*

Restauranter

Endnu en Aarhus-restaurant i superligaen

Restaurant Aabyudengaard er det nye stjerneskud i aarhusiansk gastronomi.

At køkkenet er bag en glasvæg virker enormt inkluderende på gæsteme, som i det hele taget bliver inviteret på en medrivende rejse af Aabyudengaard. Fotos: Helle Arensbak

Aabyudengaard

Vestergade 51, Aarhus

Tlf. 6025 6420

aabyudengaard.dk

Åben onsdag-lørdag kl. 18-01. Desuden er der en vinbar, der er åben onsdag-lørdag kl. 12-01.

Betjening

Det kan vist ikke gøres bedre. Tjenere og kokke er guider på en gastronomisk tur rundt i Danmark og viser vejen med viden, engagement og begejstring. Flere af retterne blev anrettet ved bordet med tilhørende fortælling, og der blev på samme måde fortalt om både øl og vin. Servietter blev skiftet ud, når vi forlod bordet, og ligesom vi blev taget imod ved døren, blev vi fulgt til dørs.

Det er en ganske poetisk oplevelse at spise i en af de nyeste restauranter i Aarhus, Aabyudengaard eller blot AU.

Den er opkaldt efter grundlæggerne, Rune Aaby og Anders Udengaard, som i forvejen driver Skovmøllen og Unico (i Aarhus Golf Club) i Højbjerg.

Fremover er det dog kun Anders Udengaard, der skal drive restauranten i Vestergade og Unico, Rune Aaby koncentrerer sig fremover om Skovmøllen.

Man bliver budt velkommen i restauranten ved at få en konvolut i hånden, som var det en særlig velkomsthilsen. I konvolutten ligger menukortet, som er skrevet nærmest som et moderne digt og fortæller om, hvad AU er for en restaurant, og hvordan den vil tage en med på en gastronomisk smagsoplevelse Danmark rundt.

Sol over Bornholm, Vadehavets strande, Jyllands hjerte, Lammefjordens muld, Nordjyllands prærie og Syndige Fyn er overskrifterne på de enkelte temaer, der hver især består af to små retter, der hænger sammen på smukkeste vis.

Men først er det værd at lægge mærke til, at når man kommer ind i restauranten, mødes man af en glasvæg, bag hvilken kokkene arbejder i god ro og orden.

Aftenens reservationer er skrevet på glasvæggen, så man bliver krydset af, når man kommer ind, bliver hjulpet af med sit overtøj og vist hen til sit bord. Senere lagde vi mærke til, at både tjenere og kokke bruger glaspladen til at følge med i, hvor langt gæsterne var kommet i deres rejse.

For det er en rejse, man bliver taget med på, ført af kyndige guider, som har svar på alt, hvad man måtte finde på at spørge om, og som fortæller med stort engagement, hvad man ser eller rettere smager.

Der var næsten fuldt hus i restauranten, som er indrettet i de lokaler, hvor Marco Polo før holdt til, men det mærkede vi ikke til, hverken service- eller lydmæssigt.

Fra Bornholm til Jylland

Vi fik lækkert brød fra Peter Bager på Unico, hjemmekærnet smør og vand på bordet med det samme, tilbud om et glas bobler, og en forklaring på menukortet.

Nå ja, det var også da, at medspiseren prøvede noget, han aldrig havde prøvet før: Tjeneren kom med en skammel til hans skuldertaske.

Man kan vælge mellem tre menuer. ”Det enestående måltid” til 888 kr. inkluderer 15 serveringer. En drikkemenu hertil koster 777 kr. ”Det unikke måltid” til 555 kr. byder på otte serveringer til 555 kr. – drikkemenu hertil koster 444 kr. Endelig er der ”Et hverdagsmåltid” til 444 kr., som man kun kan få onsdag og torsdag – en vinmenu hertil koster 222 kr.

Vi valgte den unikke mellemvej, tilvalgte ost (a 125 kr.) og lod restauranten om at sætte vin til. Og øl, viste det sig – der er en grund til, at det hedder drikkemenu.

Rejsen begyndte med temaet ”Sol over Bornholm”. En lille demonstration af, hvor forskelligt og ualmindeligt lækkert sild kan serveres, f.eks. med æggeblomme, der var frosset og derefter dyppet i en røget flødegelé. Det var til sildene, at vi fik et glas øl, IPA fra Aarhus Bryghus.

Så gik turen til Vadehavet med østers og pighvar. En flot servering med et fad med fire østersskaller, to af dem med østers, sød tang og hyben, og gemt under de to andre rimmet pighvar.

Videre til Nordjylland for at smage på naturkvæg.

Først i form af tatar med peberrod og porrer, en ret der var ualmindelig smuk, som den var pyntet med de fineste spiselige blomster, og som til overflod sprayet med en ”parfume” af roser og honning. Dernæst i form af porre, farseret med bl.a. kæbe og tunge.

Vi kunne ikke modstå det imponerende ostebord med 30 oste, de fleste fra Arla Unika, og var herefter klar til en tur til Fyn og smagen af æbler, brunsviger, gedemælk og fåremælk.

Flot vinkort

Vinene fra det fyldige vinkort var et kapitel for sig selv i Aabyudengaards poetiske fortælling.

Vi smagte flere vine, som, var vi enige om, nærmest burde være en pligt at servere for sine gæster, bl.a. en vin fra Jura, Trousseau fra Baud Père & Fils. En lidt grumset vin, tynd at se på, men hold da op en bouquet af god bourgogne og en behagelig smag i samme retning.

»Bare vent til den næste, det er jo det, det går ud på: at matche mad og vin,« sagde tjeneren og kom med en østrigsk pinot noir fra Grassl i vinområdet Carnuntum, flot i glasset med sin granatrøde farve og igen en skøn smag af bourgogne.

Det var en imponerende aften i et kreativt køkken. En ret blev serveret på en lun sten, en anden blev båret ind i en kurv.

Kaffe og te blev brygget efter alle kunstens regler ved bordet.

Vi kom af med 2.518 kr. Det løber op at spise sådan et kongemåltid, hvor alt går op i en højere enhed. Der er ikke megen slinger i den ende af Vestergade.

Det giver seks stjerner til Aabyudengaard. Michelin-restauranterne i Aarhus har fået en værdig konkurrent og kollega.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Statslige midler havner hos FN: Ulandsbistand til København

Otto Hansen, pensionist, professor emeritus Hadsten
I en meget ærlig og afslørende artikel i Politiken 11/8 fortæller journalist Jacob Svendsen, at staten årligt betaler 175 mio. kr. til husleje, vedligeholdelse og it til en række FN-kontorer i Københavns Nordhavn med op imod 1.500 ansatte personer.

Gode resultater i Sverige: Aarhus skal have en social investeringsfond

Thomas Medom, politisk leder for SF i Aarhus, social- og beskæftigelsesrådmand
SF foreslår, at Aarhus får en såkaldt social investeringsfond efter svensk forbillede

Trafik: Aflivning af befolkningens transportmuligheder

Hanne Skovrup , førtidspensionist Balle
I mange kommuner amputeres og kvæstes den trafikale infrastruktur.
Restauranter

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.

Golfmad til favorable priser

Restaurant Unico serverer enkle retter i en lettere forfinet udgave – til lave priser. Det lykkes ganske godt, i hvert fald et stykke hen ad vejen. Til gengæld er betjeningen haltende og usikker.

China Wok House er flyttet

I mere end 40 år har China Wok House forsynet aarhusianerne med sprøde forårsruller og dybstegte rejer. Nu er restauranten flyttet ned til åen.
Annonce
Annonce
I Dublin sprænger kunstnerne rammen
Kunstneriske eksperimenter er en del af oplevelsen i den irske hovedstad, Dublin. Besøg Projects Arts Centre, hvor U2 spillede før deres gennembrud, få indblik i forfatteren James Joyces liv, kig ind i en rekonstruktion af maleren Francis Bacons atelier og vær en del af publikum, når friske nybrud finder sted. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her