*

Restauranter

Ny bar med bryggeri på havnen

Lørdag åbner Hantwerk på Aarhus Havn. En kombineret vin- og ølbar med eget bryggeri, der serverer frisk humleøl til gæsterne. Her bliver også spiseri med lette retter, bl.a. fra en stor grill i gården.

Hantwerk, der åbner lørdag den 4. februar, er skabt af (fra venstre) Michael Alhof, Lene Richter og René Vinding. Foto: Benjamin Nørskov

Det hele begyndte med en meget stærk øl. René Vinding, indehaver af vinimportfirmaet VinDanmark, prøvesmagte øl og faldt i den forbindelse over ”Granfætteren”, en øl på 11 pct. lavet af nanobryggeriet Humleland i Risskov, der er ejet af ægteparret Michael Alhof og Lene Richter.

Vi vil lære aarhusianerne at drikke frisk humleøl.
Michael Alhof, brygger og indehaver af Humleland

»Øllen er noget af den bedste kvalitet, jeg har smagt. Den var lavet på granskud fra Topkær Plantage, og den innovative tilgang til brygning, hvor de tør eksperimentere uden at være bange for at lave fejl, er fed. I det hele taget er den passion, der ligger bag, når man åbner bryggeri i garagen derhjemme, imponerende,« siger René Vinding.

I dag er han gået sammen med Michael Alhof og Lene Richter om at åbne Hantwerk, en kombineret vin- og ølbar med eget bryggeri.

Humleland har nemlig flyttet sin produktion til Fiskerivej 2, hvor Hantwerk åbner på lørdag. Dermed er det lokale bryggeri gået fra nanobryggeri til mikrobryggeri.

Frisk humleøl

»Vi brygger med friske råvarer uden tilsætningsstoffer, øllen er ufiltreret og upasteuriseret, så vi laver et levende produkt,« understreger Michael Alhof, der er uddannet grafiker, men han er for nylig gået på fuld tid som brygger.

»Vi lægger vægt på, at vi laver frisk øl. Øllet tappes ved tre grader og holdes på de tre grader, indtil det serveres. Det står ikke på et lager og bliver varmet op undervejs. Vi vil lære aarhusianerne at drikke frisk humleøl,« siger Michael Alhof.

Hantwerk

Øl- og vinbar, spiseri og mikrobryggeri:

 • Åbner lørdag den 4. februar kl. 12.
 • Fiskerivej 2 (over for Clausens Fiskehandel).
 • Åbningstider: Torsdag kl. 16-22 (24), fredag kl. 14-24 og lørdag kl. 12-24.

Indehavere

 • René Vinding
 • Uddannet iværksætter på Innovation og Entrepreneurship i Viby.
 • Indehaver af vinimportfirmaet VinDanmark sammen med Martin Tønnesen.
 • De to har vinbaren og -vinbutikken VinDanmark på Kystpromenaden 2.
 • Michael Alhof og Lene Richter
 • Ægtepar og indehavere af mikrobryggeriet Humleland.
 • Guld-, sølv- og bronzemedaljer ved DM i håndbryg.
 • Specialøl på fustager til udvalgte barer i Danmark.
 • Flaskeøl i importerede italienske specialflasker.

Kølerummet, der holder fustagerne kolde, er indbygget i Hantwerks bar, der har 21 ølhaner med hver sin øltype i.

»Vores øl er meget aromahumlet, men ellers er de i mange forskellige stilarter, lige fra belgisk og amerikansk til tysk inspireret, og de går fra 4 pct. op til 11 pct.,« fortæller Michael Alhof.

Det nye bryggeri består af et 1.000 liters bryganlæg, hvor der vil blive brygget to gange om ugen, dog ikke i åbningstiden. Men gæsterne vil alligevel få oplevelsen af det gamle håndværk, et siddedæk er lagt ind i den ene ende af det otte meter høje lokale, og herfra er der udsyn ned til øltankene.

I det hele taget er Hantwerk holdt i en rå, industriel stil.

»Ordet Hantwerk kommer af middelnedertysk og betyder arbejde med hånden, og med navnet understreger vi, at vi vil føre stedets håndværkstradition videre, her har jo tidligere været bådebyggeri og maskinmesterskole,« påpeger René Vinding.

»Vi ville undgå at lave et industribryggeri. Det skal være håndværk i små mængder, hellere flere forskellige produkter end fem ens,« tilføjer Michael Alhof.

Samarbejde med restaurant

Der er plads til 100 gæster indendørs og 200 udenfor. Køkkenet er ved at blive indrettet, indtil da kommer maden udefra.

»Vi har netop lukket en aftale med en af Aarhus’ bedste restauranter. De laver et helt unikt koncept til Hantwerk, hvor der naturligvis vil blive draget inspiration fra beliggenheden så tæt på vandet,« fortæller René Vinding.

Hans andet firma, VinDanmark, leverer vinene til Hantwerks vinkort.

»Hos VinDanmark lægger vi vægt på at finde vingårde, der fokuserer på håndværk, innovation og anderledes druer, som folk ikke har hørt om før,« siger Rene Vinding og nævner den syditalienske drue susumaniello. Den stammer oprindeligt fra Romertiden, men vinproducenten Li Veli arbejder med at genoplive gamle druesorter, der er ved at forsvinde, og lave nye vine på dem.

Indretningen af Hantwerk giver også nyt liv til gamle materialer. Stolene er fundet rundt på loppemarkeder, baren er lavet af gulvplanker fra det nedrevne Pakhus 27, ligesom murstenene, som toiletterne er opbygget af, er genbrug.

Byens Bitreste Mand

Humleland lancerer 30 nye øl om året, ofte med brug af lokale ingredienser. De hældes også på flasker, håndlavede italienske flasker med Michael Alhofs eget etikettedesign, som fremover også kan købes i Hantwerk. Navnene på øllene er til at blive i godt humør af, f.eks. Byens Bitreste Mand, Fuldmånevanvid og En tur i Høet.

Hantwerk vil afholde øl-smagninger, ligesom gæsterne kan købe små smageglas til maden, som giver indblik i forskellige ølstile.

»Folk har altid klare præferencer for, hvad de kan lide af øl, og vi kan måske være med til at udvide deres horisont lidt,« smiler Michael Alhof.

Ved siden af Hantwerk ligger Surf Agency, der laver events for private og firmaer med kitesurfing og standup-paddling. Surf Agency står også for det brændeovnsopvarmede vildmarksbad og ditto sauna, der er ved at blive stillet op ved siden af Hantwerk.

»Vi samarbejder med Surf Agency, så vi bliver et oplevelseshus, hvor man kan komme ud at surfe, derefter til ølsmagning og slutte af med mad,« fortæller René Vinding.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Kommentar

Kommentar: Heksejagt på en minoritet

Bevidst eller ej, så spiller medier og politikere en stor rolle i den almene borgers syn og opfattelse af de forskellige emner, der rører sig i samfundet, og med den rolle hviler der et ansvar, et ansvar de ikke altid lever op til.
Debatindlæg

Debat: Fri os for Martin Henriksen

Niels Graverholt, labrador-ejer Skelagervej 230, Aarhus N
Jeg er 69, født i Vejen i Sydjylland, opvokset i Salling og har været bosat i Aarhus de seneste 51 år.

Debat: Nyt skraldeprojekt i Aarhus

Niels Verner Nielsen, Baneleddet 9, Mårslet
Så er vi i gang igen her i Aarhus. Nu laver vi en ny affaldsplan, vi skal have flere spande, så der kan sorteres i flere fraktioner, men man spørger ikke, nej, byrådet tager selv beslutning herom.
Restauranter

Aarhus’ nye stjerneskud

Restaurant Domestic ligger muligvis i en aarhusiansk baggård. Men anmelderne fra den nordiske Michelin-guide fandt alligevel frem til den.
Annonce
Guides til Aarhus
Redaktionen anbefaler
Artikelserie: Byens nye bands

Modest er på vej til Roskilde

Efter fire års udvikling er Aarhus-rockbandet blevet hyret til Roskilde Rising, og bandet har nye numre på vej, som er indspillet hos producer Jens Benz i København.
Annonce
TV: Sådan træner Elina hjemme med sine forældre
Familier med hjerneskadede børn har ret til at vælge at træne deres børn hjemme, men landets kommuner modarbejder det. Elina på seks år og hendes forældre på Falster har kæmpet for at få deres ret siden juni 2014. Familien har netop fået medvind fra Ankestyrelsen. JyllandsPosten var med til en træningssession i familiens stue. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her