*

Restauranter

En stjerneaften i Rosensgade

Restaurant: Restauratørerne fra Det gamle Mejeri på Vilhelmsborg er rykket til byen. Konceptet præsenteres som ”landkøkken”. Vi må tilføje, at det i så fald drejer sig om et ret avanceret et af slagsen.

Gastromé er smagfuldt indrettet i nyistandsatte, lyse lokaler i en tidligere tøjforretning. Foto: Jens Henrik Daugaard

Gastromé

www.gastrome.dk

Rosensgade 28

8000 Aarhus C

Telefon 2878 1617

Åbent tirsdag til lørdag fra kl. 18.00

Betjening

Topprofessionel. Venlig, opmærksom og kompetent. Ikke en finger at sætte på den.

Som vi sad der i den lune sensommeraften i Aarhus Festuge og rekapitulerede aftenens restaurationsoplevelse, mens vi nød en kold fadøl på værtshuset overfor, var der ikke megen tvivl om, at vi skulle op på seks stjerner. Det er ellers en karakter, der er forbeholdt den absolut ypperste restaurantoplevelse, så det er ikke noget, som vi bare strør om os uden grundig overvejelse. Men her var der altså ikke tvivl. Aarhus har fået en ny seksstjernet restaurant.

Stegte jomfruhummerhaler med brøndkarse, salturt, strandportulak og blomkål i forskellige tilberedninger. Foto: Tage Clausen
Nu var der også en vis forventning knyttet til projektet, for det er erfarne restauratører, der står for det, nemlig Søren Jakobsen og William Jørgensen, der gennem en halv snes år har drevet restauranten Det Gamle Mejeri på Vilhelmsborg i Mårslet. Den vil de fortsat drive sideløbende med Gastromé i Aarhus.

Som vi sad der og overvejede vores bedømmelse, drog vi sammenligning med andre restauranter i samme klasse i ind- og udland. Bortset fra kaviar og champagne som indledning til 350 kr. var der ingen ekstravagante råvarer, og der var ingen overdrevent kunstfærdige anretninger, men det hele var gedigent, veltillavet og først og fremmest gennemført velsmagende.

Vi valgte champagnen og kaviaren fra, men valgte til gengæld hele det øvrige udtræk med seks retter inklusive vinmenu til i alt 1.256 kr. pr. kuvert. Dertil hhv. et glas cava og et glas af stedets cocktail med gin, ingefær og citron ledsaget af gedigne snacks af hjemmelavet flæskesvær i luksusklassen, maltgrissini og sellerichips til i alt 125 kr. pr. kuvert. Cavaen var o.k., men ikke noget særligt. Vel egentlig aftenens svageste servering, men der var heller ikke stillet andet i udsigt. Til gengæld var ingefærcocktailen potent og karakterfuld.

Allerede inden bestillingen blev der sat isvand, godt hjemmebagt brød og smør på bordet og serveret en amuse bestående af en skive råt kalvekød med bl.a. sort brød og trøffelmayonnaise. Hvilken himmerigsmundfuld. Herefter blev aftenens seks retter serveret i et roligt tempo nøje afstemt efter gæsternes ønsker, som betjeningen løbende holdt sig orienteret om. Kammuslinger på lyst, sprødt brød med reven ost over og flot serveret i to skåle med hø imellem. En flot røget smag understreget af høduften, og så selvfølgelig et glas herlig, kraftig og karakterfuld hvidvin, en fyrig spansk Val de Vid af verdejodruen.

Krabber fra bugten

Herefter en flot lille ret med to veltilberedte jomfruhummerhaler med blomkål i forskellige tilberedninger, brøndkarse, salturt og strandportulak, og en skøn sauce med yoghurt og æggeblomme. Og dertil et glas halvtør riesling fra Georg Forster. En helt anderledes vin til en helt anderledes ret. En af hovedingredienserne i næste ret var hentet i Århusbugten: krabber, hvoraf der var kogt den herligste bisque, som blev serveret med et stykke perfekt tilberedt hellefisk, stegte skorzonerrødder og sprøde skorzonerrodchips. Vinen til var en chilensk chardonnay, Carta Vieja. Behøver vi at nævne, at matchet til retten igen var perfekt?

Hovedretten var et stykke mør og saftig oksemørbrad med svampe, forskellige beder, sølvbede, kartofler i aske, rensdyrlav og en meget kraftig sovs med en lige tilpas snert af lakrids. Foto: Jens Henrik Daugaard
Vinen til den næste ret blev med tjenerstolthed betegnet som en sigøjnervin, Sa Natura fra Celler Pinol. Fyrig og sprælsk var den da også, og dermed et værdigt match til den kraftige kødret. En tyk skive supermør og velsmagende oksemørbrad garneret med kantareller, gule beder, bolsjebeder, rødbedepuré, sølvbede, rensdyrlav, små kartofler i aske og en superkraftig, indkogt sovs med lige præcis en anelse lakrids.

Ostetallerkenen var intet mindre end overvældende. Hele 10 forskellige oste. Fra den hårdeste til den blødeste, fra den mildeste til den stærkeste, fra Norge til Frankrig. Dertil syltede nødder, oliven og syltede kumquat, og hvad drikken angik, bevægede vi os ud over kanten af, hvad man egentlig kan kalde vin. Et glas lokalt brygget hybenmjød fra firmaet Mallingmjød i Ajstrup. Det var anderledes og et meget godt modspil til især de stærkeste oste.

Rødgrød og fløde kaldte tjeneren desserten. I moderne udgave. Friske brombær, hindbær, ribs og blåbær med bærgelé, mørk chokolade og tyk, syrnet fløde. Dertil et glas rød, boblende brachetto Icardi fra Piemonte.

Gastromé er et sted, som Aarhus kan være stolt af, og vi kvitterer med fuldt hus.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Seneste nyt
Se flere
Annonce
Kommentar
Debatindlæg

Debat: Den skjulte kulturarv

Finn Adamsen, Koglestien 3, Skødshoved

Debat: Den skjulte kulturarv

Villy Fink Isaksen, pensionist, Tilst
Restauranter

Velsmag og velbehag ved åen

Ferdinand er både hotel, bar og restaurant, og det giver liv i restauranten, hvor tjenere og kokke formår at sprede god stemning og kreere god mad.

Et pletskud i spisesalonen

Smørrebrød er vel typisk noget, man spiser til frokost. På Kählers Spisesalon serveres det imidlertid også til aften. Suppleret med forret og dessert er det fint.
Annonce
Annonce
Bolig
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere
Hun fandt sit kreative drive på en gård langt ude på landet
Cecilie Elisabeth Rudolph er en kreativ sjæl, som både arbejder med tekstil-, print- og materialedesign. Hun deltager netop nu i udstillingen “Our Scissors” om Fiskarssakse på Helsinki Design Museum og har et julesamarbejde med designfirmaet Stilleben. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her