*

Erhverv

Østjyske bryggerier sender dobbelt så mange øl på markedet

141 øl fra østjyske bryggerier blev i 2015 sendt på markedet. Det er mere end en fordobling i forhold til 2013.

Noget tyder på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab. Arkivfoto

Der er ikke kun gang i mjødsalget – de østjyske bryggerier har også øget produktionen af øl, da de tilsammen sendte 141 nye øl på markedet i 2015. I 2014 lå tallet lidt højere på 144 øl, mens der i 2013 blot kom 60 nye østjyske øl på markedet. Noget kunne altså tyde på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab.

I gennemsnit sendte danske bryggerier 3,5 øl på gaden i løbet af 2015 og gav dermed udtryk for en boblende optimisme. For det danske ølmarked blev beriget med 1.298 nye danske øl, hvilket er 17 pct. flere end i 2014 – og i øvrigt rekord. Det skriver Beerticker.dk, et nyhedswebsite for danske mikrobryggerier, som har stået for oversigterne over nye danske øl siden 2007, i en pressemeddelelse.

»Det er en tendens, der begyndte i USA for 10 år siden, og som nu for alvor udbredes i Danmark. Forbrugerne vil have kvalitet i deres fødevarer, og det gælder også øl. Og i USA ser det ikke ud til at stoppe. Tværtimod. Der bliver bare udviklet endnu flere kvalitetsøl,« siger Peter Myrup Olesen, redaktør for Beerticker.dk.

Flere bryggerier er på vej

Han forklarer, at barer som Fermentoren, der har fået adresse i Aarhus, udvikler sine egne øl, og at bryggerier som Mikkeler og Ølsnedkeren fremover også får barer i bl.a. Aarhus. Samtidig ved han, at der er flere bryggerier på vej.

I 2015 voksede der to nye ølbryggerier op i Østjylland; Hopkings Brewing Company, der først fandt sig til rette i Thorning, men som nu leder efter nye lokaler i Aarhus eller Skanderborg, og Lundumskov Bryghus ved Horsens, der i 2015 kunne kalde sig et rigtigt bryggeri. Nogle få øl blev brygget ved andre bryggerier, og derfor kunne Lundumskov Bryghus indtil sidste år blot kalde sig et kontraktbryggeri.

Brygger sælger mjød, før det er færdigt

I alt findes der nu 172 bryggerier og kontraktbryggerier i Danmark.

Peter Myrup Olesen tror ikke, at tendensen med håndværksbryg, som han foretrækker at kalde specialøl, går tilbage.

»Har man først smagt de her håndværksbryg, hvor man ikke har sparet på råvarerne, så går man ikke tilbage til industriøllene.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Politisk etik i Løkke-land

Aage Jørgensen, lektor emer. Mårslet
Folk i Venstres bagland har påpeget, at deres leder, statsminister Lars Løkke Rasmussen, for tiden gør sig for lidt bemærket i den overordnede, retningsangivende debat.

Debat: Trængsel på E45 påvirker virksomhedens vækstmuligheder

Johannes Saugbjerg, direktør, Vola
Trængslen på E45-motorvejen er nu så intens, at den direkte påvirker vækstmulighederne for vores virksomhed og det øvrige erhvervsliv i Østjylland.

Debat: Vis børnene, hvad håndværksfaget kan

Birte MacIntyre, Knud Rasmussens Vej 8, Aarhus N
Man forundres over, at der ikke er flere, der interesserer sig for en håndværkeruddannelse.
Restauranter

Tilbage til traktørtiden

Efter en lidt turbulent og usikker tilværelse har Ludvigslyst manifesteret sig som et traditionelt traktørsted nær Julsø ved Silkeborg.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

Modest er på vej til Roskilde

Efter fire års udvikling er Aarhus-rockbandet blevet hyret til Roskilde Rising, og bandet har nye numre på vej, som er indspillet hos producer Jens Benz i København.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her