*

Restauranter

Grisehaler og brødbudding

Nordisk Spisehus’ aktuelle menu er udviklet i samarbejde med michelinrestauranten Mugaritz i Spanien. Resultatet er meget vellykket.

Nordisk Spisehus’ speciale er temamenuer. Foto: Benjamin Nørskov

Nordisk Spisehus

M. P. Bruuns Gade 31, Aarhus

Tlf. 86 17 70 99

www.nordiskspisehus.dk

Åbent: Mandag-lørdag kl. 12-15 (frokost)

Mandag-lørdag kl. 17.30-24 (aften).

Betjening

Opmærksom, vidende og smilende betjening. Alle gør tydeligvis deres yderste for, at gæsterne skal få en god oplevelse.

Nordisk Spisehus har igennem en årrække excelleret i skiftende, tematiserede menuer, der tager udgangspunkt i stedets tætte samarbejde med fremtrædende restauranter i hele verden.

Det aktuelle tema lægger sig op ad kulturbyåret. Aarhus overtog ved årsskiftet titlen som Europæisk Kulturhovedstad efter San Sebastián i Baskerlandet, og det fejrer Nordisk Spisehus med en menu, som er udviklet i samarbejde med den tostjernede michelinrestaurant Mugaritz i San Sebastián. Nordisk Spisehus har ikke selv nogen michelinstjerne, men får hædrende omtale i den nye udgave af Guide Michelin, og vores besøg viser, at det absolut er fortjent.

Desværre begyndte det hele ikke optimalt.

Vi indfandt os en lørdag aften, hvor der var fuldt hus, hvorfor vi – til vores fortrydelse – omgående blev vist ned i kælderen, der var uden vinduer, og vores reserverede bord var parkeret i hjørnet allerinderst. Øv. Alt var optaget i det store restaurationslokale ovenover, fik vi oplyst, »sorry«, men efter en venlig protest blev vi dog flyttet til en lidt bedre placering i kælderafdelingen. En trist indledning, men ikke noget, der ødelagde vores humør, fordi resten af aftenen forløb perfekt. Nordisk Spisehus erklærer på sin hjemmeside, at restauranten ser det som sin fornemste opgave, at »overraske og begejstre«, og det blev vi i allerhøjeste grad.

Vi havde opmærksomme, passionerede tjenere, der vidste alt om maden og vinen, og vi blev præsenteret for en stjernerække af velsmagende serveringer og usædvanlige vine, der hver især komplementerede retterne perfekt.

Det spanske tema byder på ni aftenretter, hvoraf de tre er hentet hos Mugaritz. En tastingmenu med samtlige serveringer koster 899 kr. – men man kan også nøjes med fem retter til 699 kr. eller tre retter til 499 kr. Tilhørende vinmenuer koster henholdsvis 349 kr., 549 kr. og 799 kr.

Vi sprang velkomstdrink og snacks over og bad om at blive ført direkte over i den fulde pakke med ni retter og vinmenu. Forinden fik vi dog fire indbydende appetizers på bordet, en kande med isvand og en skål med formidabelt hjemmebagt kernebrød ledsaget af fnuglet citronsmør. Med ni retter på vej måtte vi tvinge os selv til kun at nippe til brød og smør, men det var svært.

Første ret, som vi fik boblende cava til, var en enkel, delikat servering fra Mugaritz med kaviar og pureret jordmandel, der ikke – som man måske kunne tro – er en nød, men en rodknold fra et halvgræs, som er i familie med papyrus.

Perfekt pighvar

Næste servering var stegt pighvar med oliven, kapers, mandler og semitørret tomat, en af aftenens smagsmæssigt mest raffinerede retter. Tomaten tilførte retten syrlighed, saucen gav sødme, mens nødderne og de snittede oliven tilførte salt. Perfekt balance. Hertil fik vi en frisk og frugtig spansk hvidvin lavet på albarino.

Stegt pighvar med oliven, kapers og semitørrede tomater. Foto: Kim Pauli

Vi fortsatte med endnu en ret fra Mugaritz, en usædvanlig, men absolut vellykket, sammensætning af jomfruhummer, ibericoskinke og grisehaler, der havde hygget sig ved 90 grader i 12 timer, indtil de fik en flæskestegsagtig sprødhed.

I San Sebastián har man altid brugt de forhåndenværende råvarer, og det har netop været jomfruhummer og svinekød. Til serveringen fik vi en strågul, fadlagret hvidvin i bourgognestil.

Nu var det tid til en intens og visuelt indbydende servering fra Nordisk Spisehus; pocheret æg med karl johan og bøgehatte, boblende skum af manchego og parmesan, sprøde, krøllede kartoffelstykker og på toppen revet trøffel. Som ledsager fik vi en spansk rødvin med pondus og styrke fra Acústic Celler.

Kalv og sherry

Næste ret var en klassisk tilberedt, fed kalvebrissel med syrlig sherrygelé, karse, tallerkensmækker og en hønsefond kogt ind med skalotteløg og citrontimian; sidstnævnte afbødede perfekt den fede smag fra kødet. Hertil fik vi en kold, knastør sherry.

Kalvebrissel med sherrygele og hønsefond, skalotteløg, citrontimian, karse og tallerkensmækker. Foto: Kim Pauli

Efter lidt sorbet til at rense ganen var vi klar til at smage på en kreativ nyfortolkning af peberbøf; oksefilet drysset med okseragout, ramsløgskapers, pærepuré tilsat madagascarpeber, selleri, rødbede og pebersauce. Vinen var igen spansk, lavet på tempranillo – en mørk, kraftig rødvin i god balance.

Da vi efter denne solide servering fik et par tallerkener på bordet med lidt hvedetoast og fem oste fra Spanien og Frankrig, havde vi egentlig ikke mod på at gå videre. Så mætte var vi.

Ost og to desserter

Men det ændrede sig, da vi først begyndte at nippe til ostene, som alle var fremragende. Det samme var den ledsagende peberfrugtpuré. I glassene fik vi en dansk kirsebærvin med et syrligt, nærmest medicinsk udtryk, lidt speciel, men glimrende til osten.

Til at runde aftenen af fik vi ikke bare én, men to desserter. Først en flot servering fra Mugaritz bestående af chokolademousse, mazarinkage, violcreme og crumble af grøn te – med en sød, funklende klar vin fra Sauternes i glasset.

Nordisk Spisehus. Foto: Kim Pauli

Som en smuk, men lidt tung, finale fulgte en dessert, der blev serveret i en lille kasserolle. En lun budding lavet på opblødt brød, æbler, fløde og vanilje – og som modspil to slags is på en tallerken ved siden af. Vinen til var en fed, cremet og meget sød vin lavet på pedro ximénez-druen.

En spansk aften på Nordisk Spisehus er ikke billig, men den er en meget stor oplevelse.

Så det bliver fem stjerner og en varm anbefaling herfra.

Vil du have seneste nyt om Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste nyheder fra JP Aarhus én gang i døgnet - klik her, sæt flueben ved Aarhus og indtast din mailadresse. Følg også JP Aarhus på Facebook

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

Egnsteater har stor succes med eksport til hovedstaden

Traditionelt set er det Det Kongelige Teater, der tager ud i provinsen og viser dets teaterstykker frem. Det har Fredericia Teater lavet om på. Med dets Disney-musicals har teatret to somre fyldt Det Kongelige Teater i København. Fredag havde de premiere på den tredje, ”Klokkeren fra Notre Dame”.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Vi kunne sikre børnene bedre gennem videoovervågning

Niels Elming, Brennerpasset 74, Kolding
DR P1 satte 19/6 pædofile til debat med udsendelsen ”Hvordan stopper vi de pædofile?”.

Debat: Ærgerligt, at godsbanearealet skal ryddes

Line Rothmann, kaospilot Åbyhøj
Aarhusianerne er fortørnede over, at godsbanearealet skal ryddes, og at der nu skal bygges endnu en ny og grim betonbygning.
Restauranter
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her