*

Erhverv

Østjyske bryggerier sender dobbelt så mange øl på markedet

141 øl fra østjyske bryggerier blev i 2015 sendt på markedet. Det er mere end en fordobling i forhold til 2013.

Noget tyder på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab. Arkivfoto

Der er ikke kun gang i mjødsalget – de østjyske bryggerier har også øget produktionen af øl, da de tilsammen sendte 141 nye øl på markedet i 2015. I 2014 lå tallet lidt højere på 144 øl, mens der i 2013 blot kom 60 nye østjyske øl på markedet. Noget kunne altså tyde på, at østjyderne ikke kun er blevet vilde med at drikke specialøl, men også med at brygge det. Tendensen ses ikke kun i Østjylland, men også over det samlede danske øllandskab.

I gennemsnit sendte danske bryggerier 3,5 øl på gaden i løbet af 2015 og gav dermed udtryk for en boblende optimisme. For det danske ølmarked blev beriget med 1.298 nye danske øl, hvilket er 17 pct. flere end i 2014 – og i øvrigt rekord. Det skriver Beerticker.dk, et nyhedswebsite for danske mikrobryggerier, som har stået for oversigterne over nye danske øl siden 2007, i en pressemeddelelse.

»Det er en tendens, der begyndte i USA for 10 år siden, og som nu for alvor udbredes i Danmark. Forbrugerne vil have kvalitet i deres fødevarer, og det gælder også øl. Og i USA ser det ikke ud til at stoppe. Tværtimod. Der bliver bare udviklet endnu flere kvalitetsøl,« siger Peter Myrup Olesen, redaktør for Beerticker.dk.

Flere bryggerier er på vej

Han forklarer, at barer som Fermentoren, der har fået adresse i Aarhus, udvikler sine egne øl, og at bryggerier som Mikkeler og Ølsnedkeren fremover også får barer i bl.a. Aarhus. Samtidig ved han, at der er flere bryggerier på vej.

I 2015 voksede der to nye ølbryggerier op i Østjylland; Hopkings Brewing Company, der først fandt sig til rette i Thorning, men som nu leder efter nye lokaler i Aarhus eller Skanderborg, og Lundumskov Bryghus ved Horsens, der i 2015 kunne kalde sig et rigtigt bryggeri. Nogle få øl blev brygget ved andre bryggerier, og derfor kunne Lundumskov Bryghus indtil sidste år blot kalde sig et kontraktbryggeri.

Brygger sælger mjød, før det er færdigt

I alt findes der nu 172 bryggerier og kontraktbryggerier i Danmark.

Peter Myrup Olesen tror ikke, at tendensen med håndværksbryg, som han foretrækker at kalde specialøl, går tilbage.

»Har man først smagt de her håndværksbryg, hvor man ikke har sparet på råvarerne, så går man ikke tilbage til industriøllene.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Kronik: Hovedfejlen ved DR er ikke en for høj licens

Ole Hyltoft, forfatter, fhv. bestyrelsesmedlem i DR
Fejlene ved DR er for meget popunderholdning, mangel på klassisk dannelse, og at medarbejderne ikke repræsenterer danskernes politiske forskellighed.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Mere beton, mindre by: Er kommuneplanforslaget luft og spin?

Thomas Kruse, aktiv i Midtbyens Fællesråd for Latinerkvarteret, Øgaderne og Nørrestenbro, Aarhus C
Det ligner, at det er investorerne, som laver lokalplanerne og de tillæg til kommuneplanen, som sætter kommuneplanens gode hensigter ud af kraft. Byråd og Teknisk Udvalg bliver ekspeditionskontorer.

Gode resultater i Sverige: Aarhus skal have en social investeringsfond

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
SF foreslår, at Aarhus får en såkaldt social investeringsfond efter svensk forbillede
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her