*

Erhverv

Østjyske bryggerier sender dobbelt så mange øl på markedet

141 øl fra østjyske bryggerier blev i 2015 sendt på markedet. Det er mere end en fordobling i forhold til 2013.

Noget tyder på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab. Arkivfoto

Der er ikke kun gang i mjødsalget – de østjyske bryggerier har også øget produktionen af øl, da de tilsammen sendte 141 nye øl på markedet i 2015. I 2014 lå tallet lidt højere på 144 øl, mens der i 2013 blot kom 60 nye østjyske øl på markedet. Noget kunne altså tyde på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab.

I gennemsnit sendte danske bryggerier 3,5 øl på gaden i løbet af 2015 og gav dermed udtryk for en boblende optimisme. For det danske ølmarked blev beriget med 1.298 nye danske øl, hvilket er 17 pct. flere end i 2014 – og i øvrigt rekord. Det skriver Beerticker.dk, et nyhedswebsite for danske mikrobryggerier, som har stået for oversigterne over nye danske øl siden 2007, i en pressemeddelelse.

»Det er en tendens, der begyndte i USA for 10 år siden, og som nu for alvor udbredes i Danmark. Forbrugerne vil have kvalitet i deres fødevarer, og det gælder også øl. Og i USA ser det ikke ud til at stoppe. Tværtimod. Der bliver bare udviklet endnu flere kvalitetsøl,« siger Peter Myrup Olesen, redaktør for Beerticker.dk.

Flere bryggerier er på vej

Han forklarer, at barer som Fermentoren, der har fået adresse i Aarhus, udvikler sine egne øl, og at bryggerier som Mikkeler og Ølsnedkeren fremover også får barer i bl.a. Aarhus. Samtidig ved han, at der er flere bryggerier på vej.

I 2015 voksede der to nye ølbryggerier op i Østjylland; Hopkings Brewing Company, der først fandt sig til rette i Thorning, men som nu leder efter nye lokaler i Aarhus eller Skanderborg, og Lundumskov Bryghus ved Horsens, der i 2015 kunne kalde sig et rigtigt bryggeri. Nogle få øl blev brygget ved andre bryggerier, og derfor kunne Lundumskov Bryghus indtil sidste år blot kalde sig et kontraktbryggeri.

Brygger sælger mjød, før det er færdigt

I alt findes der nu 172 bryggerier og kontraktbryggerier i Danmark.

Peter Myrup Olesen tror ikke, at tendensen med håndværksbryg, som han foretrækker at kalde specialøl, går tilbage.

»Har man først smagt de her håndværksbryg, hvor man ikke har sparet på råvarerne, så går man ikke tilbage til industriøllene.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Umodent

Bente Nielsen, cand.phil., Brabrand
Angående læserbrev fra Clara Kjeldberg Mathiasen (JP Arrhus 17/5).

Islam og danske værdier: Der forskel på tørklæder

Olivia Olsen, Bakkeskoven 115, Skanderborg
Islam er en totalitær politisk ideologi, som ikke giver plads til demokrati.

Debat: Classic Race – et flagskib for klimakommune Aarhus?

Tine Andersen, chefkonsulent, Beder
Aarhus Kommune har lanceret en ambitiøs klimaplan, men alligevel giver man tilladelse til voldsomme udledninger af CO2uden andet formål end underholdning for en lille gruppe racernørder.
Restauranter

Tag selv vinen med

Vi koncentrerer os om maden, så sørger gæsterne for vinen, siger Le Basilic i Aarhus. Maden kunne nu godt trænge til mere opmærksomhed.

En bid af Italien

Anmeldelse: Restaurant Passione er et autentisk, italiensk spisested, som trods skønhedsfejl efterlader et sympatisk indtryk.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her