*

Breaking
Gratis på SMS: Send JPBREAK til 1218 | Få nyheden på mail
Erhverv

Aarhus Slagtehus frygter lukning

Udvikling: Aarhus Slagtehus håber at få lov til at blive en del af den nye plan for Sydhavnen. Ellers mister byen 50 arbejdspladser, siger direktør Søren Andersen, for slagteriet bliver ikke genopført et andet sted i kommunen.

Hver dag i 38 år har Knud Erik Nielsen taget træskoene på og tjent til livet på Aarhus Slagtehus. Han begyndte som slagtersvend og er i dag slagtermester med ansvar for hele produktionen. Foto: Rune Aarestrup Pedersen

En række køer er lige ankommet med lastvogn til Sydhavnen. På deres vej ind i Aarhus Slagtehus kan de nærmest kigge ind ad vinduerne til de arkitekter hos Sleth, der har kontor ved siden af slagtehuset og sidder med koncentreret blik vendt mod deres Mac-computere.

Sydhavnen er et anderledes miljø: Her ligger et blodrødt erhverv side om side med de helt anderledes rene – og stilrene: kreative, iværksættere og kunstnere.

Sådan håber direktøren for Aarhus Slagtehus, Søren Andersen, at det vil fortsætte, når byrådspolitikerne snart skal vedtage en ny visionsplan for området.

»Vi er glade for at være her,« siger han, der leder en arbejdsplads, som har haft til huse på Sydhavnen siden 1895.

Dengang var slagtehuset ramme for slagtning af både kvæg, svin, lam og fugle til de aarhusianske forbrugere. Der blev der holdt kvægmarkeder foran slagteriet og drukket kollegiale bajere på Kohalen.

Kun køer til slagtning

I dag er Aarhus Slagtehus – også kaldet Skare Beef – en anderledes specialiseret arbejdsplads. Det er udelukkende køer, ca. 1.000 om ugen, der bliver slagtet her og skåret ud til videreforarbejdning på Skare Gruppens opskæringsfabrik i Vejen, inden kødet bliver solgt i hele Europa og Mellemøsten.

Slagtehuset er en virksomhed, der påvirker miljøet, f.eks. luftforholdene. Bare lugten dernede ...
Bente Lykke Sørensen, leder af Center for Byudvikling og Mobilitet

Kohalen ser kun sjældent en slagterimedarbejder, og den historiske restaurant er i dag in-spisested for hele byen med klassisk dansk mad.

Mange mennesker vil måske have svært ved at se, at det i dag er praktisk at have et slagteri midt i en by som Aarhus?

»Vi ligger rigtig fint her, i forhold til at vi får dyr fra hele Jylland. Og vi har fine tilkørselsforhold. Der er jo nærmest motorvej lige til døren via Marselis Boulevard,« konstaterer direktøren.

»Vi kommer også godt ud af det med vores kreative naboer. De kommer sommetider og vil låne nogle lokaler eller pladsen uden for til et særligt arrangement, og det er vi åbne over for,« siger han.

»Det eneste negative er faktisk usikkerheden om vores fremtid. Vi har jo investeret et pænt beløb i fabrikken over de senere år, og vi vil gerne blive så længe som muligt.«

Kontrakt til 2019

Lige nu har Aarhus Slagtehus lejeaftale med Aarhus Kommune indtil 2019. Det er op til byrådspolitikerne, om slagteriet kan blive en del af fremtidens visionsplan for området.

De seneste måneder har kommunen været vært ved flere kaffe- og dialogmøder med interessenter fra Sydhavnen, ligesom der har været holdt et borgermøde om området.

Næste skridt er, at politikerne i teknisk udvalg endeligt vedtager en visionsplan – det sker formentlig i starten af februar.

Søren Andersen håber, der bliver lyttet:

»Ellers skal vi ud og etablere et nyt slagteri – det er meget omkostningskrævende, og der vil gå 50 arbejdspladser tabt i Aarhus på den konto. For så vil vi lægge det ved vores hovedkontor i Vejen.«

»Hvis vi får lov til at blive, vil vi selvfølgelig foretage investeringer i fabrikken, både i produktionen, men også i aflukket aflæsningsforhold for dyretransporterne,« siger direktøren.

Lokale støtter slagteriet

Foreningen Sydhavnen, der tæller 55 af de mange små og mellemstore kreative virksomheder i området og er stiftet for netop at præge byudviklingen i området, ser gerne et fortsat naboskab med Aarhus Slagtehus.

Formand Signe Lund Juhler, der også er leder af Frontkøberne, taler for at sikre den forskellighed og det rå særpræg, der over årene har udviklet sig i Sydhavnen og er med til at gøre stedet attraktivt:

»Vi hilser fornyelse og udvikling af sydhavnsområdet velkommen, men vores fælles vision for Sydhavnen er samtidig at bevare den ånd og det miljø, som allerede findes omkring Gasværket, Kulbroen og Slagteriet.«

Spørger man tovholderen på hele processen, leder af Center for Byudvikling og Mobilitet Bente Lykke Sørensen, hvilken vej udviklingen går, lyder det:

»Slagtehuset er en virksomhed, der påvirker miljøet, f.eks. luftforholdene. Bare lugten dernede ... Om de kan indtænkes i den kommende plan, kan jeg ikke svare på endnu, men i så fald vil de skulle leve op til de miljøkrav, der er, når man er en del af en eksisterende by. I dag er det noget andet, fordi de formelt ligger på havnearealer. Jeg ved ikke, om de kan leve op til de krav, men jeg vil tage en snak med direktøren,« siger hun.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

»Nogle kalder min musik for scandicana«

Sanger, sangskriver og guitarist Kajsa Vala har sat skub i karrieren med et nyt album, spilletid på P4 og to sange til filmen ”1-2-3-NU”. Lørdag den 29. oktober spiller hun med band på HeadQuarters.
Debatindlæg

Debat: Donald Trump vs. Anders Samuelsen

Harald Kvist, Horsevænget 49, Tranbjerg
consequat.

Debat: En del af noget større

Ole Juul, skribent og foredragsholder, Lilleåvænget 6, Hadsten
Den moderne professionelle fodboldspiller afspejler en holdning og en tendens, som i stærkt stigende grad er blevet forstærket i et liberalistisk vækstsamfund, hvor ordene mister deres værdi.

Debatindlæg: Faglige møder i tætte alkoholtåger

Svend Kølsen-Petersen, Åkrogs Strandvej 17 A, Risskov
Er det normen i Aarhus Kommune at forene arbejdstid og indtagelse af store mængder alkohol?
Annonce
Kommentar
Restauranter

Hestepærer i gourmetklassen

Restaurant: Det kører for Aarhus som aldrig før på det kulinariske område. Nu slutter endnu en restaurant sig til toppen. Kokkene sprudler i køkkenet på Mejeriet på Vilhelmsborg, og tjenerne følger med. Det giver seks stjerner.

Franskmændene har indtaget Bruunsgade

Nordisk Spisehus har lanceret en menu med signaturretter fra franske Michelin-restauranter og kombinerer dem med spisehusets egne retter. Et eksperimenterende verdenskøkken, kalder restauranten det.
Seneste AGF nyheder
Guides til Aarhus
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her