*

Restauranter

Tilbage til traktørtiden

Efter en lidt turbulent og usikker tilværelse har Ludvigslyst manifesteret sig som et traditionelt traktørsted nær Julsø ved Silkeborg.

Ludvigslyst har en lang og til tider omtumlet historie, som man kan læse om på hjemmesiden. Efter i en periode at være dømt til nedrivning åbnede stedet i 2012 med tilnavnet "Traktørstedet”. Foto: Joachim Ladefoged

Traktørstedet Ludvigslyst

Julsøvej 248, Svejbæk

Telefon 8688 8040

www.ludvigslyst.com

Åbent onsdag til lørdag fra kl. 12.

Søndag fra kl 12-17

Betjening

Venlig og professionel, omend en smule usikker ved præsentationen af vinmenuen.

Traktørsted! Der er ligesom en lidt gammeldags klang over det ord. Noget med det pæne borgerskabs sommerudflugter og artige børn, som leger stilfærdigt, mens de voksne nyder den gode mad og de gode vine i hinandens behagelige, afslappede og muntre selskab.

Sommerudflugt er ikke lige, hvad tanken falder på, da vi en mørk aften i februar ankommer til det, der tidligere hed Hotel og Restaurant Ludvigslyst, men som i 2012 efter en lidt turbulent og usikker periode genåbnede under navnet Traktørstedet Ludvigslyst.

Men stemningen er der. Trods en gennemgribende modernisering leder det hyggeligt indrettede lokale med det olivengrønne mønstrede tapet tanken hen på forgangne tider. Lige indtil man ser spisekortet, for det har ikke noget antikveret over sig, tværtimod.

Ludvigslyst har været gæstgiveri og traktørsted siden midten af 1800-tallet, og i en periode var der indrettet restaurationsmuseum på 1. sal. I 2007 besluttede byrådet i Silkeborg imidlertid, at der skulle bygges et stort internationalt kurhotel på grunden, så kommunen overtog stedet. Og lod det i øvrigt forfalde i de følgende år, for kurhotellet blev ikke til noget. Stedet blev udbudt til privat salg, og i 2012 åbnede den nuværende ejer, Kira Provst Hansen, stedet under navnet Traktørstedet Ludvigslyst.

Det kan man altsammen læse om på stedets hjemmeside. Trods moderniseringen har stedet alligevel noget patina over sig, som bringer gæsten tilbage til en svunden tid. Det er meget charmerende.

Kort spisekort

Spisekortet er overskueligt i omfang med tre forretter, tre hovedretter samt dessert og ost. Forretterne koster 125 kr. pr stk., hovedretterne 235 kr. eller 285 kr., ostene 130 kr. og desserten 125 kr.

Tre, fire og fem retters menuer koster henholdsvis 445, 525 og 595 kr., dog 50 kr. ekstra, hvis man vælger entrecote til hovedret.

Ludvigslyst.

Prismæssigt ligger vi altså pænt i mellemklassen og har derfor lov til at forvente en stabil kvalitet og et vist mål af innovation og overraskelsesmoment, hvad vi da også fik.

Vi valgte hver en firerettersmenu og ville lige høre, hvilke vine den tilhørende vinmenu så ville omfatte.

Her konstaterede vi en vis usikkerhed hos tjeneren, der dog forvandledes til sikker kompetence, da vinene faktisk blev serveret. Men det virkede, som om tjeneren ikke på forhånd helt var klar over, hvad der ville blive serveret.

Vi indledte med et glas cremant de bourgogne (85 kr.) og fik dertil serveret et par amuser, som lod antyde, at vi ikke ville gå sultne fra bordet: To stk. tatar mellem to kartoffelchips serveret som fingermad. Skarpt og præcist i smagen, men en enkelt til hver havde været tilstrækkeligt, når nu formålet var at skærpe appetitten og ikke allerede på dette tidspunkt at stille sulten. Der var også straks blevet stillet friskbagt brød på bordet. Noget af det bedste brød, vi længe har smagt. Brødfælden lurede.

Blandt de tre forretter valgte vi begge sprøde kalvebrisler og svampesuppe, men sprang den rå helleflynder over. Både de sprøde, panerede brisler med ostecreme og svampesuppen var delikate, fint afstemte anretninger. Brislerne sarte og delikate med råsyltet grønkål til, og svampesuppen kraftig og karakterfuld. Brislerne blev ledsaget af et glas Dreissigacker Grauburgunder, og til svampesuppen blev der serveret et glas italiensk såkaldt orange vin af fiano-druen. Tjeneren advarede om, at den var ”usædvanlig”, og det tør nok siges. Den duftede og smagte, som var gæringen ikke helt færdig. Det er en vin, som kræver en vis overbærenhed.

Ludvigslyst.

Ledsageren valgte af hensyn til køreturen hjem et alkoholsvagt traktement og lod retterne ledsage af en rabarbersaft fra Bornholms Mosteri, en alkoholfri pilsner fra Mikkeller og et glas grauburgunder til hovedretten, mens anmelderen valgte vinmenuen med et glas til hver af de fire retter (365 kr.). Som hovedretter valgte ledsageren en skærising fyldt med jomfruhummer, som ifølge kortet skulle være smørstegt, men som nok nærmere var dampet. Ikke at det gik ud over smagen, men helt i overensstemmelse med kortet var det ikke.

Tør kylling

Anmelderen valgte en ret af stegt kyllingebryst med gule beder, mandler, brændt selleri og ifølge kortet en ”lys fondsauce.” Det var aftenens svageste servering, for kyllingebrystet var stegt alt for hårdt, så det var både sejt og tørt. Den lyse fond var ikke spor lys, men mindede mere om en kraftig, mørk, indkogt okseglace. Det smagte ok, og kombinationen med oksefond og kyllingekød er sådan set ok, men det var ikke, hvad der stod på kortet. Vinen dertil var en Chaussée Rouge fra La Grange aux Belles. Desserten og ostene var en værdig afslutning af måltidet, som kvalitetsmæssigt svingede fra det overvejende sublime til det ikke helt perfekte. Sammenholdt med den gode stemning og den venlige betjening ender vi på fire stjerner.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Godt forslag om sundhedstjek

Anne Kjeld Pedersen, formand for LEV Aarhus, Hasselbakken 63, Hasselager
Socialdemokraten Anette Poulsen, formand for Handicaprådet og næstformand i Socialudvalget, foreslår i et læserbrev i JP Aarhus den 7/4, at Magistraten for Sociale Forhold og Beskæftigelse undersøger, hvorvidt der kan indføres regelmæssige sundhedstjek for mennesker med handicap i Aarhus Kommune

Debat: Demokratiet som gave

Keld Friis, Moesgårdvej 15 B, Højbjerg
Demokratiet skal nok vinde og overleve, primært i mangel på noget, der bare minder om et kvalificeret alternativ. Men demokratiet er alligevel konstant truet af, at vi tager det for givet.

Debat: Videre, grønne rammer omkring Moesgaard

Sebastian Jonshøj, formand i Danmarks Naturfredningsforening i Aarhus
Tænk, hvis man om hundrede år kan stå på Jelshøj og betragte levende hegn, vidtstrakte skove og blomstrende enge i én sammenhængende, dynamisk vekslende idyl?
Restauranter

Masser af rødt kød og kun lidt salat

Der er kød i store mængder på tallerkenerne hos Köd, en restaurant, som man vel godt kan kalde maskulin med dens forkærlighed for rødt kød, men ikke for grøn salat.
Annonce
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her