*

Aarhus

Ingrediens til kræftmedicin findes på Ibiza

Danske forskere tester mulig kræftmedicin på mennesker. Hemmeligheden er calcium.

Danske forskere er nærmere et middel mod prostatakræft. dlaborde/colourbox.com

Stoffet hedder thapsigargin. Det stammer fra en middelhavsplante på blandt andet Ibiza. Og det kan nu vise sig at midlet til at kurere prostatakræft.

Danske forskere fra Aarhus Universitet har sammen med forskere fra Johns Hopkins University og biotekfirmaet Genspera i USA udviklet en ny medicin mod prostatakræft.

Udviklingen af medicin i den forstand er som at lege med legoklodser. Vi kigger på, hvordan medicinen virker og kan herefter manipulere med forskellige funktioner, der gør medicinen endnu bedre
Poul Nissen, professor

I øjeblikket er de nået så langt som til at få medicinen testet på mennesker og det velansete videnskabelige tidsskrift Science Translational Medicine har bragt opdagelsen.

Aarhus-forskere ude med verdensnyhed

"Endelig er vi tæt på målet"

Om opdagelsen kan udbredes som medicin, må man vente op til 10 år på at finde ud af. Alligevel er centerleder for grundforskningscentret Pumpkin ved Aarhus Universitet, professor Poul Nissen, tilfreds med den nye opdagelse.

"Det er rart for en gangs skyld at kunne sige, at vi er tæt på målet, når det handler om at udvikle ny medicin mod kræft. Den nye medicin har vist meget lovende resultater i dyreforsøg, og bliver resultaterne genskabt i mennesker, kan det hurtigt udvikle sig til et lægemiddel og en helt ny vej for fremtidig kræftbehandling,« fortæller Poul Nissen, der har sin gang i Institut for Molekylærbiologi og Genetik og er en del af den internationale forskergruppe bag de nye lovende resultater.

Han forklarer, at det centrale i den nye behandlingsform er cellernes behov for at kontrollere niveauet af calcium i cellen og i dens forskellige småorganer kaldet organeller. Hvis cellerne ikke kan styre calciumkoncentrationen, vil den i sidste ende begå selvmord på grund af nogle særlige mekanismer, der i det tilfælde aktiveres.

AU skal uddanne tekniske hjernespecialister

Som at lege med legoklodser

"Vi er verdensførende i at kortlægge lægemidlers funktion på det atomare niveau. Udviklingen af medicin i den forstand er som at lege med legoklodser. Vi kigger på, hvordan medicinen virker og kan herefter manipulere med forskellige funktioner, der gør medicinen endnu bedre. Det har som her givet os muligheden for at lave medicin, der virker på former for kræft, vi ikke har kunnet stille noget op imod før," siger Poul Nissen og forklarer, at forskerne i længere tid har haft fokus på calcium, fordi det er kroppens eget forsvar på ondartede celler.

Statistisk set er der stadig kun 10 pct. chance for, at medicinen virker i patienter med uhelbredelige kræftsygdomme.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Grundskyld for letbane

Ib Christensen, fhv. MEP & MF, Randers

Debat: Vand og Vesterbro

Lone Hindø, byrådskandidat (S), Tåstrupvej 100, Harlev

Debat: Voldumcentret bliver udvidet

Hanne Smedegaard (V), medlem af Byrådet i Favrskov, medlem af Økonomiudvalget, formand for Landsbyrådet, Rigtrupvej 64, Voldum, Hadsten
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Redaktionen anbefaler

Musik-Aarhus melder klar til Eskelund

Et forslag om at afsætte 10 mio. kr. til at indrette Eskelund som ny koncertplads møder roser fra Northside og en række andre musikaktører. Eskelund indgår i budgetforhandlingerne.
Annonce
Viden
Arkæolog: Bornholmsk kobberfund ændrer vores syn på Stenalderen
Stenalderfolk har været i overraskende tæt kontakt med andre dele af Europa, siger arkæolog efter et nyt kobberfund. Men ikke alle er enige i, at kobberstykket er specielt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her