*

Erhverv

V: En begmand til rådmand og borgmester

Onsdag indkaldte rådmand Kristian Würtz (S) til et pressemøde, der skulle løfte sløret for et stort grundsalg og Danske Banks nye hovedsæde i Aarhus. Det var en postgang for tidligt og får kritik fra andre partier.

I presseinvitationen, der blev udsendt onsdag formiddag, fremgik det ellers, at Aarhus Kommune ville præsentere projektet på byggefeltet ved krydset Spanien/Jægergårdsgade i det såkaldte Sydhavnskvarter, hvor det »er med til at booste udviklingen af den spændende bydel«. Polfoto

Borgmesteren, bygherren, entreprenøren, arkitekten, pressen og flere fra den tekniske rådmands afdeling havde torsdag middag ryddet kalenderen til fordel for et pressemøde, hvor et nyt erhvervsdomicil skulle afsløres. Men fem timer før start blev mødet aflyst.

I presseinvitationen, der blev udsendt onsdag formiddag, fremgik det ellers, at Aarhus Kommune ville præsentere projektet på byggefeltet ved krydset Spanien/Jægergårdsgade i det såkaldte Sydhavnskvarter, hvor det »er med til at booste udviklingen af den spændende bydel«. Ifølge JP Aarhus’ oplysninger er der tale om et nyt aarhusiansk hovedsæde for Danske Bank med plads til 500-600 medarbejdere.

I meddelelsen med overskriften ”Nyt byggeri sætter gang i byudviklingen i Sydhavnskvarteret”blev der taget et forbehold om, at salget ville blive foretaget under forudsætning af byrådets godkendelse onsdag aften. Her var salget på den lukkede dagsorden, men flere partier var ikke klar til stemme salget igennem og sendte sagen til nærmere behandling i teknisk udvalg.

Bl.a. finder Enhedslisten, og ifølge JP Aarhus’ kilder også SF, det underligt at sælge grunden, inden en overordnet udviklingsplan for hele Sydhavnskvarteret, der ligger mellem Strandvejen/Spanien og Sydhavnsgade, er udarbejdet. Som beskrevet i JP Aarhus onsdag forventer teknik-rådmand Kristian Würtz (S), at udviklingsplanen er klar til at blive behandlet i byrådet til sommer.

»Hvis vi holdt en timeout, ville man ikke gribe det an på den her måde, så ville man først få den overordnede vision på plads og efterfølgende sælge enkelte grunde, så det passede ind. Hvis man skal gøre det på den her lidt omvendte måde, er det ekstremt vigtigt, at man ikke laver nogle hovsaløsninger, vi kommer til at fortryde. Vi skal ikke spænde ben for de gode tanker, der er omkring Sydhavnen,« siger Peter Hegner Bonfils (EL) om begrundelsen for, at partiet sendte sagen til hjørnespark.

»Lige lovligt frisk«

Han kalder det »lige lovligt frisk«, at der blev indkaldt til pressemøde før, at sagen var blevet behandlet af byrådet. Også Jan Ravn Christensen (SF) studser over forløbet:

»Det er fornuftigt at kigge på det en ekstra gang. Der har været ting, som ikke er blevet oplyst, og det er dårlig stil at indkalde pressemøde på denne måde. Det sætter både køberen og byrådet i en underlig situation.«

Gert Bjerregaard (V) kritiserer ligeledes fremgangsmåden.

»Det viser med al tydelighed, at rådmand Kristian Würtz og borgmester Jacob Bundsgaard er mere forhippede på pressebevågenhed end på at følge de demokratiske spilleregler. Vi kunne godt have støttet indstillingen, som den lå på byrådsmødet, men andre partier ønskede yderligere sagsbehandling, og det skal der være plads til. Men det må være en begmand til borgmesteren og rådmanden, og jeg håber, at de har lært af det,« siger han.

Afviser benspænd

Kristian Würtz føler sig ikke ramt og tager forløbet og venstremandens udmeldinger roligt.

»Som oppositionsordfører har han indimellem et behov for at lave ballade, og det er hans gode ret, men det er forholdsvist fredeligt, at der er en sag, der er blevet sendt til udvalgsbehandling. Det sker jo ganske jævnligt.«

Den tekniske rådmand afviser, at det påtænkte salg kan spænde ben for de overordnede visioner for Sydhavnskvarteret, hvor der forventes at blive etableret mindst 150.000 kvm erhverv med omkring 7.500 arbejdspladser på de gamle industriarealer.

»Det afgørende er, at de projekter, vi åbner døren for, er gode. Behovet for en visionsplan er udløst af, at der er interesse for at komme ind i området, og vi skal smede, mens jernet er varmt. Det kan alligevel være, at man om 10 år vil justere på planen. Planlægning og byudvikling er en dynamisk proces, og vi har også ændret salgsmetoder undervejs på Aarhus Ø, så det synes jeg, ikke gør noget,« siger Kristian Würtz, der er sikker på, at der kommer en fornuftig løsning, når sagen bliver behandlet i udvalget.

Forholdt forløbet siger borgmester Jacob Bundsgaard (S):

»Sådan er vilkårene. Vi troede, at sagen var udvalgsbehandlet.«

Rummeligt kvarter

Som tidligere beskrevet i JP Aarhus planlægger den tekniske rådmand at opstille fem forudsætninger, som skal udgøre et fundament for den kommende udviklingsplan for det kommunalt ejede Sydhavnskvarter. De handler bl.a. om bylivet, placeringen, tæthed, kvarterets forbindelser og rummelighed. Forudsætningerne er opstillet, efter teknisk forvaltning har haft møder med borgere, interessenter og en række af byrådets udvalg.

Kristian Würtz ser gerne den gamle kulbro af beton bevaret, så den kan udgøre en forbindelse over til Aarhus H. Frem for at sende bulldozeren ind i området, som det tidligere er planlagt, vil rådmanden bevare bygge på industriområdets kvaliteter. Således skal der være plads til både de nuværende virksomheder, iværksættere, kunstnere og socialt udsatte.

Nu skal en række eksperter samles for at hjælpe til med at udvikle planen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Biler
Test: Høj Peugeot i fin form med mindste motor
Vi tester Peugeot 3008, som vi sammenligner i versionerne med de to mindste motorer - en benzinmotor på 130 hk og en dieselmotor på 120 hk. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her