*

Erhverv

Virksomheder skal lære at tænke internationalt

En medarbejder fra Danmarks Eksportkredit – EKF – får base i Aarhus og skal styrke indsatsen for at få mindre virksomheder til at se mulighederne i eksport og internationalisering.

Jørgen Bollesens arbejde kommer i høj grad til at foregår ude i marken hos virksomhederne samt på messer, møder og seminarer. Foto: Tune Aarestrup Pedersen

De små og mellemstore virksomheder (SMV) har muligheder på eksportmarkederne, som ikke bliver udnyttet i dag. Derfor skærper Væksthus Midtjylland sin indsats for at hjælpe SMV’er i Aarhus og Midtjylland til at blive mere internationale. Senest har en medarbejder fra Danmarks Eksportkredit – EKF – fået fast arbejdsplads i væksthuset.

»En fast mand i Jylland er vores seneste skud på stammen af en lang række indsatser for at komme bedre ud til SMV’erne. Vi tror på, at vi bedre kan nå virksomhederne ved at være til stede lokalt og sige: Her er vi, brug os! Derudover er det mit håb, at eksportørerne vil opleve større sammenhæng i de offentlige tilbud fra EKF, Eksportrådet og IFU, når vi nu sidder side om side,« siger Kim Richter, afdelingsdirektør for SMV og Klima i EKF.

EKF

Hjælp til eksport

Eksportkreditfonden EKF hjælper især små og mellemstore virksomheder med finansierings- og forsikringsløsninger i forbindelse med eksport.

I 2015 hjalp EKF 575 SMV-virksomheder mod 80 virksomheder i 2008.

Tjek på internationalisering

Ud over Væksthus Midtjylland skal EKF’s midtjyske medarbejder også samarbejde med væksthusene i Region Nordjylland og Syddanmark.

»Væksthusene har en hel række glimrende tiltag, hvor det vil være oplagt, at vi bliver koblet på,« siger chefkonsulent Jørgen Bollesen, som er EKF’s nye mand i Aarhus.

Væksthusets internationaliserings-camps og -seminarer i samarbejde med lokale banker vil være nogle af de steder, hvor han fremover vil repræsentere EKF. Han kommer også til at sidde i panelet, når Væksthus Midtjylland inviterer virksomhederne til et såkaldt ”internationaliseringstjek”.

»Her kommer iværksættere og pitcher deres case, og vi fortæller så, hvad tror vi på, at virksomheden mangler, eller hvad vi kan byde ind med i forhold til den konkrete forretningscase. Sådan noget får vi meget mere tid til, fordi der nu sidder en fast mand i her området,« siger Jørgen Bollesen.

Hans arbejde kommer i høj grad til at foregå ude i marken hos virksomhederne samt på messer, møder og seminarer, men han bliver også at træffe i Væksthus Midtjylland, hvor han bliver placeret i væksthusets internationale platform. Her sidder også medarbejdere fra blandt andet Eksportrådet, Investeringsbanken for Udviklingslande og Region Midtjyllands kontor i EU.

Væksthus Midtjylland
  • Væksthus Midtjylland er en erhvervsdrivende fond
  • Den er stiftet af de 19 kommuner i Region Midtjylland
  • Væksthuset har hovedkontor i Aarhus og satellitkontor i Herning
  • Væksthuset tilbyder virksomheder rådgivning fra et hold af uvildige vækstkonsulenter
  • Virksomhederne kan får rådgivning inden for: eksport og internationalisering, kapital og finansiering, strategi og ledelse, salg og marketing, teknologi og innovation

Hjælp til arkitektfirma

Cebra Architecture fra Aarhus har allerede erfaringer med at samarbejde med EKF. I 2015 vandt arkitektfirmaet en konkurrence om at designe et kulturcenter i Abu Dhabi.

I starten af tresserne bestod størstedelen af byen af midlertidige hytter lavet af palmeblade. Den eneste større bygning var Qasr Al Hosn, sheikens fort. Fortet var byens mødested og Sheikh Nahyans bolig.

»I halvfjerdserne, da emiraterne blev grundlagt, blev den første nationalforsamling bygget ved siden af fortet, og i starten af firserne byggede Sheikh Nahyan et stort kulturhus med byens første teater, bibliotek, café og udstillinger bygget i den modsatte ende af grunden. Hele grunden har været lukket for offentligheden i de seneste ti år og skal nu sættes i stand og genåbnes. Cebra har fået til opgave at omdanne området omkring Qasr Al Hosn til en park, inspireret af Emiraternes natur, og ombygge kulturhuset til en nutidig hub for kunst og kultur,« fortæller Mikkel Hallundbæk Schlesinger, der er Cebras ledende arkitekt på projektet.

Hjælp til mindre eksport- firmaer

For at få ordren på cirka 70 millioner kroner skulle Cebra stille en garanti på 10 % af kontraktsummen. Garantien betyder, at bygherren kan hæve et beløb, hvis ikke de mener, at Cebra leverer som aftalt.

»Det er en stor likviditetsbelastning at stille sådan en garanti. Derudover er der en risiko for, at den man stiller garantien over for, trækker uberettiget på den,« siger Kolja Nielsen, partner og CEO i Cebra Architecture.

EKF og Sydbank ryddede i fællesskab den forhindring af vejen. EKF kom med en kaution, der afdækker Cebras bank, Sydbank, for halvdelen af risikoen på kreditforhøjelsen. Sydbank stillede med den nødvendige kredit til at stille garantien.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vejlby Krat og letbanen

Kirsten Malling Olsen, lokaludviklingskonsulent Stationsgade 25, Risskov
Mange steder rundt omkring i Danmark arbejdes der meget aktivt på at skabe lokal identitet og social sammenhængskraft.

Debat: Mageløse Moesgaard

Steen Pedersen, Skovparken 27, Skanderborg
Realiseres vindmølleparken ved Mejlflak, vil det unikke kulturlandskab ved Moesgaard blive hegnet ind.

Debat: Riget fattes ofte penge

Jesper Lundetoft Jørgensen, lærer Kejlstrupvej 5, Risskov
Riget fattes ofte penge, ikke mindst inden for undervisningssektoren, hvor det igennem de sidste mange år har været besparelse på besparelse, effektivisering på effektivisering, elevtallet er øget, samtidig med at op mod 6.000 lærere har forladt folkeskolen.
Restauranter

Restauranten hjem i stuerne

Risskovs nye gourmet-takeaway Nordly vil bringe restauranten hjem i stuerne. Kvalitets-takeaway er et stærkt voksende marked, siger trendforsker.

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her