*

Restauranter

Døde dyr, nej tak!

Den veganske bølge har ramt Aarhus. Den aarhusianske blogger Thomas Erex udgiver en kogebog med veganske retter, og byens veganske spisested, Mikuna, leder efter større lokaler.

Line Damgaard og Mette Pedersen, indehavere af Mikuna Foto: Mikkel Berg Pedersen

For seks år siden så Thomas Erex dokumentarfilmen ”Earthlings”, der viser, hvordan dyrene behandles i kødindustrien.

Da rulleteksterne gik hen over skærmen, var han blevet vegetar.

»Filmen fik mig til at tænke på mit eget ansvar. På hvor meget jeg selv var en del af den industri på grund af de valg, jeg traf hver eneste dag,« fortæller Thomas Erex.

At spise økologisk kød var heller ikke længere en mulighed, selv om dyrevelfærden er bedre her.

»For er det okay at slå dyr ihjel, når vi kan undvære kød? Dyrene i industrien får kun lov til at leve kort tid, økologisk eller ej. Hanekyllinger og tyrekalve bliver sorteret fra og slået ihjel. Heller ikke malkekøerne får lov at leve et langt liv, efter de er færdige med at give mælk,« påpeger Thomas Erex.

Planen var, at Thomas Erex ville bruge et år på at leve vegetarisk og derefter blive veganer; det vil sige leve helt uden animalske produkter, både i køleskabet og garderoben. Ingen æg, mælk og ost. Ingen læderjakker og silkeslips. Men allerede efter en måned levede han vegansk.

Reaktionerne på hans valg var blandede. Vennerne var positive, de satte sig ind i vegansk mad, og til den næste vennemiddag havde de dækket op med udelukkende veganske retter.

Andre var mere skeptiske

»Mange følte sig provokeret og udfordrede mig i mange diskussioner, men det gjorde bare, at jeg blev endnu skarpere på, hvorfor jeg havde valgt at blive veganer. Som veganer skal du forsvare dit valg mange gange, og derfor er du nødt til at tilegne dig en stor viden om både ernæring, miljø og dyrevelfærd,« påpeger Thomas Erex.

Det var især mandlige bekendte, der ikke forstod hans valg.

»Nogle mænd føler, at kød er en del af deres maskulinitet, men så har vi altså behov for et nyt maskulinitetsbegreb! Det skulle jo gerne handle om at passe godt på vores planet og fremtidige generationer, og det gør vi bedst ved ikke at spise dyr, fordi kød er så miljøbelastende,« siger Thomas Erex.

Danmark er et af verdens mest kødspisende lande, og derfor er mange andre lande langt foran os, når det gælder antal veganere, især Sverige og England har mange veganere, mest blandt de unge.

»I England er det 20 pct. af de 16-25-årige, der identificerer sig som enten vegetar eller veganer. De unge er vokset op med dommedagsprofetierne omkring klimaet, og det er ved at skære de animalske produkter fra, at vi kan gøre den største miljømæssige forskel individuelt,« siger Thomas Erex.

Veganske produkter

Supermarkederne har mange veganske produkter på hylderne i dag. Flere slags ”mælk”, yoghurt, smør, ost og ”kød”, lavet på soja. Men er sojaproduktion ikke også miljøbelastende?

»Veganske produkter er som oftest ikke lavet på sojabønner fra regnskovsområder, men er produceret økologisk i Europa,« siger han.

Han afliver også myterne om, at veganere ikke får protein, jern eller kalcium nok.

»Den amerikanske diætistforening har udtalt, at en kost uden animalske produkter er dækkende for alle stadier i livet. Alle kan leve vegansk, men man skal huske at supplere med B12-vitaminer,« siger Thomas Erex.

Han har netop udgivet en vegansk kogebog, ”Veganske Livretter”, bl.a. med danske favoritter som frikadeller, karbonader og lasagne, lavet med sojakød.

»Jeg vil vise folk, at vegansk mad er lækkert, og at veganere ikke savner noget. Det er hverdagsmad, som jeg selv godt kan lide, og som smager godt. Jeg er ikke bange for sukker, olier eller hvede,« siger Thomas Erex.

Han driver den veganske blog ”Kærlighed og Kikærter”, hvor han også deler opskrifter, ligesom han er formand for Mad Med Medfølelse, Danmarks Veganske Forening.

Spis som Mike Tyson

Mikuna på Frederiks Allé 96 åbnede som byens første veganske café for tre år siden.

»Vi blev nærmest væltet det første stykke tid. Veganerne var lykkelige,« fortæller Line Damgaard, der driver Mikuna sammen med Mette Pedersen og Sigrid Barfod.

Men her kommer ikke kun veganere. Line Damgaard vurderer, at cirka 70 pct. af gæsterne også er kødspisere.

»Interessen for vegansk mad er eksploderet, og mange almindelige restauranter har en vegansk ret på menuen,« siger Line Damgaard.

Flertallet af Mikunas gæster er kvinder.

»Fordelingen ligger på 60-40, måske endda 70-30. Men de mænd, der har været her én gang, kommer igen, så på den måde vokser andelen af mandlige gæster,« siger Line Damgaard.

Hun tror, at den lave andel mænd skyldes myten om, at man ikke får protein nok med vegansk mad.

»Nogle mænd har en fordom om vegansk mad som tøsemad. Vi har haft flere mænd, der har været bekymret for, om det går galt med deres styrketræning, hvis de spiser vegansk mad, men proteiner fås jo også via planter,« siger Line Damgaard.

Hun peger på Mikunas ”wall of fame” med fotos af berømte veganere som modellen Pamela Anderson, sprinteren Carl Lewis og skuespillerne Samuel L. Jackson og Woody Harrelson.

Selv bokseren Mike Tyson hænger her, og han ser ikke ud til at mangle protein.

Klassiske retter uden kød

Hos Mikuna serveres også retter, der ligner klassiske kødretter, f.eks. burgere og sandwich, bare med sojaprotein i stedet for kød.

»Jeg er ikke blevet veganer, fordi jeg ikke kunne lide kød, men på grund af det etiske. Jeg kan rigtigt godt lide burgere, og derfor laver vi også det. Det gør også ikke-veganere mere trygge herinde, og senere bliver de mere modige og bestiller klassiske veganske retter, som f.eks. indiske gryderetter,« fortæller Line Damgaard.

Omsætningen hos Mikuna er kun gået op.

Og nu leder de tre indehavere efter et større sted, så de kan begynde at sige ja til de mange forespørgsler om at lave vegansk mad til selskaber.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Lægedækning skal have topprioritet

Henrik Nedergaard, administrerende direktør, Diabetesforeningen
Region Midtjylland er på en skæv kurs i forhold til at styrke den almene lægepraksis. Konsekvenserne kan blive alvorlige.
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
En afstikker værd: Det italienske fata morgana-slot midt i Kanalen
Premiere-aktuelle Victoria & Abdul kaster lys over dronningens senere år, og mange af scenerne er filmet på og omkring slottet, hvor det meste står som på Victorias dødsdag. Vi var på besøg. 
Se flere
Biler
Larmer dækkene på din bil? Her er guiden til en op til 30 pct. mere lydsvag bil
En række rustbehandlingscentre er nu klar med behandling, der sænker lydniveauet i bilen. Det kan give resultater, men afhængigt af bil, underlag og øret, der hører. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her