokken til en port og laver ikke kun en port i blokken. Opgangen og elevatoren bliver flyttet ned, så det bliver et mindre element, hvor man kan se de enkelte mennesker som den lille skala i det store. Og det er ret genialt forhold til et af problemerne med de her store blokke, som er ”umenneskelige” ved at være ude af kropslig skala,« forklarer han.

Han roser teamet bestående af totalentreprenør JNC Bolig, MOE Rådgivende Ingeniører og de to tegnestuer Vandkunsten og Transform for at ramme en god balance mellem fornyelse og bevarelse.

Opdaterede blokke

»De fem høje blokke, der står langs Gudrunsvej, er et meget markant bylandskabeligt træk, som på mange måder er billedet af Gellerup. Selv om man slår hul i det, rekonstruerer og bevarer man den overordnede profil, så blokkene står tilbage som opdaterede og nutidige,« forklarer han.

Blok B4 bliver den første af i alt 26 blokke i Gellerup og Toveshøj, der skal renoveres som led i den overordnede helhedsplan for området. Der skal laves tre pilotprojekter, som kommer til at vise retningen for de resterende 23 blokke.

Bedømmelsesudvalget fremhæver det vindende teams bevarende holdning, så facaderne på blokken med den nye port bevarer den naturlige ro og deres oprindelige udseende. Udover porten og facaderenovering er indvendig renovering og bearbejdning af gadeplan og opgange en del af projektet. Illustrationer: JCN Bolig/MOE/Vandkunsten/Transform

Det første projekt, som nu er valgt, fjerner bl.a. gangbroerne foran bygningerne, sløjfer nogle små lejligheder i bunden og erstatter dem med to-etagers boliger og et lyst indgangsparti med højt til loftet og store glaspartier, så man kan se igennem bygningen mellem parkeringsarealer og den bagvedliggende bypark.

»Forslaget løser nogle problemer – bl.a. at det er vildt skummelt at gå ind i de her opgange. Og så bliver der bygget rigtig meget andet foran og bagved, som kommer til at være i mange forskellige former og farver,« fortæller professoren.

Helhedsplan

Arkitektkonkurrence

  • I alt fem projekter har deltaget i konkurrencen.
  • Et enigt bedømmelsesudvalg har valgt forslaget fra et team bestående af totalentreprenør JNC Bolig, MOE Rådgivende Ingeniører og de to tegnestuer Vandkunsten og Transform.
  • Ud over gennembruddet af blokken til den gyldne port består projektet i en facaderenovering af hele blokken, en indvendig renovering af samtlige lejligheder og ikke mindst en bearbejdning af gadeplan, indgangspartier og opgange.
  • Porten skal beklædes med gyldne aluminiumsplader på sider og loft. Den vil også fungere som en lysskulptur, hvor et trappetårn fungerer som lysmast.
  • Ifølge bedømmelsesudvalget, som har bestået af fem repræsentanter fra Brabrand Boligforening og to fagdommere, er det vindende team gået til opgaven med en bevarende holdning, som har fastholdt facadernes naturlige ro og oprindelige udseende i en opgraderet udgave.

Ifølge et andet medlem af bedømmelsesudvalget, direktør Keld Laursen fra Brabrand Boligforening, var flere af de andre forslag i konkurrencen mere vidtgående i forhold til at ændre bygningernes facader.

Men undervejs i processen blev medlemmerne mere og mere overbeviste om at fastholde bygningernes originalitet.

»Det er ret kendetegnende, at vi alle har flyttet os undervejs i bedømmelsesudvalget. Vi har været enige om, at det skal kunne ses, at vi har været der, når vi renoverer, og det kan man med det her forslag. Samtidig holder det fast i den kvalitet, der altid har været i de blokke, men bygger videre på den,« fortæller Keld Laursen.

Dokumentation: PRT Her kommer den officielle byport til Gellerup

Vinderforslaget kommer ifølge ham også med gode bud på fortætningsprojekter mellem blokkene.

»Hidtil har området været domineret af ensartede bygninger, som refererede til vejnavnene, fordi det var det eneste, der var forskelligt. Skalaen har været for voldsom, og nu er det planen at opdele området i mindre kvarterer med et miks af boligtyper ved at bygge tæt-lavt mellem blokkene. Det vil også kunne tiltrække en bredere skare af beboere,« mener direktøren, der glæder sig over, at portalen i vinderprojektet bliver så monumental.

Rygraden i planen

»Porten understøtter på glimrende vis vejprojektet, som er selve rygraden i helhedsplanen, der både løsner op og binder det hele sammen. Alle projekterne har været gode, men det her udmærker sig ved at gøre hullet til det interessante. Det besidder nogle langtidsholdbare kvaliteter,« mener han.

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus, Kristian Würtz (S), erklærer sig meget tilfreds med vinderforslaget.

»Det leverer det, der var ønsket, nemlig at få åbnet bydelen, at give lyst til at begive sig ind i området og at skabe tryghed,« siger rådmanden, der også hæfter sig ved ændringen af boligerne i stueetagen.

Gellerup Gate, Helhedsplanen for Gellerup/Toveshøj Byline: JCN Bolig/MOE/Vandkunsten/Transform

»Det ændrer de små lejligheder, som i dag er mindst attraktive, til lækre to-etagers boliger. Det giver et andet ejerskab til områderne langs blokkene, end der er i dag. Gennemgangene i indgangspartierne kender vi også fra ombygningen af Rosenhøj, og det fungerer fint,« konstaterer Kristian Würtz.

»Jeg synes, det ser knaldgodt ud og tegner lovende for, hvordan vi kan ombygge de blokke i Gellerup, som skal blive stående, i respekt for de arkitektoniske kvaliteter, der er i husene i dag.«

Yderligere to boligblokke skal danne grundlag for renoveringen af andre blokke i området. Arkitektkonkurrencerne i forbindelse med disse pilotprojekter er endnu ikke udskrevet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vores lærere fortjener den bedste uddannelse

Claus Holm, institutleder DPU (Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse), Aarhus Universitet
Fremtidens læreruddannelse skal være forskningsbaseret og praksisnær. Og den bør udvikles i tæt samarbejde mellem professionshøjskolerne og universiteterne. Institutionskamp bør afløses af ambitionskamp.

Debat: Myter og fakta om aldersdiskriminering af seniorer på arbejdsmarkedet

Poul Grosen | Rasmussen, cand.mag., selvstændig ved www.seniorvejen.com Højbjerg
Seniorgruppen er en kompleks størrelse, og barriererne for den findes både hos arbejdsmarkedets parter, hos politikerne og hos seniorerne selv.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Byens største partier skændes om folkeskoler

Planerne om nye folkeskoler går for langsomt, mener V og kalder S fodslæbende. En plat beskyldning, lyder det fra Peder Udengaard (S), som henviser til, at V ikke har stillet forslag om skolebyggeri i byrådet.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her