*

Kommunalvalg Aarhus
Aarhus

Nær druknet svømmede i to timer

Jysk mand har formentlig reddet sin ven ved utrolig heltegerning i Norge. Fire savnes fortsat.

En dansk overlevende fra forliset udenfor Mandal er på vej ind i en ambulance. Foto: Martin Næss Kristiansen/AP

72-årige Esther Vågsvoll fik et chok sent onsdag aften, da hun åbnede sin hoveddør.

Her stod en yngre jysk mand i boksershorts.

Drivvåd havde han i timevis i elendigt vejr svømmet i det sydligste Norge for at hente hjælp til sine kammerater, hvoraf flere frygtes druknet.

I alt seks mænd i begyndelsen af 20’erne have taget turen ud i en mindre båd for at fiske, men båden var løbet tør for benzin, og de unge mænd blev overrasket af hårdt vejr.

»Vi fik ham ind og ringede til alarmcentralen med det samme. Så fik han et bad, lidt mad og vand. Og så må vi give ham plaster på benene og på en tå, før vi fik ham klædt på,« fortæller Esther Vågsvoll fra Rossnes udenfor Mandal i Norge til netavisen VG.

Helt utroligt

Den overlevende dansker fortalte tilsyneladende Esther Vågsvoll, at to af hans kammerater var druknet, to havde han ikke set og én sad på et rev og ventede. Manden på revet blev senere reddet i land.

Torsdag formiddag var redningsaktionen i Norge fortsat i fuld gang efter de sidste fire. Politiet har ikke bekræftet, at der er omkomne.

»Vi talte ikke om tid, men han havde svømmet langt. Selv troede han omkring seks kilometer, men det er ikke let at sige,« fortæller Esther Vågsvoll.

Hendes nabo – Gerd Jacobsen – kender området godt, og han er voldsomt imponeret af danskerens indsats.

»At han klarede det er helt utrolig... Jeg får næsten helt ond i maven at at tænke på det. Vandet er nogenlunde varmt, men alligevel. Man skal over et langt mørkt stræde. Det er imponerende, at han har klaret det,« siger Jacobsen til VG.

En stor indsats

Også fra officiel side er der ros til danskeren.

»Han svømmede langt og fandt til sidst en hytte med telefon og fik givet os et varsel. Han har gjort en stor indsats,« fortæller Knudsen fra Hovedredningssentralen til VG Net.

Ulykken skete mellem 14 og 15 onsdag, men politiet blev først varslet, da danskeren kom i land og fik ringet. Det skete klokken 22:48.

Mændene var i en 16 fods båd med en påhængsmotor på 25 hk.

Uden for livsfare

Sygehuset i Kristianssand i det sydlige Norge behandler torsdag morgen begge overlevende danske mænd. De anslår, at danskeren har svømmet i 15-17 grader varmt vand i mindst to timer.

»Han er uden for livsfare, men selvfølgelig noget forkommen,« siger en talsmand fra Hovedredningssentralen Sør-Norge i Stavanger til Ritzau.

Redningscentralen oplyser, at det er et område på 1500 kvadratkilometer, som nu eftersøges.

Lykkes det ikke i løbet af torsdag formiddag at finde de fire eftersøgte her, udvides området. Foruden indsættelsen af flere skibe, herunder en fregat, er et overvågningsfly af typen Orion sat ind. Også to politibåde og et kystvagtskib leder efter de fire danskere.

Blandt andet eftersøges, strande, holme og skær i et håb om, at de eftersøgte kan have søgt ly her. Eftersøgningen besværliggøres af vind af kulingstyrke og høje bølger i området.

Ifølge P3 Nyheder er de seks unge mænd alle fra Jylland.

LÆS OGSÅ: Fire danskere savnes efter forlis

null
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vejsystemet i Aarhus sander til

Erik Skals, ingeniør, Jelshøjvænget 15, Højbjerg
Kommunen laver løsninger, der ikke er gennemtænkte, den løser et problem, men skaber samtidig nye andre steder. Der efterspørges overblik og bedre trafikale løsninger, men vi oplever kun lappeløsninger i infrastrukturen.

Debat: Vil nogen lukke Ellekærskolen?

Nels Møller, tidligere skoleleder på Ellekærskolen | Torben Haugaard, tidligere skoleleder på Ellekærskolen
Restauranter
Annonce
Annonce
Ældre Sagen har kæmpet under valgkampen: »Jeg håber, at der blev tænkt på de ældre i stemmeboksen«
Niels Mark fra Ældre Sagens lokalafdeling i Hadsten, der repræsenterer 6.500 ældre fra Favrskov Kommune, har gennem valgkampen kæmpet for de ældre, men kampen fortsætter også efter valgresultatet har tikket ind. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her