*

Restauranter

Aarhus’ nye stjerneskud

Restaurant Domestic ligger muligvis i en aarhusiansk baggård. Men anmelderne fra den nordiske Michelin-guide fandt alligevel frem til den.

Medejerne Ditte Susgaard og Christian Neve, som til daglig er tjenere i restauranten, hev straks sablen frem og halshuggede et par gode flasker champagne, da Michelin-stjernen var i hus. Foto: Casper Dalhoff

Godt gemt af vejen i porten til anden baggård i Mejlgade 35 ligger Restaurant Domestic.

Døren er åben, og fra restaurantens fjerneste lokale høres stemmer.

Personalet sidder her samlet om et morgenbord, der med rundstykker, skinke, ost og mørk pålægschokolade næppe høster mange anmelderstjerner.

Forsamlingens fokus er da heller ikke på maden. Interessen samler sig om en lille, sølvgrå Macbook midt på bordet med live-streaming fra årets uddeling af Michelin-stjerner i Stockholm.

De første stjerner til danske restauranter bliver rundt om bordet modtaget med glæde og kollegial anerkendelse, men da navnet Domestic i Aarhus og køkkencheferne Morten Frølich Rastad og Christoffer Norton bliver kaldt på scenen, bryder selskabet ud i jubel.

Flere dages nervøsitet og spænding er nu lykkeligt forløst. Alle krammer og lykønsker hinanden.

»I mandags blev Morten og Christoffer inviteret til pressekonferencen i Stockholm. Det er jo ikke det samme som at modtage en stjerne, men vi krydsede fingre for, at det var derfor, de gerne ville se dem,« afslører Christian Neve.

I mål efter 14 måneder

»Det er helt utroligt, at det sker nu. Michelin-stjerner var målet, men vi var forberedt på, at det ville tage flere år,« erkender Ditte Susgaard.

Hun, Christian Neve og de to kokke ejer hver en fjerdel af restauranten.

Kun de fire ejere vidste, at noget var i gære, og derfor ventede kokkene med at tage morgenflyet klokken seks fra Billund til den svenske hovedstad.

Personalet hos Domestic i Mejlgade var samlet til morgenbord, da Michelin- guiden kort efter kl. 10 meddelte, at Aarhus havde fået sin fjerde stjerne. Foto: Casper Dalhoff

»Christoffer kørte service til klokken ét i nat. Der var nogle venner her, som ikke måtte vide noget, så alle lod som ingenting og lukkede som normalt. Men Christoffer og Morten stod op klokken fire for at tage til Stockholm. Det øvrige personale skulle heller ikke vide noget, så derfor skulle morgenbordet heller ikke se ud, som om der var noget at fejre,« fortæller Christian Neve.

Ejerne havde store ambitioner, da de i oktober 2015 indrettede sig i de rustikke baggårdslokaler. Selv om restauranten ligger lidt afsides, skulle kunderne nok komme, bare gastronomien var i top.

Fem stjerner

Drømmen om et menukort baseret på lokale produkter blev realiseret, og de fantasifulde og velsmagende serveringer på sten, hø, muslingeskaller eller en pind fik madanmelderne helt op at ringe med fem af seks stjerner. Den sidste stjerne var åbenbart reserveret til Michelins nordiske restaurantguide.

»Vi vidste, vi havde gang i noget godt. Og da en Michelin-anmelder i maj gav sig til kende, håbede vi, at vi ville blive omtalt. De har så været her tre gange yderligere, uden at vi opdagede det,« fortæller Ditte Susgaard.

gastronomi

Michelin Nordic Guide 2017

Følgende aarhusianske restauranter får anbefalinger i den nye udgave af Michelins nordiske guide.

En Michelin-stjerne: Frederikshøj, Gastromé og Substans.

Bib Gourmand: Hærværk og Pondus.

Et par flasker champagne fra A.D. Coutelas bliver hentet frem, og de bliver halshugget med en sabel, inden der skåles i de liflige bobler med en lang eftersmag med strejf af kiks og mineraler.

Og hvad kan man så bruge en Michelin-stjerne til? Spørgsmålet besvares af en konstant ringende telefon og en lind strøm af onlinebordreservationer. Den første kom få minutter efter stjernetildelingen.

»Vi får travlt nu. Det bliver rigtig godt,« konstaterer Christian Neve.

»Alle vil have fat i os, og jeg kan se, der er flere, jeg skal ringe tilbage til. Jeg skal også have ringet til min mor.«

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu

JP mener: Lad folk tjene så meget, de kan

Det er ikke til at undgå, at nogle er rige, og andre må leve mere beskedent.
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Overgreb mod kysten

Kai Otto v. Barner, Absalonsgade 43, 2. sal, Aarhus C
Området langs Strandvejen er enestående, derved at den åbne bræmme langs kysten kun i ringe grad brydes af bebyggelse.

Debat: Bilracerbanen på Wedelslund kommer næppe ud af sit pitstop

Jørgen Warberg, Frodes Mark 14, Skovby, Galten
Efter at Tage Nielsen på vegne af den radikale byrådsgruppe tirsdag 20/6 havde meldt et klart nej tak til en Wedelslund Racerbane i et debatindlæg, skete der lige pludseligt noget på den politiske front: SF vaklede.

Debat: Formanden for Strøget svines til af kultureliten efter sin kritik af Aros

Uwe Max Jensen , Jægergårdsgade 152, Aarhus C
Formanden for Gadeforeningen Strøget i Aarhus, Lars Svendsen, har tilladt sig i et (ironisk?) indlæg i gratisavisen Aarhus Onsdag at kritisere Aros, Aarhus Kunstmuseum, herunder den tyske kunstner Katharina Grosses værk i Mindeparken.
Restauranter

Casablanca ligner sig selv

Casablanca er genåbnet efter en renovering. Den klassiske franske caféstil er intakt, og køkkenet leverer på et pænt niveau, selv om alt ikke lykkes til perfektion.
Annonce
Redaktionen anbefaler

V: Uambitiøs plan for Mølleparken

Lokalplanforslaget for Møllepark-området giver ikke de oplevelser til aarhusianerne, som var intentionen, mener Venstre. Et hostel vil give masser af liv, siger S-rådmand, der afviser kritikken.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her