*

Kommunalvalg Aarhus
Det sker

Enestue med bad og udsigt

Det første sengeafsnit flyttede mandag ind på Det Nye Universitetshospital i Skejby. De første patienter er godt tilfredse med forholdene.

Karklinikkens sengeafsnit ligger så højt, at der er udsigt hen over de øvrige bygninger. Fotos: Casper Dalhoff

»Det er en lidt anden oplevelse, end jeg forventede, da vi kørte hjemmefra.«

Uden at ane det blev produktionschef Niels Tjustrup fra Højbjerg en af de første patienter på Det Nye Universitetshospital i Skejby.

Han har i længere tid døjet med et sår på venstre ben, som ikke ville hele. Undersøgelser har vist, at årsagen er et dårligt blodomløb. Derfor var han blevet tilbudt en ballonudvidelse, som netop skulle foretages mandag morgen, samtidig med at karklinikken flyttede ind på Det Nye Universitetshospital i Skejby.

Det Nye Universitetshospital

Karklinikken

  • Samlet normering af plejepersonale 22,5 stillinger. Dertil kommer fire overlæger, tre afdelingslæger og to-fire uddannelseslæger.
  • Desuden er der medicinstuderende, sygeplejestuderende, sosu-elever samt fire sekretærer og en sekretærelev.
  • Karklinikken er åben fem dage om ugen. Ca. 5.500 besøg pr. år.
  • Indlæggelserne varierer fra et døgn til flere uger.
  • Flytningen af karklinikken er en midlertidlig flytning.
  • Den flyttes tilbage i 2019 efter en renovering af den ”gamle” del af hospitalet.

»På vej herind hørte jeg i radioavisen, at karklinikken skulle flytte i dag, så i bilen talte min kone og jeg om, om vi skulle henvende os i den nye eller den gamle afdeling,« fortæller han.

Selve indlæggelsen foregik dog på den gamle afdeling, men herefter blev han i sygesengen transporteret til stue 745 i den nye afdeling ledsaget af journalister og fotografer.

Fine faciliteter

Niels Tjustrup var en af syv patienter, som mandag skulle flyttes. Afdelingen er normeret til 15 senge, og de øvrige patienter vil møde direkte i den nye afdeling.

»Det er fine faciliteter i forhold til ældre hospitaler,« konstaterede Niels Tjustrup og kiggede rundt i enestuen med et spritnyt fladskærms-tv for fodenden, ekstra vinduer og eget bad.

»Det er gode farver, lyst og venligt. Og her dufter dejligt nyt. Men jeg skal nok ikke være her så længe. Hvis indgrebet går godt, skal jeg bare ligge stille i seks timer, og så kan jeg være hjemme igen i aften,« fortalte Niels Tjustrup.

Det var sygeplejerske Rikke Mikkelsen, der tog imod, og patienten nåede lige at fortælle hende, at hans datter læser til sygeplejerske og snart skal i snusepraktik på samme afdeling, da han mærkede effektiviteten på et moderne hospital.

»Du skal kun være her i 15 minutter, for så skal du ned,« meddelte afdelingssygeplejerske Christina Staalsen.

Det første sengeafsnit flytter ind i de nye hospitalsbygninger i Skejby mandag morgen. De er i gang derovre fra morgenstunden (kl. 6). De første sengeliggende flyttes forventeligt ved 8.30-tiden, og sidste patient burde være flyttet senest kl. 12.

I dagens anledning var der mere personale på afdelingen, som også har sin egen portør til at flytte patienterne. Rikke Mikkelsen og hendes kolleger glædede sig over de nye omgivelser.

»Her er masser af plads og bedre forhold. Men det er også en vemodig dag, for mange af os har haft hele vores professionelle liv i den gamle afdeling. Jeg har selv været der i 13 år,« sagde hun.

Rikke Mikkelsen er såkaldt udviklingssygeplejerske og har siden 2014 stået i spidsen for et projekt, der går ud på at inddrage pårørende i behandlingen.

Patientens vigtigste støtte

»Alle undersøgelser viser, at pårørende er patientens vigtigste støtte. Det har vi allerede meget fokus på i afdelingen, men nu får vi bedre rammer,« forklarede hun.

»Normalt skubber vi en ekstra seng ind, men i den nye afdeling er der allerede en seng til en pårørende. Hidtil har vi haft enkelte ensengsstuer, men vi havde en del tosengsstuer og en firsengsstue. Nu har vi kun ensengsstuer, og det kommer til at betyde meget for patienternes trivsel,« tilføjede Rikke Mikkelsen.

Nogle administrative funktioner og patienthotellet flyttede forleden ind i nybyggeriet, men karklinikken er det første sengeafsnit. Derfor blev skiftedagen fejret af personalet med rundstykker og dagmartærte fra morgenstunden.

»Vi har virkelig set frem til at flytte over på Det Nye Universitetshospital,« fortalte Christina Staalsen.

»Nybyggeriet har taget noget af lyset i den gamle afdeling, som nu virker mørk i forhold til de nye lyse og dejlige omgivelser. Det bliver både godt for arbejdsmiljøet og vores betingelser for at inddrage de pårørende,« sagde hun.

Indflytningen fortsætter. Om få uger flytter afdelingen for Ældresygdomme (tidl. Geriatrisk Afdeling) fra sin nuværende adresse på Tage-Hansens Gade til DNU.

Den 27. februar er der officiel indvielse ved statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Psykiatrien i Risskov og/eller Skejby?

Merete Sørensen, mag.art. et cand.mag. Skovagervej 6B, 8240 Risskov
Det reelle alternativ er ikke enten Risskov eller Skejby, men at vi borgere enten mister eller opnår ejerskab til begge.

Debat: Man får som fortjent. Eller gør man?

Sebastian Thomassen, formand for Frit Forum, Aarhus
Karakterer har været diskuteret altid – gives de korrekt, måler de kvalitet, tilgodeser de alle studerende?

Debat: Hvem er de private investorer, der vil bygge en ny lufthavn?

Per Hovgaard, Niels Bohrs Vej 28, Viby J
I mange år er det ikke lykkedes at sætte navne på de private investorer, der angiveligt står klar til at skyde penge i en ny lufthavn til Aarhus. Så spørgsmålet er, hvem disse investorer er?
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her